Ki és hogyan tanul a gyerekével?

Ki és hogyan tanul a gyerekével?

tanuloskepTi szoktatok együtt tanulni a gyerekekkel?  Vagy csak kikérdezitek? Vagy egyáltalán rá sem néztek, hogy mi volt a lecke? Egyáltalán jó-e, ha a szülő együtt tanul a gyerekkel? Kérdések, tapasztalatok, ötletek, hogy csak jó jegyek érkezzenek haza.

Kinek a dolga a tanulás?

Rögtön itt az elején szeretném tisztába tenni a dolgokat, hogy igenis sok miden változott azóta, hogy mi szülők iskolába jártunk! Mások az elvárások, másképp tanítanak dolgokat, új módszerek vannak! S igen ezeket nekünk  el kell fogadnunk! Higgyük el, amit mondanak a gyerekek, s ne veszekedjünk velük, hogy bezzeg az én időmben az így meg úgy volt. Most így van, s nekik kell megtanulniuk, nekik kell dolgozatot írniuk, s nekik kell leérettségizniük.

Tanítsuk meg tanulni

Az önálló tanuláshoz vezető legjobb út, ha megtanítjuk a gyerekeinket tanulni. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy következetesek legyünk. Főbb szabályok:

–          ha hazajön az iskolából – s nem a napköziben írja meg a leckét – akkor kis pihenő után üljön le egy nyugodt helyre s ott kezdje el a tanulást

–          teremtsünk valóban nyugodt helyet – ne menjen közben a tévé, rádió. Ne telefonáljuk mellette, ne hívjunk vendégeket, ne tegyünk kis nasikat mellé. Ez az idő a tanulásé!

–          állítsunk órát mellé, s igen, időre tanuljon. Tanítsuk meg beosztani az idejét! Nézzük át, hogy mi a lecke, tegyük sorba, hogy mivel kezdjen, s ha kell segítség, akkor megbeszélhetjük! De hagyjuk egyedül tanulni!

–          legyen leckefüzete – főleg a kisebbeknek fontos, hogy tudja követni, s ne felejtse el, hogy mit adott fel a tanár.

–          amikor lejárt az idő, ellenőrizzük, hogy kész lett-e. S, ha látjuk, hogy elakadt, akkor segítsünk.

–          ha úgy gondoljuk, hogy a napköziben megírt leckét ellenőriznünk kell, akkor arra is szánjunk külön időt, amikor odafigyelünk, közösen elolvassuk, esetleg kijavítjuk azokat. 

Cikk folytatása: itt

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolat

Felelős Szülők Iskolája Oktató és Szolgáltató Kft.
Székhely, számlázási cím: 1112 Budapest, Zólyomi út 47.
Iroda: 1023 Budapest, Frankel Leó utca 21-23., I. emelet 1.
Cégjegyzékszám: 01 09 966630
Adószám: 23461176-2-43

info@felelosszulokiskolaja.hu
+36 20 358 66 12