Egy pazar nap az Esterházy hercegek udvarában – avagy családi programajánló a kismartoni Esterházy-kastélyról

Esterházy-kastély

Egy pazar nap az Esterházy hercegek udvarában – avagy családi programajánló a kismartoni Esterházy-kastélyról

A kismartoni Esterházy-kastély, a híres történelmi család központi rezidenciája Burgenland legszebb barokk kastélya. A rendkívül színvonalasan, gazdagon berendezett termek és a csodálatos kastélypark meglátogatása a Fertő-tó környéki családi kirándulások elmaradhatatlan programeleme. A gyerekek számára is lenyűgöző látványt nyújtanak a fényűzően berendezett pompás termek, ahol valósággal megelevenedik a hercegi és hercegnői múlt. Hogy a gyerekek még jobban élvezzék a kastélytúrát, segítségül hívhatják a múzeumkoffert, melyben számos izgalmas tartalom és rejtvény mutatja be a hercegi család életét. Pompa, fényűzés, stílusok találkozása, érdekes történetek, izgalmas kiállítások, miközben akár a cselédség életébe is bepillanthatunk. A multimédiás és audiovizuális eszközök segítségével pedig még könnyebben visszautazhatunk a barokk korba, számtalan múzeumpedagógiai foglalkozáson, gyerekprogramokon, vagy éppen családi fesztiválon is részt vehetünk a nyár folyamán. Minket teljesen elvarázsolt az Esterházy-kastély, jó szívvel ajánljuk a család apraja-nagyja számára!

Esterházy-kastély

 

A kastélyról

A kastély története közel 700 éves múltra tekint vissza. Az egykori késő gótikus várat Esterházy I. Pál alakíttatta át barokk palotává 1672-ben közel húszéves munkálatok után, amely azután több mint 300 évig szolgált a hercegi család fő rezidenciájául. Az 1800-as évek elején Esterházy II. Miklós herceg restauráltatta, és klasszicista stílusban építtette át, ekkor kapta jellegzetes sárga színét is a kastély, emiatt 2 arca van az épületnek egy barokk és egy klasszicista. A kastély még ma is a kulturális élet centrumának számít, különböző rendezvények és társadalmi események pazar színhelye. A termeket bérelni lehet rendezvényekre, esküvőkre, konferenciákra, workshopokra is.

 

Esterházy-kastély, Haydn terem

 

Az Esterházy-kastély fénypontjai

Számtalan ilyet fel lehetne sorolni, de ha mégis ki kéne emelni néhányat az egész napos fantasztikus látogatásunk alapján, akkor én a következőket mindenképpen említeném.

Az egyik igazi fénypont rögtön a kastélytúránk elején a Haydn Terem, mely nemcsak a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme, hanem Joseph Haydn alkotói tevékenységének eredeti helyszíne is. A 600 fős, 3 emelet magas koncertterem mennyezete egy itáliai művész lenyűgöző barokk stílusú freskóival van díszítve a görög mitológia jeleneteiből, a falakon pedig magyar királyok mellképei láthatóak. A helyszín ma is koncertteremként funkcionál, legyen szó komoly-, vagy éppen könnyűzenéről. Számos világhírű előadó játszott már a színpadon és a zenei paletta széles, a klasszikustól a pop-rockig sokminden hallható.

 

Esterházy-kastély,

 

A fénypontok közül a legkülönlegesebb kiállítási darabokat sem hagyhatjuk ki, legyen szó a világon a legnagyobb egyben megmaradt étkészletről a Frankenthal műhelyből, az empire stílusú ingaóráról és óriási lenyűgöző tükörről, vagy éppen a pazar vörös – ezüstös selyemtapéta borításról.

 

Esterházy-kastély

 

A legkülönlegesebb történetek

A kastélyhoz és az itt megélt több száz évhez több izgalmas történet is kapcsolódik.

Haydn 40 évig volt az Esterházy-kastély szolgálatában és itt komponálta a Császár himnuszt, ami az Empír teremben került bemutatásra Ferenc császárnak, ma ez a német nemzeti himnusz dallama.

Nelson admirális is járt a kastélyban, neki is komponált Haydn egy művet.

