Vakációzzunk a múzeumokkal! – Indul a Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow!

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow

Vakációzzunk a múzeumokkal! – Indul a Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow!

Vakációzz a múzeumokkal, nyaralj itthon! – Járjuk körbe virtuálisan a Balatont, a Fertő tavat, a Tisza-tavat és a Velencei-tavat!

A Vakációzzunk a múzeumokkal! című virtuális múzeumpedagógiai roadshow ezúttal a belföldi nagy tavaink mentén kalauzolja el a gyerekeket.  Játékos feladatokon, érdekes ismeretterjesztő kisfilmeken, virtuális sétákon keresztül mutatjuk be négy nagy tavunk környékén található múzeumokat, kiállítóhelyeket, nemzeti parkokat. A virtuális roadshow keretében a játékosok megismerhetik a négy tó történelmét, élővilágát, az ismeretterjesztő játék elsősorban az általános iskolás gyerekek és családjaik számára készült.

Irány a nyár, irány a csobbanás és a nagy tavaink melletti izgalmasabbnál izgalmasabb kiállítóhelyek! Játék és tanulás egyszerre!

 

A virtuális túrával emellett az itthon nyaralóknak is programlehetőségeket kívánunk nyújtani, hogy ha a nagy tavaink mellett nyaralnak látogassák meg ezeket a nagyszerű kulturális helyszíneket.

 

A tematika 4 desztináció, 4 nagy tavunk és a környező települések, tájegységek:

 

Balaton, Fertő tó, Tisza-tó, Velencei-tó

 

A játékos feladatok 2020. július 28-tól érhetőek el a el a www.mozaikmuzeumtura.hu oldalon és a közösségi média felületen.

 

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet www.oroksegintezet.hu és a Felelős Szülők Iskolája – www.felelosszulokiskolaja.hu – által közös szervezésben megvalósuló Vakációzzunk a múzeumokkal! című kampány célja a belföldi kulturális turizmus támogatása, a múzeumok népszerűsítése, játékos oktatás. A Mozaik Múzeumtúra – www.mozaikmuzeumtura.hu – DEMÓ (Digitális Edukációs Múzeumi Órák) programja már többször sikert aratott az otthonoktatás idején is. Több tízezer gyermek és több száz pedagógus számára tudtunk a Múzeumok Világnapja és Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán izgalmas feladatokat adni a virtuális térben. A közkedvelt oktatási forma ezúttal a vakációra ad jó programtippeket és feladatokat, melyekkel a látottak, tanultak könnyen feldolgozhatóak.

 

„Olyan játékos digitális múzeumpedagógiai feladatokat gyűjtöttünk össze, amelyek az adott térség, régió jellegzetes kiállítóhelyein a térség természetismereti, irodalmi, művészeti értékeit mutatják be, játékos formában. A Vakációzzunk a múzeumokkal! című kampány az általános iskolás korosztályt szólítja meg, kapcsolódik a múzeumhoz, a térséghez és kedvet hoz a gyerekek és szüleik számára is ahhoz, hogy a közeljövőben ellátogassanak majd oda, mert bizony szuper programok vannak. Akiknek nincs módjuk utazni, azokat pedig a virtuális térben repítjük a helyszínekre. Akik pedig már jártak egy-egy tájegységnél, tónál, azok számára áttekintést, tudáspróbát és összegzést is képes adni a látottakról. A virtuális túrával emellett célunk, hogy programlehetőségeket kínáljuk az itthon nyaraló családok számára, hiszen számos nagyszerű kulturális helyszín található meg a nagy tavaink környezetében– fogalmaz Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője és kidolgozója.

