A kávé barát, vagy ellenség?
Babavárás a paleolit táplálkozás jegyében
Már akkor sem értettem, miért kellene leszokni a kávézásról, mielőtt a kis alien beköltözött. Kerestem az ellen kampánynak, de sehogy sem találtam, csak mellette érveket.
Most, hogy több babavárással kapcsolatos témában olvasgatok, látom, hogy mennyi cikk sugallja azt, hogy valami nagy baj lesz, ha akár csak egy csésze kávét megiszunk….
Úgy látszik, hogy a brit tudósok már nem elég hitelesek, ezért most svéd tudósokra hivatkozva találtam ezt a cikket. “A Shalgenska Egyetemi Kórház szakemberei tíz éven keresztül 60 ezer terhes nő étkezési szokásait és szülési adatait elemezték a BMC Medicine című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban. A koffeinfogyasztás mérésénél figyelembe vették az összes létező forrást: a kávét, a teát, a szénsavas üdítőitalokat, a kakaóalapú élelmet – süteményeket, desszerteket – és a csokoládét is.
Kimutatták, hogy a koffein – származzon bármilyen forrásból – csökkenti az újszülött testsúlyát. Az átlagsúllyal várt újszülötthöz (3,6 kilogramm) képest napi 100 milligramm koffein fogyasztása 21-28 gramm súlycsökkenést eredményez a magzatnál.
Arra az összefüggésre is felfigyeltek a szakemberek, hogy nem csupán a koffein, hanem annak forrása is hatással van a terhességre. Napi 100 milligramm koffein fogyasztása átlagban – függetlenül a származási forrástól – öt órával növeli a terhesség hosszát, ám a kávéfogyasztásból származó koffein még tovább, összesen 8 órával hosszabbítja meg azt.”
Az első reakció lehet a pánik és a kávéfőzőnk azonnali likvidálása, de, ha jobban belegondolunk, akkor napi 300 mg koffein 1 nap túlhordást jelent szerintük. De hogy lehet ezt ilyen pontosan tudni, mikor a megtermékenyülést sem lehet napra pontosan belőni? Továbbá napi 300 mg koffein, azaz kb. három csésze kávé fogyasztása mellett egy 3600 grammos baba helyett 3540 lesz. Én ezzel simán kiegyeznék, főleg, ha tudom, milyen pozitív hatásai vannak a kávénak. Egyre több bizonyíték van rá, hogy a kávé csökkenti az érrendszeri betegségek és a rák rizikóját, mérsékeli a cukorbetegséget, az elhízást, és segít megőrizni a szellemi kapacitást, mondja Szendi Gábor.
Tovább és a hasonló cikkek : itt
szerző: Horváth Susa
kép: locitrom.hu