Különlegességeket is kóstolhatunk az ünnep idején
A sokorópátkai Pedró Pékség Szerencsetarsoly nevű, vadkovászos, durumlisztes kenyere a Szent István napi új kenyér. Vajda Péter természetes összetevőket tartalmazó, különleges veknijein kívül gyomrunkban landolhat még az ország (két) tortája is.
Immár tizedik alkalommal várja az érdeklődőket Budapesten a Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig, amelynek szervezői idén a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt.
Megkóstolható egyebek mellett puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle az Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról. Mindemellett azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik.
A Magyar Ízek Utcájában lehet megkóstolni Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is. Az eseményen gyerekprogramok és koncertek is várják az érdeklődőket.
Szerencsetarsoly
Nagyon sokat dolgoztak a kenyérrel, de már februárra elkészült a Szent István napi pályázaton győztes vekni; előzőleg Aradon nyert meg egy nemzetközi versenyt – tudta meg az InfoRádió Vajda Pétertől, a Pedró Pékség üzemeltetőjétől, akinek vadkovászos, durumlisztes kenyerét szelik fel augusztus 20-án.
“A neve Szerencsetarsoly, és szerencsét hozott ismét. Ahol benevezzük, nyer” – fogalmazott Vajda Péter. A vadkovász, mint elmondta, úgy készül, hogy
almával gyümölcskovászt készítenek, “ahogy a természet adja, úgy indul be a kovászunk, 16 óráig érleljük, utána kerül rá a durumliszt és a só.
Bedagasztjuk és egy nagyon finom kenyeret kapunk” – osztotta meg titkát. A kenyér formája is már bizonyított pékvilágversenyeken, két ízben is. “Ez egy kézműves kenyér, amihez kell egy kis sodrófa is, meg persze kézügyesség” – tette hozzá. Színezék és aroma sincs a kenyérhez, Vajda Péter szerint az ő pékségük kenyerének titka a jó kovász; ízletes lesz és szép.
(Infostart.hu)