 

 

„Saját élményekből lehet a legtöbbet tanulni, utazni, megismerni egy-egy országrészt, tájat, embereket, ha ez nem lehetséges, akkor az internet segítségével tanulhatunk meg új dolgokat. Magyarország csodálatos, a nyár vízpartra csábítja a gyerekeket, ezért választottuk a négy tó tematikát a mostani Virtuális Roadshow programhoz. Mi a stábbal a nyakunkba vettük az országot és számtalan helyen forgattunk kisfilmeket; Utaztunk a Badacsony katamarán kapitányi fülkéjében, bekukkantottunk a Fekete Sas Patikamúzeum gyógyfűszerei, illatmintái közé is, kóboroltunk a csodás Bory-várban, megismerkedtünk az őshonos kutyafajtákkal Salföld Majorban, a Tisza-tónál a szolnoki REPTÁR – Repülőmúzeumban, az Abádszalóki Babamúzeumban népviseletes babák hagyományairól tanultunk és ezt most mind megmutatjuk…

Izgalmas videók, online tudáspróbák, beugratós kérdések, ami az egész család számára érdekes és izgalmas időtöltés lehet. A célunk a játékos tanulás. Szeretnénk, hogyha minél többen szeretnének múzeumba járni. Természetesen arra is számítunk, hogy a tanárok is bekapcsolódnak majd – ahogy eddig is -, akár a tanév indításakor lehet egy jó opció a feladatsor kitöltése.” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a program kitalálója.

 

A program házigazdája Balatoni József, alias Jocó bácsi, történelem tanár, a program háziasszonya Tibenszky Moni Lisa, újságíró, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

 

A virtuális roadshow ingyenes, családok, iskolás csoportok, sőt osztályok is használhatják.

Lehetőség van arra, hogy csak 1-1 tóval, annak múzeumi játékaival ismerkedjenek meg a gyerekek, de akár mind a négy tavat is „körbejárhatják” a virtuális feladatok, kisfilmek segítségével. Nincs külön korosztályi besorolás, de nyilván a feladatok nehézsége eltérő, inkább az érdekességekre, játékosságra törekedtünk.

 

A hosszú évek óta igen népszerű Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Résztvevő múzeumok, kiállítóhelyek:

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! - Balaton

 

Balaton régió:

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyei: (Fekete István emlékhely, Pannon Csillagda, Salföldi Major, Tapolcai-tavasbarlang,) Balatoni Múzeum, Helikon Kastélymúzeum, József Attila Emlékház, Kálmán Imre Emlékház, Latinovits Zoltán Emlékmúzeum, Marcali Múzeum, Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, Zsidó Kiválóságok Háza

 

Balaton

 

Balaton: A magyar tenger, hazánk legnagyobb és legismertebb tava, mégis sok érdekes és kevésbé köztudott ismeretet fogunk bemutatni virtuális séták, videók és egyéb online játékok keretében: fűszernövény felismerés a Salföld Majorból, látványos drón felvétel a Tihanyi Bencés Apátság fölött, bekukkantás a Badacsony katamarán kapitányi fülkéjébe… A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tanösvényei, különleges vulkanikus képződményei, a Balaton csodálatos élővilága a keszthelyi Balatoni Múzeum bemutatásán keresztül, de még Matula bácsi kunyhójába is eljutunk és felidézzük olvasmányainkat.

 

 

 

VAkációzzunk a múzeumokkal! -Fertő tó

Fertő tó régió:

 

Fertő-Hanság Nemzeti Park, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, Fertőrákosi Tájház,

Mithras-szentély, Soproni Múzeum kiállítóhelyei: (Központi Bányászati Múzeum, Macskakő Múzeum, Storno-ház, Tűztorony), Vasúti Lámpamúzeum

 

Fertő tó

 

Fertő tó: Tudtátok, hogy Európa legnagyobb sztyeppetava, a sekély, túlnyomórészt nádasokkal szegélyezett, a Világörökség részeként is számontartott Fertő-tó? Mindemellett az utóbbi években egyre népszerűbb kirándulási célpont. A tó legnagyobb része ma már Ausztriához tartozik, de a Magyarországon található szakasza is sok érdekességet rejt. Ha már itt nyaraltok, mindenképpen érdemes felfedezni a hűség és szabadság városát, Sopront, amely számtalan nevezetességgel, látnivalóval büszkélkedik. Ebben a Soproni Múzeum lesz segítségünkre, virtuálisan ellátogatunk majd a Tűztoronyba és a Storno-házba, türelempalackot készítünk a Központi Bányászati Múzeummal és zümmögő hangszert a Macskakő Múzeummal. A világ különböző tájairól származó vasúti lámpákat fedezünk fel és kőzettani érdekességekről tanulunk.

