Ünnep, elismerés, szakmai és emberi kémia – „hétköznapi hősöket” díjazott a 10+1 éves Felelős Szülők Iskolája

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája

Ünnep, elismerés, szakmai és emberi kémia – „hétköznapi hősöket” díjazott a 10+1 éves Felelős Szülők Iskolája

Átadták a BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT díjakat

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája társadalmi vállalkozás, mely egy baráti és egyben szakmai közösség összefogásával a boldog gyermeknevelés receptjét keresi. A szervezetet saját misszióból alapította meg Tibenszky Moni Lisa 11 évvel ezelőtt és hosszú évek óta közösen vezetik Vargacz Alexandrával, melyhez azóta számtalan pszichológus, tanár, orvos, mentálhigiénés szakember csatlakozott, hogy cikkeikkel, előadásaikkal, érzékenyítsenek, szemléletváltást hozzanak az oktatásban, egészségügyben, melynek nyertesei a gyermekek lesznek.

 

A szervezet 2021. június 19-én szervezett szülinapi eseményén az őszinte és nyílt együttműködést szorgalmazta a gyermekek életében jelenlévő szereplők között, legyen szó akár pedagógusokról, edzőkről, orvosokról, mentálhigiénés szakemberekről, a szülőkkel közös összefogásban, a gyermekek érdekében való közös megoldáskeresésben látják az utat.

 

 „Hisszük, hogy csak közös összefogással tudjuk a gyermekek számára megadni a lelki és fizikai biztonságot, boldogságot, ráébreszteni Őket saját értékeikre, megtalálni a mindegyikükben rejlő tehetséget, különlegességet. Hatalmas boldogság, hogy a Felelős Szülők Iskolája csapatában egyre nagyobb közösség vesz részt, akik munkája létfontosságú.” – fogalmazott Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője a szülinappal egybekötött díjátadón.

 

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája - Tibenszky Moni Lisa

 

A közel 100 ezer fős közösségi oldalt működtető szervezet weboldalán közel 5000 szakmai, de közérthető cikk segít a szülőknek, tanároknak eligazodni a gyermeknevelés rögös útjain, érzelmi edukáció, iskolaérettség, testi-lelki egészség, orvosi és pszichológiai témákban.

„Az a misszió, amit a Felelős Szülők Iskolája a kezdetektől felvállalt a szülői edukációval, érzékenyítéssel, élménypedagógiával, fejlesztéssel, mára társadalmi összefogássá és vállalkozássá nőtte ki magát. Óriási öröm és hála, hogy egyre több fantasztikus ember, szakértő csatlakozik Hozzánk, akik mind hozzátesznek valami pluszt a saját szakterületükről ahhoz a közös gyermeknevelési recepthez, amelyet végül mindenki otthon saját magának tökéletesít a kapott esszenciák alapján. Ahogyan a mottónk is tartja: „Felnőni. Együtt.”, amelyben őszintén és mélyen hiszünk. A mai napon olyan szakemberek és szervezetek munkáját szeretnénk megköszönni, akik ugyanezt vallják és ezért tesznek nap, mint nap.” – összegzi Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője a díjátadó eseményen.

 

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája - Vargacz Alexandra

 

A szervezet több szakmai szervezettel, szakértővel, előadóval dolgozik, akik részben önkéntes munkában segítik a Felelős Szülők Iskolája tevékenységét. A BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT díjat 2015-ben alapították, melyet már Balatoni József, alias Jocó bácsi, tanár-szakértőjük is megkapott, aki szintén részt vett és díjat is adott át a jeles eseményen, méltatva a szervezet munkáját. Jocó szerint a szakmai és emberi kémia miatt működik hatalmas elérésekkel, innovatív edukációs programokkal a Felelős Szülők Iskolája, melynek Jocó az egyik kiemelt szakértője.

