„Ideje lenne az apák szerepét is kulcsfontosságúként kezelni”

Apa csak egy van? De mi van akkor, ha ez az apa nem vágyik az apa szerepre? És mi van azokkal a gyerekekkel, akik egy szerető apa nélkül nőttek fel? Tudnak jó szülők lenni? Megannyi kérdés, amit Dr. Hidvégi Márta, gyógypedagógus, pszichológus válaszolt meg a Családhálónak.

Forrás: pixabay.com

Forrás: pixabay.com

Családháló: Hogyan tudja egy kisgyermek feldolgozni az édesapja hiányát, ami talán a válásnál a legnehezebb, ahol általában az apa kerül távol a gyerekektől?

Dr. Hidvégi Márta: Mindenképpen nehéz az egész családnak. Ez egy olyan feldolgozhatatlan trauma, hogy ezt elő kell készíteni, és minden attól függ, hogy milyen indulati, érzelmi világa van a házaspárnak. Ha nagy bennük az indulat egymás ellen, akkor óhatatlanul áttevődnek ezek az indulatok a gyerekkel kapcsolatos dolgokra is. Ilyenkor jön a primitívebb megoldás, amikor a szülők a gyerekkel üzengetnek egymásnak, és a gyereket bevonják az egymással történő harcba is. Békében kéne megbeszélniük a felnőtteknek a válást, és a szülőknek együtt kell elmondaniuk, hogy ők már nem szeretik egymást, de őt (a gyereküket) mindketten nagyon szeretik, és az ő érdekeit fogják nézni. Nem árt előre tisztázni, hogy a gyermek mikor és hogyan láthatja az apukáját, hova fognak elmenni és miket fognak együtt csinálni. A megbeszélésnél éppen ezért mindig az lenne a kívánatos, hogy az anya meg az apa is jelen legyen. Ne csak az első alkalomnál, hanem a későbbiekben is. A másik jelentős dolog pedig az, hogy a két felnőtt ne egymás ellen, hanem a gyermek érdekeiben beszéljen. Ezt persze nem egyszerű megvalósítani, amikor az indulatok elszabadulnak…

A látogatás megoldása nagyon komplex feladat, mert arra oda kell figyelni, hogy a gyermek ne sérüljön, és ne sírjon, ha az apja hol megy érte, hol nem. Nem az édesanya feladata továbbá, hogy a gyermeknek elmagyarázza, hogy az édesapja miért nem ment érte. Itt az apának kell leülnie a gyerekkel és elmondania neki, hogy miért nem ment érte, vagy miért nem tudja elvinni magával a megbeszélt időben.

CSH: Milyen károkat okoz egy kisfiú, illetve kislány életében az, ha apa nélkül nő fel?

Dr. Hidvégi Márta: Teljesen összetett a kérdés. Nem az számít, hogy a gyermek fiú vagy lány, hanem az milyen volt a kapcsolat kettejük között, amikor ez az elválás történt. A kisgyerek életében sokat számít a válás bejelentése: ha hirtelen kapja ezt az információt, az sokkoló tud lenni. Ha ezt a bejelentést előkészítik, és a lehető legszelídebben adják elő a szülők, az segíthet ezt a traumát csökkenteni.

Úgy vélem nagyon nagy az apahiány a mostani válásoknál. Nincs meg a mintája a férfiaknak ahhoz, hogy tudják mi a szerepük a családban. Gondoljunk bele, a gyereket egész életében szinte csak nők veszik körül. Az orvosnők, a védőnők, és az oktatók többsége is nő. Azt veszem észre, hogy a fiúk a mai generációban nagyon el vannak nőiesedve. Nincsenek férfi mintáik. Nem tudják miként viselkedjenek a nőkkel, hogyan kezeljék a konfliktushelyzeteket, és még a mimikájuk valamint a gesztusaik is nőiesek. Mintára lenne szükségük, és ez az, ami hiányzik a fiúknak leginkább, ha apa nélkül nőnek fel.

A lányoknál pedig az a legrosszabb, amikor a kislányt az édesanyja elkezdi felnőtt barátnőként kezelni és elmondja neki azokat az érzelmeket, amiket az elvált férje iránt érez, és ez nagyon megzavarja a kislányok fiúkhoz való kapcsolatát.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Forrás: csaladhalo.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Bankkártyás fizetés

Szolgáltató: CIB Bank Zrt.
cib_logo_30px

Elfogadott kártyák:
kartyalogok_30px

Vásárlói tájékoztató | GY.I.K.