Mit, miért és hogyan készítsünk hulladékból? – 1. rész 2013 július 1.

Cikkek

pet_palack_urhajokMiért készítenénk bármit is hulladékból? Almacsutka, krumplihéj, használt zsebkendő? Mi abban a szép? Nos, ezekben nem sok, de szerencsére nem is erről van szó, hanem a csomagolóanyagokról. Főként. Hisz ezek teszik ki a napi szemétadagunk tetemes részét.
Írásunk átvizsgálja a háztartási szemétdomb tartalmát, és sorra veszi a kreatív újrahasznosítás lehetőségeit. Két legyet ütünk egy csapásra: vígan barkácsolunk, és egy zsák szeméttel kevesebbet dobunk a világnagy szemétdombra. A lényeg azonban az, hogy beszéljünk a környezetszennyezés problémájáról, és olyan lépéseken gondolkozzunk, amelyeket magunk is megtehetünk. Cseppként a tengerben.

Képzeljük el egy átlagos napunkat, amikor alaposan bevásárolunk, majd hozzáfogunk a főzéshez, előtte azonban mindent kicsomagolunk. Ripsz-ropsz, már térdig is ér a műanyag a konyhában. Mindenen van minimum egy fólia, még valami plasztik, aztán egy kisebb nejlon, majd egy nagyobb.

Ez ellen persze tehetünk a magunk módján úgy, hogy köszönjük szépen, nem kérünk nejlont, mert van szép fonott kosarunk. Továbbá úgy, hogy jól megválogatjuk, milyen és hányszor csomagolt portékát vásárlunk. Legyünk azonban bármilyen tudatosak és elővigyázatosak, a csomagolóanyagok háztartásunkba szivárgása gyakorlatilag elkerülhetetlen. Ha pedig megvettük azt a fránya flakont, mert abban mérik a sampont, és hát a víz is jobban fest manapság, ha palackos, még mindig van valami, amit tehetünk, feltéve, hogy hajlamunk van a barkácsolásra: hasznosítsuk újra! Ettől fogva hirtelen minden kifacsart fogkrémes tubusban és félrehajított kólásdobozban a nagy lehetőséget látjuk majd. Az egész szemétdomb gyémánt félkrajcárrá változik. Nem kell többé kreatív hobby-, művészboltba járnunk drága alapanyagért, hisz az anyag az utcán hever (meg a konyha- és a fürdőszobapadlón). Ezzel pénzt is spórolunk, és a voksunkat is letesszük amellett, hogy ne gyártsanak még több műanyag hobbyizét, és adják el drága pénzért. Így is, úgy is keletkezik elég érdekes anyag körülöttünk. Így legalább ezzel sem növekszik az úgynevezett ökológiai lábnyomunk, ami azt jelzi, hogy létünk fenntartásához és az általunk termelt hulladék elhelyezéséhez körülbelül hány hektár területre van szükségünk. Ez a terület fejenként körülbelül két hektár lehetne, de mi, a Föld tehetősebbik felének lakosai, pazarló életmódunkkal messze túllépjük ezt a méretet.

A hulladék házilagos újrahasznosítása nyilván minimális mértékben szól csak bele a lábnyom méretébe, de ha a szeméttel való foglalatoskodás kapcsán magunkba nézünk, és elgondolkodunk azon, hogy mit, mennyit, hogyan és miért fogyasztunk, és erről a gyerekekkel is beszélgetünk, szépen lassan ésszerűbbé válhat ez az egyelőre esztelen fogyasztás és szemetelés.

Nyilvánvaló, hogy a cél nem az, hogy feldolgozzunk egy köbméter szemetet, hanem hogy beszéljünk és gondolkozzunk a környezetszennyezés és az eszetlen szemetelés problémáiról. Fontos, hogy a gyerekekben tudatosítsuk, hogy miért tesszük, amit teszünk. Fontos beszélni a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről, a tudatos és mértékletes fogyasztásról, az emberiséget érintő környezeti és társadalmi kihívásokról, amelyeknek ők is részesei. Egyre több olyan tankönyv és segédanyag jelenik meg, amely globális társadalmi és környezeti problémákkal foglalkozik. Az ezekről való beszélgetés mellett a hulladékból való barkácsolás egyrészt kedvcsináló lehet a témához, másrészt egy remek út kis mennyiségű hulladék házilagos újrahasznosítására, melynek során a gyerekek megtapasztalhatják, hogy ők is tudnak tenni valamit, ami talán egy kis lökés lehet számukra a környezettudatosabb és talán felelősségteljesebb életmód felé.

Eltekintve a háttérben meghúzódó környezetszennyezés problémájától, a hulladékbarkácsolás örömteli tevékenység, mert lehet törni a fejünket, hogy miből, mit és hogyan tudunk készíteni. Felfedezhetjük, és csodálkozhatunk azon, hogy milyen szép egy talált tárgy anyaga, és mi mindenre jó, aztán lehet örvendezni a végeredménynek, sőt nem utolsósorban használni is lehet azt.

