Zempléni lankákon, portákon és ízekben – családi utazás a Zemplénben

Zemplén

Zempléni lankákon, portákon és ízekben – családi utazás a Zemplénben

Számtalan barátomtól hallottam már, hogy mennyire szerelmesei lettek a zempléni tájnak, hangulatnak, de bevallom, hogy csak most szántam rá magam, hogy a családommal együtt egy kicsit a belföldi utazásoknál hosszabban utazzunk és megtapasztaljuk ennek a térségnek a vonzalmát. Jelentem, sikerült, talán a vártnál sokkal erőteljesebben is. Három napos study tour meghíváson vettünk részt, melynek a turisztikai kínáló asztaláról választottunk portát, templomot, kiállítóhelyeket, várakat és természetesen hagytuk, hogy kényeztessenek minket egy igazi családi szálláshely szolgáltatásaival.

 

Aranybánya Hotel

 

Kirándulásaink kiindulópontja Telkibánya volt, méghozzá a vendégszeretetéről, sport és családi szolgáltatás kavalkádjáról és az omlós fokhagymás tarjájáról híres szállásunk, az Aranybánya Hotel és Panzió, ahol már az első percben elvarázsolt minket Tibor, a ház mindentudója, aki valójában a tulajdonos is, de minden szerepben is megállta a helyét. Fogadott minket a recepción, megmutatta a hotel legszebb részeit, kínált a helyi gönci barackpálinkával, de leginkább szeretetteljes, vérbeli zempléni vendéglátással.

 

Aranybánya Hotel

 

Ahogy a mese mondaná három nap és három éjjel tartott a vigadalom, a vándorlás… és még csak épp Zemplén ízlelgetésénél tartottunk. Az első nap már a tervezésnél is elvesztünk, ugyanis hívott minket a medence, kalandpark, ami rögvest a szálláshelyen elérhető, az egy kellemes sétára lévő Telkibányai Helytörténeti Kiállítás, ahol ennek a különleges településnek a múltjáról, a nemesfém és egyéb értékes ásványlelő helyről és az itt élő emberek életéről találtunk egy kicsi, de annál személyesebb kiállítást. Ásványok, bányászok által készített türelemüvegek és Zemplén állatvilága is szerepel a kiállításon, mely kedvesen közelít az itt élő emberek munkája, életvitele, természeti környezete felől és sikerül is átadnia a látogató számára az élményt. A többi programunkhoz már kocsiba pattantunk, de a gyakorlottabbak, akár kerékpárral is megjárhatják ezeket a helyeket, mert kitűnő bicikliutak vannak errefelé.

 

 

Kulturális programkínálat a környéken – várak ormán

Regéci vár, ahol olyan kedves, nem túl részletező, mégis a kamaszok számára is izgalmas tárlatvezetésen vettünk részt, ami mindenki számára öröm volt. A múzeumpedagógus kolléga kimondottan az izgalmas, a mai gyerek számára is érthető és kontextusba helyezhető információkat mondta el, épp annyit, ami a „megérkezéshez” kellett. A történelemben való kalandozáshoz hozzátesszük, hogy a várat elsőként az 1300-as években jegyzik, aztán a rozgonyi csata és a soron következő királyok és jeles történelmi események is érintik, de a Rákóczi- szabadságharc idején már nem jelentenek neki hadi szerepet, jelentőséget.

 

Regéc Vára

 

 

Félórás sétával egy csodás erdőn keresztül sétálhattunk fel a magasban (majd 700 méteren) impozánsan elhelyezkedő várhoz, mely belső terei megújításával, a kort jellegében illő bútorokkal berendezve sugallja a Rákóczi család korát, életvitelét. Megismerkedhetünk a kor parfümjével, a rózsavízzel, egy kicsit a kor divatjával, a viseletekkel, kiegészítőkkel, az öltöztetők szerepével, egy kicsit a fegyverkezéssel, a harcászattal is. Szerethető program, akár kisgyerekeseknek is.

www.regec.hu

 

 

 

Boldogkő VáraBoldogkővára – a Zempléni-hegység professzionálisan felújított, romantikus lovagvára, minden egy komoly, valamire való vár „kellékével” – felhúzható csapóajtós tekintélyt parancsoló bejárattal, öregtoronnyal, védőtornyokkal, lovagteremmel, kúttal, stb. A csodálatos, hogy amennyiben hétvégén látogatunk el a várba, akkor korhű ruhákba öltözött, kosztümös tárlatvezetésen vehetünk részt, de ha ez nem lenne elég érzékletes, akkor még a lovagi torna is vár minket.

A lovagi tornán vicces, de ugyanakkor tartalmas bő félórás lovagi harcban előkerülnek a korabeli fegyverek, látjuk és meg is ismerjük a viseletet, a ruhadarabok funkcióit és egy kicsit a szokásokat is. Vigyázat, elképzelhető, hogy a közönség soraiból is toboroznak egy alkalmas lovagokat, akik vagy kiállják a próbát, vagy „elvéreznek”.

