Felkészülés az új tanévre, 9 lépésben – Diákoknak

Felkészülés az új tanévre, 9 lépésben – Diákoknak

Újabb tanév közeleg, itt van tehát az ideje, hogy megkezdd az előkészületeket az iskolába való visszatérésre. 9 tipp a pánik elkerülése, de főleg egy fantasztikus tanévkezdés érdekében.

A nyári szünet gyakran egy “utolsó pillanatos” rohanásba torkollik: érdemes ezt elkerülni annak érdekében, hogy a dolgainkat időben és nyugodt körülmények között kezdhessük el. Rengeteg teendőnk lehet – az írószereink rendezése, a leendő menetrendünk megtervezése, vagy akár felkészülés az olyan tantárgyakra vagy tanítási stílusokra, amelyekkel még soha nem találkoztunk. A fejvesztett pánik könnyen elkerülhető az alábbi tanácsok betartásával. Nézzük, mit kell tenned, mielőtt visszamennél az iskolába, hogy stresszmentes induljon a tanév.

  1. Lapozd át a tavaly tanultakat!

Üsd fel a tavalyi füzeteket, könyveket, nézd át az órai jegyzeteket, csak hogy felfrissítsd a memóriádat. Még ha nem is pontosan ugyanazokat tanulod majd ebben a tanévben, mégis érdemes végiglapozni az eddig elsajátított ismereteket, érintett témákat, mert így nagyobb biztonságérzettel foghatsz neki az – nagy valószínűséggel a tavaly tanultakra épülő – idei tanulmányaidnak. Az újbóli keretek közé helyezkedés segít téged az iskolába való visszatérésben.

2. Nézegesd az idei tankönyveket!

Szerezz “halvány lila fogalmat” arról, mivel foglalkozol majd ebben a tanévben! Jó, ha van képed arról, mi vár rád, hiszen feltérképezheted, melyek lesznek az érdekesek, vagy épp a számodra nehéznek tűnő témakörök. Talán az égnek emeled a tekinteted, ha meglátod a könyvespolcon az Isteni színjátékot, de lehet, hogy felcsillan a szemed, mikor észreveszed a tankönyv tartalomjegyzékében a Rómeó és Júlia címet. Előfordulhat, hogy az egekbe szökkent a pulzusod egy matekképlet láttán, de már-már csillapítólag is hathat rád a tudat, hogy ebben az évben az emberi testtel is sokat foglalkoztok majd… és így tovább. Készülj fel, mert egy iskolai tanév nemcsak hullámvölgyekből, de izgalmas felfedezésekből és meghódított csúcsokból is áll! Még egy dolog: nézegesd a tankönyveket, de semmi esetre kezdj el tanulni! Ismétlem: MÉG NE KEZDJ EL TANULNI! Van még időd a pihenésre, arra használd az értékes órákat!

3. Készítsd össze és frissítsd fel a tanszereidet!

Egy vagány tolltartó, egy kényelmes sulitáska, száz színben pompázó – és kihegyezett! – ceruzakészlet, egy jó radír, egy pöpec számológép, és igényes, tartós könyv- és füzetborítók együtt csodákra képesek. Mérd fel, mi az, amid már van, és mire lehet még szükséged a tanulmányaidhoz. Haladhatsz tantárgyanként is. Fontos, hogy szeresd és óvd a cuccaidat, ezért ne feltétlenül a népszerűt vedd, hanem olyasmit, ami NEKED tetszik. Figyelj arra, hogy ne ess túlzásokba, mert ha túl sok fölösleges kacattal tömöd tele a táskád, a fejeddel és a lelkeddel is így teszel majd – nomeg persze a szülők pénztárcája is kíméletet igényel!

4. Bizonyosodj meg arról, hogy minden nyári házidat megcsináltad!

Igen, igazad van: a nyári szünet arra való, hogy az ember pihenjen. Ha viszont van olyan tanárod, aki másképpen gondolkodik erről, és házi feladattal bízott meg a nyári szünetre, akkor tartsd tiszteletben a kérését, mert minden bizonnyal oka van rá! Garantáltan nem válik károdra egy kis agytorna. Ha fogalmazást kellett írni, írd meg, vagy ha már kész van, nézd át még egyszer. Ha van még ötven oldal a kötelező olvasmányból, vegyél egy nagy levegőt, egy üveg limonádét meg egy kényelmes fotelt, és hajrá! Mutasd meg már a tanév elején a megbízhatóságodat – hidd el, meghozza majd a gyümölcsét.

