Kötelező filmeket a tanrendbe!

Kötelező filmeket a tanrendbe!

Rengetek cikket olvasunk róla mennyire fontos, hogy a diákok – a kötelező olvasmányok mellett – megnézzenek bizonyos filmeket is az iskolaévek alatt. Ilyenkor a hazai és külföldi nagy klasszikusokat szokás felhozni, a filmtörténet úgynevezett mérföldköveit és mindazokat a filmeket, amiket a történelem és irodalom órákon tanultakhoz lehet kapcsolni. De valóban csak ezeket a filmeket kellene megnézni? Szedlák Levente írása a She.hu-n.

Nem lehetne esetleg olyanokat is beiktatni, amiknek üzenete és mondanivalója miatt tényleg megéri leülni a képernyő elé? Egyáltalán kell-e, hogy minden film nagy és mély gondolatokat adjon át? Szerintem nem. Olykor bőven elég, ha egy film csak elgondolkodtat. Vagy szórakoztat. Esetleg kikapcsol. Meg lehet kövezni ezért.

A fenti gondolatmenet után pedig következzen az én szubjektív listám, amiben azok a filmek szerepelnek, melyeket kötelezővé tennék az iskolákban.

1. Holt költők társasága

Az én korosztályomban valószínűleg nincs olyan ember, aki ne látta volna n+1 alkalommal ezt a filmet. A patinás, szertartásos és már-már fojtogatóan merev hagyományokkal rendelkező bentlakásos elit iskolák világa ugyanis úgy vonz minket, mint az egyébként hasonló helyen tanuló Harry Potter a bajt. Egy ilyen zárt közösségben és egy ilyen “hermetikusan elszigetelt” helyen pedig bármi megtörténhet, amit a kíváncsiság, a lázadás, a kritika és az újító szemlélet csak hozhat. Ahol pedig a régi és az új találkozik, ott konfliktusokra is számíthatunk.

2. A Studio Ghibli rajzfilmjei, különös tekintettel Hayao Miyazaki munkásságára

Ezek a mesék tényleg nekünk és rólunk szólnak. Mindegyiknek van legalább egy olyan tanulsága, amit A kis hercegből idézettekkel kellene egy lapon emlegetni. A Mononoke hercegnő jóval a Frozen/Jégvarázs előtt megmutatta, hogy egy igazi nő mellett lehet hasonlóan erős férfi karakter, de közben el lehet rugaszkodni a bajba jutott hercegnő és a megmentő herceg sablonjától.

A teljes cikk a She.hu oldalon olvasható, a folytatásért kattints ide.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolat

Felelős Szülők Iskolája Oktató és Szolgáltató Kft.
Székhely, számlázási cím: 1112 Budapest, Zólyomi út 47.
Iroda: 1023 Budapest, Frankel Leó utca 21-23., I. emelet 1.
Cégjegyzékszám: 01 09 966630
Adószám: 23461176-2-43

info@felelosszulokiskolaja.hu
+36 20 358 66 12