Az Esterházy család életében két igazán mély, megható szerelmi történet is fonódott. Az egyik Lady Sarah és III. Miklós között, szoros érzelmi kötelékük szimbólumaként egy obeliszk áll a kertben, ami az örök szerelem jelképe.

 

„Sok jóval ajándékozott meg az élet“ – kiállítás 5 felvonásban Esterházy Melinda életéről

Esterházy-kastélyA másik szerelmi történet Ottrubay Melinda és  Esterházy V. Pál között fonódott, akiknek számtalan megpróbáltatáson és szenvedésen kellett végigmenniük – Melinda feladva a balerina karrierjét, házasságot kötött élete párjával, a herceggel, később koncepciós per és fegyház miatt hosszú évekre elszakadtak egymástól -, hogy végül kiteljesedhessen a szerelmük. Az ő történetüknekről egy külön kiállítás mesél a kastélyban.

1941 tavaszán találkoztak Pál herceggel, amikor Melinda a Margitszigeten teniszezett a hétvégén, és a herceg szintén ott edzett. Az egyik játszma közben észrevette, hogy a herceg figyeli őt. A sötétszőke, finoman elegáns Melinda tökéletesen illett a herceg ízléséhez.

Eredeti tárgyak és hangok közepette kalandozhatunk ebben a nem mindennapi történetben, megelevenedő színpadképek segítenek abban, hogy azonosulhassunk a hercegné életútjának eseményeivel. Intenzív hang- és videofelvételek kápráztatják el a nézőt.

Akik már előzetesen szeretnének egy kis ízelítőt, Esterházy Melindáról itt látható néhány videó, többek között egy őt bemutató rövid dokumentumfilm is.

 

Bepillantás a cselédség életébe

Az Esterházy-kastélyban nemcsak a pompát mutatják meg, hanem azt is, hogyan élt a cselédség. A kastély legfelső szintjén, a padlástérben a cselédek és komornák életterébe, mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. A férfiaknak és a nőknek külön szobájuk volt, ha pedig megházasodtak, akkor kiköltöztek a majorba családot alapítani. Itt például találhatunk egy titkos ablakot is, amin keresztül látni lehetett a kápolna belső terét, és volt olyan hercegné, aki innen követte a miséket, mert szeretett volna elbújni a nyilvánosság elől. A legfőbb komornának nemesi származásúnak kellett lennie, a többiek viszont jobbágyi sorból kerültek ki és a kastélyban a padlástérben sokkal jobb körülmények között tudtak élni, mint ahonnan eljöttek.

Az Esterházy család mindig is nagy becsben tartotta az alkalmazottait, aminek egyik ékes példája, hogy az egyik hercegné a legfőbb komornájára hagyta a teljes ruhatárát.

 

Esterházy-kastély

 

 

Haydn Explozív – egy interaktív kiállítás, amiben Te is szereplővé válsz

2009-ben nyílt meg a kismartoni Esterházy-kastélyban a kiállítás, Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából. A Sala Terrenaban kapott helyet, ami a barokk korban egy félig nyitott rész volt az épület külső része és a kastély parkja között és ezen keresztül hintóval át lehetett kocsikázni.

A ma már modern, innovatív, impozáns kiállítási térben multimédiás eszközök, installációk és válogatott kiállítási tárgyak mutatják be a zenei géniusz, Joseph Haydn életét. Megismerhetjük a Kismartonhoz köthető kezdeteket, a londoni tartózkodás idejére tehető művészi kiteljesedést, a zeneszerző késői alkotói korszakát, valamint zenei munkásságának mai napig tartó hatását. A hang- és képanyagok segítségével, élményszerűen, az időben utazva követhetjük nyomon a zeneóriás életútját és teljes munkásságát.

 

 

A művész 40 évet töltött a család szolgálatában házi zeneszerzőként. A klasszicista oszlopok között berendezett modern kiállítás ennek az időszaknak állít emléket, illetve azt a négy Esterházy herceget mutatja be, akik Joseph Haydn munkaadói voltak. II. Pál Antal, aki az első munkaszerződést ajánlja neki, Fényes Miklós, akinél a legtöbbet alkotott, Antal herceg, aki nyugdíjba küldi a már idősödő zeneszerzőt, – de ekkor történik az, hogy Londonba utazik és világhírre tesz szert -, majd II. Miklós visszahívja újra az Esterházy udvarhoz alkotni, dolgozni és ezzel párhuzamosan már kicsit szabadabban Bécsben is muzsikálhatott és részt vehetett a társasági életben.