 

Tizennégy „hétköznapi hős” és több esetben a hozzájuk kapcsolódó szervezetek vehették át a Felelős Szülők Iskolája erkölcsi és szakmai elismeréssel járó BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT díjat.

 

A díjátadó megható, érzelmes volt, hiszen minden díjazott kivétel nélkül hatalmas energiát, odaadást és kitartó munkát tett bele az elmúlt időszakba, akár egészségügyi, akár oktatási, akár mentálhigiénés vagy kulturális területen dolgozik. A díjak a munkájuk erkölcsi elismerése mellett a kiemelkedő szakmai tevékenységük nyilvánossággal való megismertetésével is jár, legyen akár az tananyagfejlesztés, iskolaelőkészítő, mentálhigiénés foglalkozás, gyógyítás, élményalapú oktatás vagy épp a félelemkutatás és annak érzelmi edukációs területe.

A díjazottak egy hatalmas „gulyás leveshez” hasonlították magukat, egymás titulusait, szerepét, akár ízvilágát is meghatározva, mely jelképezte a közösség együttes munkáját, az apró részletek, hozzávalók fontosságát, a munkában égő tűz elengedhetetlen szerepét és nem mellesleg talán azt a baráti-szakmai közösséget is, akik örömmel találkoznak és készítenek közösen, beszélgetve, együttműködve egy igazi jó magyar ételt, melyet együtt fogyasztanak el. A hasonlat találó volt, hisz kinek ne idézné meg a gulyásleves készítés egy-egy jóérzésű emlékét, amikor őszintén kapcsolódni tudott.

Hogyan működhetne jól az nővér orvos nélkül, a pszichológus fejlesztőpedagógus nélkül, a tanár a szülő nélkül, a zenész a kultúra nélkül? Hogyan tudnánk boldog gyerekeket nevelni együttműködés nélkül?

 

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT díjat vehetett át:

 

Oktatás kategóriában:

Fegyverneki Gergő, pedagógus, digitális média szakértő

Fülöp Bea, pedagógus, újságíró, sportszülő

Tihanyi Rita, pedagógus, tanulásmódszertan tréner és gyermekagykontroll oktató

Tóthné Almássy Monika, kórházpedagógus és az általa képviselt KórházSuli Alapítvány

 

Egészségügy kategóriában:

Dr. Mangó Gabriella, orvos, természetgyógyász

Sikó-Laky Ivett, főnővér és az általa képviselt Heim Pál Gyermekkórház

 

Lelki egészség, mentálhigiéné, fejlesztés kategóriában:

Al Ghaoui Hesna, újságíró, félelemkutató és írónő

Czene Andris, látássérült érzékenyítő tréner és lovas

Nagy Zsolt, kerekesszékes érzékenyítő tréner

Sólyom Brigitta, pszichopedagógus és az általa képviselt Csodakapu Közhasznú Alapítvány

Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológus

Tóth Károly, kerekesszékes érzékenyítő tréner, táncművész

 

Kultúra kategóriában:

Makranczi Zsolt, történész, kulturális szakember és az általa képviselt Mozaik Múzeumtúra

Szilágyi Áron, zenész, művész, múzeumpedagógus és az általa képviselt Leskowsky Hangszergyűjtemény

 

 

Méltatások:

 

AL GHAOUI HESNA

újságíró, félelemkutató és írónő részére,

aki tudást és szellemi értékeket egyaránt bemutató szakmai és emberi munkája által sokkal közelebb kerülünk saját magunk és a világ megismeréséhez és jobbá tételéhez, bátrabbak leszünk félni és lépni.

 Ami fontos: ne maradj “a vonalon belül”! Ellenkezőleg! Lépj ki! A macska fekete szőre túllóg a vonalon? Az a jó! Attól lesz: szőr! (Ahogy a művészet a szabadságtól lesz művészet…) 

(Vekerdy Tamás)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Al Ghaoui Hesna

 

CZENE ANDRIS

látássérült érzékenyítő tréner és lovas részére,

aki hatalmas lélekkel végzett munkájával tanít minket arra, hogy miként tudunk teljes életet élni, a szívünkkel látni, emberként kapcsolódni.