5. Készítsd elő az otthoni “munkaterületedet!”

Leckét írni, tanulni év közben is kell majd, ezért nagyon fontos, hogy olyan tanulási környezetet teremts magadnak, amelyben hatékonyan tudsz dolgozni! Lehetőségeidhez mérten biztosíts magadnak tágas teret, elég fényt, csöndet – vagy olyan zenéket helyezz elérhető közelségbe, melyek segítenek a koncentrálásban. Csinálj egy sarkot az asztalon a minden nap használt lexikonoknak, szótáraknak, vagy a telefontöltőnek 🙂 Töröld át az íróasztalt, ürítsd ki a szemetest, tegyél ki egy szívednek kedves fotót, motiváló idézetet, plakátot, vagy vicces feliratot! (Ez utóbbi a kedvencem!) Ha az iskola mellett egyéb teendőid is lesznek – szakkörök, sport, zene stb -, készítsd el azok megfelelő helyét is a szobádban és a leendő napirendedben! Borzasztó fontos, hogy térben legyen egy olyan kuckód, időben pedig egy olyan órád, ahová TILOS iskolai dolgokat és gondolatokat vinni: az legyen csak a tiéd és a pihenésé. Hidd el, enélkül nem működik majd semmi igazán jól.

6. Fogalmazd meg a céljaidat!

Ahogy a hagyomány szerint január elseje, úgy az új tanév kezdete is ideális időszak a fogadalmakat tenni, vagy inkább célokat kitűzni magunk elé. Hogy ezek ne füstbe ment tervek legyenek, a fogadalom pedig meghaladja a fogadkozás vagy az üres ígéretek szintjét, törekedj arra, hogy inkább kevés, de pontos és jelentős célokat fogalmazz meg! Gondold át, mik az erősségeid és mik azok a tantárgyak/tevékenységek, amelyek kicsivel több erőfeszítést igényelnek tőled. A teljesítményre vonatkozó célok (feltornázni a nyelvtant és a kémiát legalább négyesig, ötös matekból, 12-es pontátlag és final four a kosárcsapattal, sikeres felvételi stb) mellett olyanokat is kereshetsz, melyek inkább a testi-lelki egészségedet és fejlődésedet szolgálják, például: korábban felkelni/lefeküdni, nem hosszabbá, de rendszeresebbé és hatékonyabbá tenni a tanulást, sokkal nyugodtabb körülmények között és megfelelő tempóban ebédelni, kiállni magamért konfliktushelyzetben, feleselés és sértődés helyett normális munkakapcsolata biosztanárral stb.

7. Kutasd fel, kik azok, akik szükség esetén segítségedre lehetnek!

Felnőttként általában hosszú és unalmas órákat ücsörgünk végig a tűzvédelmi és munkavédelmi előadásokon. Ha azonban jobban belegondolunk, nagyon fontos, hogy a stresszes, sok feladattal és terheléssel járó mindennapok során biztosan tudjuk, hol van a “vészcsengő”, ha igazán nagy a baj. Ez természetesen nemcsak az anyagi/baleseti természetű gondokra, de a lelki-szellemi elakadásra is vonatkozik. Amellett, hogy beírod az üzenőbe a rendőrség-tűzoltók-mentők telefonszámát és konstatálod, hogy a piros poroltó még mindig ott van a csokiautomata mellett, gondold végig azt is, hogy ha az iskolai félév során nehézségekbe ütközöl, kihez, kikhez fordulhatsz! Elsősorban természetesen a szüleinket, tanulmányi problémák esetén pedig tanárainkat érdemes felkeresni. Ugyanakkor nem árt, ha tudod a legjobb barátod, a legközelebbi osztálytársad vagy csapattársad telefonszámát, utánanézel, ki a suli iskolapszichológusa, ki tudna korrepetálni mondjuk angolból, egyházi intézmény esetén kihez fordulnál lelkivezetésért, ki az, aki tanulmányaid szervezésében (előrehozott érettségi, felmentés, önkéntes szolgálat stb) tájékoztatást nyújhat, van-e olyan tanulócsoport, ahová becsatlakozhatsz stb. Érdemes végiggondolni, kik azok a személyek, akikre valamiért felnézel, és azokat a jó tulajdonságaikat, melyek a te személyiségedben is föllelhetőek, magadban tovább erősíteni! (Vigyázz, teljes másolást megcélozni nem érdemes – nehogy elvéssz belőle TE!)

