Cukormentes és szénhidrátcsökkentett: Zelleitündi receptek
Napjaink szédült, rohanó világában gyakran gondoljuk azt, nincs idő az egészséges táplálkozásra. Egyszerű ételekkel, könnyen elkészíthető receptekkel azonban ez nem lehetetlen! Pár perc alatt süthetünk gyermekeinknek például házi készítésű, friss, ropogós, adalékanyagoktól mentes kenyeret, bagettet, gyümölcskenyeret, esetleg mazsolás zsemlét.
Alapvető szabály, hogy a sütés-főzés során a klasszikus finomlisztet és finomított cukrot kerüljük, mert ezek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amik megemelik az inzulin- és cukorszintet, s ezáltal könnyebben vezetnek elhízáshoz és cukorbetegséghez. Inkább a rostokban gazdag liszteket, illetve a szénhidrátcsökkentett liszteket (pl. durumliszt, zabpehelyliszt, mandulaliszt) részesítsük előnyben. Száraztésztákból a durumlisztből készülteket, rizsből pedig a basmatit vásároljuk és használjuk. Desszerteket inkább mandulával, kókusszal, vagy dióval, mákkal készítsünk. Édesítéshez nyírfacukrot vagy mézet használjunk.
Ezeknek az alapanyagoknak ugyanis kisebb a szénhidráttartalma, lassabb a felszívódása, tehát nem emelik meg az inzulinszintet. Gyermekeink így nem lesznek azonnal éhesek evés után és nem alakul ki náluk az édességzabálási reflex.
A zöldségfogyasztás egyik legfinomabb és legpraktikusabb módja a krémleves készítés. Mivel leginkább önmagukkal sűrítjük, pürésítjük, liszt nélkül készíthetők.
Olyan recepteket válogattam össze, amik bármikor könnyen, 30 perc alatt elkészíthetőek, ha szénhidrátcsökkentett és cukormentes édességre vágyunk!
írta, Zellei Tünde
Zellei Tündi receptjeit megtalálhatjátok a Receptek rovatunkban >>