„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

(Idézet A Kis herceg. c. műből)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Czene Andris

 

DR. MANGÓ GABRIELLA

orvos, természetgyógyász részére,

a testi és lelki orvoslásban végzett odaadó, szakmailag és emberileg is fantasztikus munkájáért.

„Valaki mondja meg, milyen az élet,
Valaki mondja meg, mér’ ilyen,
Valaki mondja meg, mér’ szép az élet,
Valaki mondja meg, miért nem.”

(LGT)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Dr. Mangó Gabriella

 

FEGYVERNEKI GERGŐ

pedagógus, digitális média szakértő részére,

aki ötletes írásaival, módszereivel tanítja gyermekeinket, a tanárokat és a szülőket is arra, hogy miként ötvözhető a magyar irodalomban mélyen szántó gondolat és a digitális önkifejezés, hogy miként kell jól tájékozódni az internet sztrádáin, úgy, hogy megőrizzük emberségünk, intimitásunk és a magyar nyelv és irodalom alap értékeit, úgy, hogy jobb emberekké válhassunk.

„Az oly madár igen ritka,

Melynek kedves a kalitka.”

(Csokonai Vitéz Mihály)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Fegyverneki Gergő

 

FÜLÖP BEA

pedagógus, újságíró és sportszülő részére,

aki írásaival, tanításaival nap, mint nap segíti, tanítja és az életre neveli a gyerekeket, példát mutatva az emberi megoldásokra, értékrendre.

 A mese az egyetlen hatékony etikai oktatás a kisgyerekek számára, mert abban van jó és rossz, a legkisebb királyfi megküzd a sárkánnyal, vagyis felveszi a harcot a rossz ellen. Van benne élet és halál, igazmondás és hazugság, vagyis minden, ami egy etikai világképhez tartozik. 

(Vekerdy Tamás)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Fülöp Bea

 

MAKRANCZI ZSOLT

történész, kulturális szakember és az általa képviselt Mozaik Múzeumtúra részére,

aki kitartó, odaadó szakmai és emberi munkájával hosszú évek óta vezeti a Mozaik Múzeumtúra programját, mely egy olyan rendhagyó, élménypedagógiai program megvalósítását teszi lehetővé gyerekek, iskolák és a családok számára, mely keretében a belső kíváncsiság, a saját felfedezés és élményalapú tanulás egyedülálló módon valósulhat meg.

„Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket – noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre.”

(Csíkszentmihályi Mihály)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Makranczi Zsolt

 

NAGY ZSOLT

kerekesszékes érzékenyítő tréner részére,

aki emberi és szakmai motivációja általi munkájával közelebb hozza hozzánk és gyermekeinkhez is az elfogadás, a megértés, a segítségadás és segítségkérés mindennapi értékeit, értelmezését.

„Eleve lehetetlen, hogy bármi lehetetlen.”

(Kowalsky meg a Vega)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Nagy Zsolt

 

SIKÓ-LAKY IVETT

főnővér és az általa képviselt HEIM PÁL GYERMEKKÓRHÁZ részére,

aki önfeledt, odaadó szakmai és emberi munkájával segíti, gyógyítja a beteg gyermekeket néha szinte végkimerülésig. A kórházban dolgozók munkája nem csak a testi gyógyítástól, hanem az emberséges, kedves, a kisgyermek lelkeket és családokat is megszólító szavaitól, tetteitől is csodálatos, amiért minden család nevében hálásak vagyunk.

„Semmi sem fontos az emberi lélek betegségeinek kezelésénél, egyedül csak az, hogy a beteg higgyen. (…) És főként: higgyen a saját gyógyulásában. Abban, hogy célja és föladata van még az életben, amit el kell végeznie. Aki mindezt nyújtani tudja a betegnek, az gyógyít.”