8. Pihenj! Relaxálj!

A nyári szünet rövidesen véget ér, ezért a lehető legtöbb alkalmat ragadd meg a pihenésre az új tanév nehézségei előtt. Azok a vidám emlékek, amiket a nyári szabadnapok során gyűjtesz, a következő szünetig a lelki “muníciót” adják a feltöltődésedhez, és a lendületet a munkádhoz. Emellett ne felejtsd el, hogy egy forgalmas év áll előtted, ezért törekedned kell, hogy év közben is megtaláld a legpihentetőbb és nyugodt pillanatokat. Mindig szakíts időt egyrészt arra, ami igazán fontos (minőségi idő a családdal, a barátokkal és önmagaddal), másrészt arra, amiket SZERETSZ csinálni (kirándulás, foci, gyöngyfűzés, filmnézés stb)

9. Bátorság, bizalom!

Ne félj! Az aggodalom természetes, az izgatottság és a lámpaláz még hasznos is, a nyűgösséget mindannyian ismerjük – a tartós félelem és szorongás viszont megmérgezheti a szintén belőled fakadó kíváncsiságot, tettrekészséget és a szuper egyéni kreativitásodat. Ha izgulsz, vagy úgy érzed, nem állsz készen a feladatokra, vedd számba, hogy mennyi akadályt leküzdöttél már eddig is, és hogy mivel itt állsz, és egy új tanévre készülsz, nyilván számos lehetőséged is van a próbálkozásra, akár a teljesítményedről, akár emberi kapcsolataidról van szó. Amíg nem vagy okleveles jövendőmondó, addig ne döntsd el előre, mi vár rád, ne mondj olyasmiket, hogy “Ez úgysem sikerül”, vagy “Úgyis azt mondja majd a tanár”, vagy “Ezer éve ő a legjobb bekk, nincs értelme keményebben edzeni”, vagy hogy “Nem érdemes jelentkezni/megpróbálni – tavaly is ez meg az volt.” Küzdj, és bízva bízzál! Ha ezt megteszed, akkor egyrészt már most eggyel több idézetet tudsz az Ember tragédiájából (jó a címe, ugye?), másrészt mások, önmagad és a jövőd felé is nyitott és várakozó tudsz majd lenni.

A szorongást nem elfojtani, inkább átcsoportosítani érdemes. Íme néhány random ötlet stresszoldásra, de te is bátran bővítheted a listát: nyugi-párna, stresszlabda, dekázás, kocogás, kutyasétáltatás, fürdő, éneklés (a fürdőben nem hallja senki, a szüleid meg a trash metált is elviselik, sőt, a táncdalfesztiválokat is túlélték!), pakolgatás (edzőcucc, uzsonnásdoboz, limonádé, nassolnivaló készítése házilag, gyümölcsöt összevágni, ruhákat rendezni stb), írás, zenélés, hajfonás, nyugtató szöveg mormolása-hallgatása-olvasása, nyugis vagy épp őrjöngős zene, ölelés, rajzolás, barkácsolás, hajtogatás, deszkázás, görizés, bringázás, végső elkeseredés esetén fitneszterem/kamra és boxzsák/krumpliszsák – és ha hiszed, ha nem, van, akire a mosógép monoton zaja és a hajszárító is csillapítóan hat.

Ha pedig hited van, akkor az imádság mindennél többet segít.

Ezekből pedig választhatsz tetszés szerint:

Isten áldjon! Élménygazdag, lenyűgöző tanévet kívánok! Az erő legyen veled! Sok sikert! Hass, alkoss, gyarapíts! Aludj el szépen, kis Balázs!

Felhasznált cikkek itt és itt.

 

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.