 

Amennyiben úgy döntünk, hogy megajándékozzuk magunkat egy korabeli étkezéssel, akkor semmiképp se hagyjuk ki a vár kantinját, ahol fakupában, fatányéros gasztronómiai csodák várnak minket címeres zászlók és korabeli étkek kíséretében. Itt senki nem fog megbotránkozni, ha valaki kézzel-lábbal eszik és akár maga mögé dob egy-egy csontot 😊 Egy biztos, tuti jól fogtok lakni és lehet hogy már csak gurulva tudtok lejönni a hegy tetején álló Boldogkővárából.
Azt, hogy miért hívják, Boldogkővárának, természetesen egy legenda, monda lengi körül, de ezt direkt nem árulom el Nektek, gyertek és hallgassátok meg, vagy nézzetek utána.

Boldogkő Vára / Boldogkőváralja (boldogkovara.hu)

 

Boldogkővár

 

Huszita ház, más néven a Cseh ház Gönc településen

Az egykori lakóházban a XIX. század második felének állapotát tükröző paraszt-polgári lakásbelsőt alakítottak ki. A Huszita ház Gönc településen található, mely meglátogatásával nem csak a helyiek életére leszünk rálátással, a tiszta szobára, a konyhára, a magasított ágyra és a szögre akasztott csizmára, de a pincejáratba bekukucskálva megismerkedünk a gönci hordó kifejezéssel, a kazamatarendszerrel, amely a legenda szerint akár Kassáig is eljuttatta a menekülőket.

 

Huszita Ház

 

 

Vizsoly – egy igazi történelmi emlékhely

Igazi hungaricum és egyben történelmi emlékhely a Vizsolyi Biblia Látogatóközpont, mely több kiállítóhelyet is magába foglal, csakúgy a templomot, mint a nyomtatástörténeti kiállítást.

Az Árpád-kor Műemlék Templom védett freskói és a 1590-ben Vizsolyban nyomtatott teljes magyar nyelvű Vizsolyi (Károlyi) Biblia egyik első kiadású példányát is megtekinthetjük. A történelem itt még az orrunkkal is érezhető, kiszimatolható. Az ódon falak, a régi freskók, az épen maradt emlékek. Jó itt megpihenni, átszellemülni.

A nyomtatástörténeti kiállításon interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás, tárlatvezetés is várja a látogatókat. Itt megtalálható a múlt korabeli préseléses eljárással történő nyomdatechnikája és a digitális kor innovációi kapcsán a képernyő segítségével lapozgathatunk eredeti régi könyvekben is.

A gyerekek hatalmas élvezettel vetették be magukat az izgalmas játékos feladatok közé és készítettek saját bibliai oldalt maguknak.

Turizmus Vizsolyban (vizsolyibiblia.hu)

 

Vizsolyi Biblia

 

 

Szabadidős, természetjáró programkínálat

Tanösvények, erdei kiránduló utak, például az is egy saját döntés, hogy amikor a csodás várakat látogatjátok meg, nem álltok be közvetlenül a vár melletti parkolóba, hanem kerestek egy kis, kellemes utacskát, erdei ösvényt, ami odavezet, így a ráhangolódás is könnyebben megy és édesebb a megérdemelt célba jutás is. Ez például a Regéc váránál hozzávetőleg két kilométeres kellemes kaptatót jelent, de cserébe a késő tavaszi időben kárpótol a természet semmihez sem fogható zöld, üde színe, a fák, aljnövények bujasága.

 

Hajóval a Hernádon

No ez az igazán kihívás, amikor a néhol sebes sodrású, igazi érintettlen Hernádon hajózol… óriás kagylókkal, tekergő folyóval és kőkemény munkával, de a látvány kárpótol. Érdemes fejfedőt, naptejet, zárt cipőt és élelmet-innivalót is magunkkal vinni, mert a családi kenuzás is egy félnapos programot tesz ki.

 

Mézmúzeum – ahol okosodhatsz és finom élményt is szerezhetsz

MézmúzeumAz ország egyedüli mézmúzeumát hozta létre Mézes Gergő, a vizsolyi méhész. A méhészet csodálatos és összetett világával ismertet meg miket a kiállítás.

„Vallom, hogy a méhek természetét és életritmusát alapul vevő komplex méhészeti tevékenység az, ami a szakma jövőjét jelentheti, és ezt mutatjuk be minden érdeklődőnek.” – fogalmaz Gergő.

Megtekinthető egy kisfilm a profi méhész munkájáról, hivatástudatáról, aztán egy rögtönzött élménybiológia órába csöppenünk, ahol a méhkirálynő és több ezres „udvartartása” szokásairól hallhatunk megdöbbentő információkat. Hogyan kell beöltözni, a mézet pergetni, milyen eszközöket használnak ehhez és miért is költöztetik a méheket a mézgyűjtés során?

