Mihez kezdj az ünnepi maradékkal?
Ti is túlbecsültétek a család karácsonyi, újévi fogyasztását? Ne dobjatok ki semmit, segítünk.
Elöljáróban fontos leszögezni, hogy bár vétek kidobni a maradékot, azért mindig legyünk óvatosak, mert a megromlott étel komoly egészségügyi problémákat okozhat a gyomorrontástól az ételmérgezésig. Általános szabály, hogy gombás ételeket és olyan főtt tésztákat, amelyek nyers anyagokkal (pl. mák, túró) készültek, nem használhatunk fel újra. Ha gyanús, inkább öntsük ki, ne ezzel takarékoskodjunk.
Van azonban néhány étel, amelynek még hasznát vehetjük. Íme:
– A maradék dióbelet, mandulát, mogyorót (összevágva vagy darálva) tegyük jól záródó zacskóba és helyezzük a mélyhűtőbe, ahol akár egy évig is eláll. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten engedjük fel.
– A megkeményedett sajtot áztassuk tejben, majd tiszta ruhában szárítsuk meg. Ismét friss és ízletes lesz.
– Maradék pörkölt kiváló alapanyaga lehet később a székelykáposztának, rakott káposztának, hortobágyi húsos palacsintának. Kis adagokban lefagyasztva sokáig felhasználható.
– A sült hús maradéka apróra vágva vagy darálva, tejföllel elkeverve isteni ízt ad például a rakott tésztának vagy más töltelékes étkeknek.
A cikk folytatása az Éva Magazin oldalán olvasható, kattints IDE.