Forrás: Raabe Kiadó: Szabadidő-kalauzReneszánszkori várjátékok a nagyvázsonyi Kinizsi várban

július 1. és augusztus 21. között , egész nyáron napi két alkalommal, 11 és 15 órakor

sususLovaggá ütés, apród választás, de talán még asszonyrablás is lesz a közkedvelt nagyvázsonyi várjátékokon.  A kosztümös közel egy órás bemutató a család minden tagja számára élvezetesen és sajátos humorral mutatja be Kinizsi történetét, azon kor jellegzetességeit. A lovas íjászbemutató, fegyverbemutató, a malonkövön, mint tálcán kínált bor és a játékmester  – Kőrösi Csaba Petőfi-díjas színész,r endező – ékes szavai egy szerethető kalandozásra csábítanak a „legerősebb „ magyar várába, Nagyvázsonyba. A várjátékot követően a toronylátogatás, a várnyomda, néprajzi múzeum, de a Történelmünk nagyjai kiállítás is várja az érdeklődőket.

Július elsejétől egész nyáron minden nap két alkalommal is várja a látogatókat a híres nagyvázsonyi Reneszánszkori várjátékok, melynek ceremóniamestere és rendezője a veszprémi Petőfi színház kiváló színművésze, Kőrösi Csaba. Balassi versekkel, a balatoni bor és a szép asszonyok dicséretével stilizált korhű ruhákban való várjátékkal várjuk a látogatókat minden nap 11 és 15 órakor – mondta el Mekler Norbert várkapitány.  „Kinizsi malomkövén tálalt borok, lovas és fegyverbemutató is tartozik a különlegesen összeállított programhoz, melyben irodalom, történelem egyaránt találkozik – foglalja össze a nagyvázsonyi Kinizsi várban 21. évada játszó és rendező Kőrösi Csaba. A várjátékokon talán a legnagyobb sikert Parrag Ákos, a Nemzeti Vágtán is sikeres lovas bemutatója tudhatja magáénak.

„Két hete gyakorlunk már, örömömre az új gárda, hat új lovag a helybeliek közül került kiválasztásra. Ismét nagyvázsonyi és vázsony környéki bajvívóink vannak. Jómagam játékmesterként, ceremóniamesterként adok keretet a közel háromnegyedórás előadásnak. A várjáték tulajdonképpen egy rendhagyó történelem óra, verssel, bajvívással. A tavalyi sikerek alapján a gyerekeknek – sőt a felnőtteknek is – interaktív játékot és az előadás után csatacsillag-dobást, íjászkodást  is  szervezünk. A tavalyi program a vár legendáival, történetével bővült ki.  Jómagam verselek, Balassi Bálint Katona énekét, Tóth Árpád Holdkóros apród történetét adom elő.” – fogalmaz Kőrösi Csaba, rendező.

Bemutatjuk a pallost, azaz a kétkezes kardot, ami Kinizsi sírjában is megtalálható volt. Láthatnak csatacsillagot, hajító bárdot, lándzsát, dárdát, azaz kelevézt és a legutolsóként a szablyát, amit őseink honosították meg hazánkban. A nézők körében a legnépszerűbb természetesen az íjászat, amit bárki kipróbálhat az előadás után. A lovagi tornát a legkisebbek is élvezik, de alapvetően már iskoláskorú gyerekek értik és rajonganak érte igazán. A lovagi tornához hozzátartozik az interaktív játék is.

Az előadást július 1.-augusztus 20. között minden nap megrendezik, előzetes bejelentkezés nem szükséges. Alkalmanként hozzávetőleg 150 fő tudja megtekinteni a várjátékot és az előadás után a gyerekek kipróbálhatják az íjászatot, póni lovaglást, érmeverést, csatacsillag dobást is szülői felügyelettel.

Jegyek ára: múzeum belépő:  1100ft /gyerek,1450Ft/felnőtt  vagy 5100Ft/család (2 felnőtt és 3 gyerek) (A jegy 3 múzeumba jogosít belépésre; vár, postamúzeum és néprajzi múzeum)

Kiegészítő jegy a várjátékra:  600ft/gyerek, 900ft/felnőtt

A várjáték kizárólag a hagyományos belépő és a várjáték jeggyel együtt látogatható.

Azoknak a családoknak, gyerekeknek, akik szeretnének egy pár napra egy szerethető időutazáson részt venni, javasoljuk a július 29-31. között megrendezésre kerülő Kinizsi Napokat, amikor is három napig megelevenedik a reneszánsz kor Nagyvázsonyban, zenével, tánccal, mesterségek utcájával és számtalan gyerekprogrammal együtt.

esemény: https://www.facebook.com/events/1129619223727133/

kedvcsináló film: https://www.youtube.com/watch?v=r-bFkJ72ivM

www.kinizsivar.hu

információ: 06/88/264-786, info@kinizsivar.hu, www.kinizsivar.hu

Kedvenc blogjainkMinden jog fenntartva © 2016 Felelős Szülők Iskolája Kft. • Kapcsolat: info@felelosszulokiskolaja.hu