Ezer és egy izgalmas, kicsit sem hétköznapi kérdés és válasz, amiről itt tanulhatunk.

Az persze, hogy nem kérdés, hogy a tanulást kóstolás és persze vásárlás követi, de hát ki tudna ellenállni a mézek csodás ízesítésének?

Egy különleges, díjazott mézet szeretnék kiemelni a kedves olvasónak, ha arra jár. Ez pedig a barackálom, egy csepp barackpálinka akácmézben csak ínyenceknek, ami a 2008-as Hungaricum Fesztivál közönségdíjas terméke lett. Mennyei!

Mézmúzeum, élményt nyújtó kikapcsolódás a méz világában (mezesgergo.hu)

 

Gasztronómia, vendéglátás

Sándor gazda udvara

Sándor gazda udvara, amit jelen esetben nevezhetnénk Erzsike gazdasszony portájának is, mert az én érkezésemkor Ő fogadott, no de hogy?! Egy kis apró zsákfalu kanyargós, egyetlen főútjáról lekanyarodva, földúton jutunk a lélegzetelállítóan szép fekvésű, rendezett portához, ahol már az ajtó előtt – ahogy a jó vendéglátóhoz illik – Erzsike várt, kötényben, összekötött hajjal, világra szóló mosollyal. Betessékelt, leültetett a reggeli napfényben úszó verandára és én már ott tudtam, hogy ez egy lelki töltőállomás is, nem „csupán” egy porta, ahol isteni finom szörpöket, házi készítésű lekvárt tud vásárolni az emberfia. Pöttyös bögrében kaptam kávét, helyi termelői akácmézzel, sok kapcsolódással, történettel, mely kezdődött a tanyán, ahol Erzsikéék felneveltek négy gyermeket és folytatódott a gyógynövényes túrák kitalálásával, a természet gyógyító erejének felfedezésével, Erzsikéék sajtkészítésének történetével és így tovább. Mindig a jót és izgalmasat és természeteset tovább fűzik… élnek boldogan, közben dolgoznak és a két kezükkel termelnek meg szinte mindent. Szerveznek gyerekeknek, felnőtteknek bemutatót, sajtot készítenek, kenyeret sütnek, gyógynövényt szednek. Szépen, rendezetten állnak hatalmas üvegekben a teafüvek Erzsike konyhájában. Amikor azt kérdezem, hogy árusítja-e, arra a válasz „Nem, mert abban hiszek, hogy ha magad szeded, megteszed az utat a gyógyulás felé és akkor hat rád. Ha volt idő elrontani, legyen idő meggyógyítani is!”!

 

Sándor porta

Degeszre tömött hátizsákkal indulok el Tőle, olyan öleléssel, amit az embernek szívbéli barátja szokott adni. Élmény volt ez a reggel, a kapcsolódás, a figyelem, a náluk érzékelhető természeti erők és nem mellesleg a finomságok, amik attól is ízletesebbek, hogy a szívük is beleteszik a készítésbe.

(13) Sándor gazda udvara | Facebook

 

Dobsinai Jégbarlang

No hát akkor el is gondolkodhatunk azon, hogy miként fér bele ennyi élmény, kiállítás, várlátogatás 3 napba, hát csak nagy kanállal.

És akkor azt már csak apró betűvel írom, hogy átugrottunk a szomszédos Szlovákiába, mert régóta szerettük volna megnézni a Tátrában a Dobsinai jégbarlangot, hát nem csalódtunk. Ez egy egész napos kirándulás még Telkibányáról is, de megéri, csak vigyetek sok meleg ruhát, mert a barlangban a hőmérséklet nulla fok nyáron is!

 

És ha még ez sem lenne elég, akkor irány a sárospataki Megyer-hegyi Tengerszem, ami Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti képződménye, ahol szintén legalább egy fél napot eltölthettek, egy kis sziklamászással, kilátóval és szemlélődéssel.

 

 

Megyer-hegyi Tengerszem

 

Azt javaslom, hogy amikor Zemplén felé veszitek az irányt, adjatok időt magatoknak arra, hogy felfogjátok és élvezzétek ezt a páratlan szépségű és kulturális értékekben gazdag területet, mert biztos vagyok benne, hogy életetek egyik meghatározó utazása lesz.

Hello Zemplén, én megszerettelek!

Köszönjük a meghívást, vendéglátást!

 

www.facebook.com/hellozemplen

www.intsagram.com/52lifestyles

www.instagram.com/hellozemplen

https://www.facebook.com/go52heritage

 

  • Felelős Szülők Iskolája
  • alapító, ügyvezető

Tibenszky Moni Lisa

2 gyermek édesanyja, újságíró, marketing-kommunikációs szakember, sportmentáltréner, life coach, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.