 

 

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! - Tisza-tó

Tisza-tó régió:

 

Abádszalóki Babamúzeum, Györffy István Nagykun Múzeum, Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskörei Vízlépcső, Kiss Pál Múzeum és Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, Nagyné Török Zsóka fazekasműhelye, RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum, Tégla Múzeum, Tisza-tavi Ökocentrum, Tiszavirág Ártéri Sétaút és Örvényi Pákász Tanösvény

 

Tisza-tó: Tudtátok, hogy az ország második legnagyobb tava közvetlen közelében olyan természeti értékek vannak, mint a Tisza-tavi Ökocentrum, a Hortobágyi Nemzeti Park, vagy éppen a Kiskörei Vízlépcső? Virtuális túránk során megismerkedhetünk a tó gazdag növény- és állatvilágával, kalandozunk majd az ország legnagyobb nemzeti parkjában, a Világörökséghez tartozó Hortobágyi Nemzeti Parkban, bepillantást nyerhetünk a csikósok, a juhászok és a gulyások életébe, megismerkedünk a csángói népviselettel a Babamúzeum segítségével és egy Balatonból előkerült csatarepülő roncs nyomába eredünk a szolnoki RepTár vezetésével.

 

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! - Velencei-tó

Velencei-tó régió:

 

Bory-vár, Dinnyési Várpark, Gárdonyi Rönkvár, Halász-kastély, Katonai Emlékpark Pákozd, Martonvásári Óvodamúzeum, Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, Szent István Király Múzeum – Fekete Sas Patikamúzeum, Vörösmarty Emlékház

 

Velencei-tó: Ki ne tanult volna a Pákozd-Sukorói csatáról vagy épp ne járt volna az aradi vértanúk emlékhelyén Pákozdon? Barangolunk a Velencei-tó partján, de a közeli Székesfehérváron is, ahol az államalapításra emlékezünk. Műhelytitkokat fedünk fel az Fekete Sas Patikamúzeumban, de bejárjuk a művészeti különlegességéről híres Bory-várat is. Az élővilág, a természet bemutatása itt sem marad el a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark kincseiből szemezgetünk majd. Meglátogatjuk a kápolnásnyéki Halász-kastélyt és a Vörösmarty Emlékházat is, míg a Dinnyési Várparkból egy rögtönzött mini történelem órán vehetnek majd részt a gyerekek Balatoni József, alias Jocó bácsi tolmácsolásában.

 

 

A Mozaik Múzeumtúra Virtuális Roadshow facebook eseményei:

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! – Virtuális Roadshow 4 tavunk körül

https://www.facebook.com/events/289165148995891/

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow – Balaton

https://www.facebook.com/events/327357704950893/

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow – Fertő tó

https://www.facebook.com/events/683566298860362/

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow – Tisza-tó

https://www.facebook.com/events/1355833951273476/

 

Vakációzzunk a múzeumokkal! Virtuális Roadshow – Velencei-tó

https://www.facebook.com/events/236844577271265/

 

 

A program beharangozó videója itt elérhető:

https://www.youtube.com/watch?v=2q82ACq0EWU&t

 

További részletek a Mozaik Múzeumtúráról:

Web:               https://www.mozaikmuzeumtura.hu

Facebook:       @mozaikmuzeumtura

Instagram:      @mozaikmuzeumtura

Youtube:         Mozaik Múzeumtúra

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

 

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.