Egy nagyon színes kiállításról beszélünk, ahol a koncepció az volt, mint ahogyan a vonós hangszerek is egy párbeszédet folytatnak egymással, úgy ez a kiállítás is egy párbeszéd a klasszicizmus és a barokk között, illetve a régi és a modern műtárgyak között, hiszen a szőnyeg, ami az egész kiállítás egyik fő dekorációs eleme, Roy Lichtenstein, amerikai pop art művész tervei alapján készült. Az összhatás így egy nagyon színes, életvidám teret kölcsönöz, ezért a gyerekek számára az egyik legkedveltebb helye a kastélynak. Videóinstallációk, zenék, amiket fülhallgatóval lehet élvezni, autográfiák, kották, festmények, grafikák. Emellett pedig egy bariton is látható, ami egy barokk vonós hangszer volt és ma már nem igazán használják, de a kor zenei stílusát meghatározta, illetve a vonós négyes is bemutatásra kerül, amely formációt egyébként Haydn találta ki.

 

Esterházy-kastély, Haydn Exploziv

 

Gyerekprogramok, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi fesztivál

Az Esterházy-kastélyban számtalan családi- és gyerekprogramon, különleges magyar nyelvű tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők. Nyáron tematikus családi vezetéseket is indítanak szintén magyar nyelven, illetve a különböző ünnepekhez kapcsolódva, húsvétkor és karácsonykor is.

Van egy múzeumkoffer játék is, ez egy bőrönd, amiben izgalmas feladatok és egy füzetecske is található és teremről teremre járva a végén egy nagy rejtvényt tudnak megoldani a gyerekek. Azok között, akiknek sikerül helyesen megoldani a rejtvényt, egy gyerekszülinapot sorsolnak ki, amelyet a kastélyban lehet eltölteni, egyedi játékos tárlatvezetéssel, barkácsolással és fergeteges bulival.

Illetve néhány ízelítő még a gyerekprogramokból:

  • Életem első kastélylátogatása – játékos foglalkozás és kastélytúra óvodásoknak
  • A hercegi gyerekek kertjében – korabeli játékok a kastélyparkban 8 éves kortól
  • A hercegek és szolgálóik – vezetés kisiskolásoknak az udvartartás mindennapjairól
  • Haydn és az operasztárok – interaktív játék iskolásoknak, ahol sztárok lehetnek

További programok és lehetőségek ITT és ITT.

 

 

Augusztus végén jön a Tündérbirodalom Fesztivál

A fiatal Goethe, azt mondta az Esterházy udvartartásról, Fényes Miklós udvaráról – amikor II. József koronázásán járt Frankfurtban és I. Fényes Miklós volt hivatott arra, hogy valami pompázatosat alkosson -, hogy ez az Esterházy Tündérbirodalom. Ezt varázsolják immár 3. alkalommal a kastély parkjába a szervezők, egy klassz 2 napos családi fesztivál alkalmával. A gyerekek beöltöznek tündérnek, manónak, különböző manó ösvények vannak kialakítva, pónival lehet lovagolni, az arcfestést is kipróbálhatják, barkácsműhelyek és a helyi kézművesek kínálják a portékáikat.

További információk ITT.

 

Esterházy-kastély

 

NYEREMÉNYJÁTÉK

Válaszoljatok helyesen az alábbi kérdésre és nyerjétek meg a 3 db családi belépő egyikét a kismartoni Esterházy-kastélyba!

KÉRDÉS: Melyik hercegnének szenteltek kiállítást az Esterházy-kastélyban?

A válaszban segítségetekre lehet az alábbi oldal: https://esterhazy.at/hu/kiallitasok/kastely-jegy

Határidő: augusztus 7.

A helyes válaszokat nevetek és a családtagok számának megadásával az info@felelosszulokiskolaja.hu e-mail címre küldjétek.

A kisorsolt nyerteseket a megadott e-mail címeken értesítjük.

Jó játékot! 🙂

 

  • Felelős Szülők Iskolája
  • ügyvezető

Vargacz Alexandra

sportszervező menedzser, online marketing szakember, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.