(Wass Albert)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Sikó-Laky Ivett

 

SÓLYOM BRIGITTA

pszichopedagógus és az általa képviselt CSODAKAPU KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY részére,

aki odaadó szakmai és emberi munkájával vezeti az Alapítványt, fejleszt testi és mentális problémákkal küzdő gyermekeket egy olyan szellemiségű környezetben, ahol megértésre, elfogadásra és professzionális terápiákra találnak a gyerekek és a családok egyaránt.

„A felnőttek problémai mindig átragadnak a kicsikre, sőt még a kamaszokra is, ezért az első, amit tehetsz gyermeked egészségéért, hogy teszel a sajátodért. Testi és lelki egészségedért egyaránt. Egészséges szülő képes csak egészséges gyermeket nevelni.”

(Berente Ági)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Sólyom Brigitta

 

SZIGETI MÓNIKA

klinikai szakpszichológus részére,

aki a pedagógiában, pszichológiában képviselt elfogadó, odaforduló, segítő attitűdjével, szakmai tudásával, emberségével nap, mint nap segít lemorzsolódott, pszichés problémákkal, tanulási nehézségekkel vagy épp beilleszkedési gondokkal küzdő gyerekeknek és családjuknak megtalálni a jó megoldást.

„Azt soha nem tudtam elérni, hogy ha elültettem egy hamisciprust, abból tuja legyen. Az teljesen lehetetlen, mert ő hamisciprus akar lenni. Ő hamisciprusnak készül, nem lehet más. Abban az esetben, ha kellőképpen gondozom és szeretem – mert én hiszek benne, hogy azt a növény is érzi -, ha megfelelő tápanyagot adok neki, és gondoskodom mindenről, ami szükséges, akkor gyönyörűséges növény lesz belőle. Ha nem, akkor nyomorult növény – de ugyanaz a fajta, másik nem lehet! Az a mélységes meggyőződésem, hogy az ember gyerekénél pontosan ugyanez a helyzet. Hogyha érteni akarom őt, akkor az első dolgom, hogy megértsem: tujának vagy hamisciprusnak született-e.”

(Ranschburg Jenő)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Szigeti Mónika

 

SZILÁGYI ÁRON

zenész, művész, múzeumpedagógus és az általa képviselt kecskeméti LESKOWSKY HANGSZERGYŰJTEMÉNY részére,

aki nagybetűs megvalósítója az élménypedagógiának, múzeumpedagógiának, odaadó szakmai és emberi munkájával vezeti a Hangszergyűjteményt, mely keretében a zeneművészet világába kalauzolja el a gyermekeket, családokat, oly módon, hogy mindenkit megszólít a zene nyelvén, humorral, hatalmas odaadással, személyes átéléssel, mely soha nem felejthető élményt ajándékoz minden résztvevőnek.

„Nincs rossz hang, az a lényeg, hogy mit játszunk utána.”

(Miles Davis)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Szilágyi Áron

 

TIHANYI RITA

pedagógus, tanulásmódszertan tréner és gyermekagykontroll oktató részére,

aki úgy tanítja a gyermekeket, hogy közben lehetőséget biztosít nekik a más szemszögből való értelmezésre, a belső kíváncsiság felébresztésére, valamint arra, hogy képesek legyenek koncentráltan és fókuszáltan elvégezni a feladatokat. A gyerekeket értő szeretettel, odaadással és figyelemmel terelgeti életútjukon, amelyben maga is meghatározó szerepet vállal.

„Néha egy ölelés többet üzen és mélyebb élményt ad, mint bármilyen tanítás.”

 (Müller Péter)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Tihanyi Rita

 

TÓTH KARCSI

kerekesszékes érzékenyítő tréner, táncművész részére,

aki lélekemelő motivációs előadásain keresztül tanít minket életbátorságról, a félelmeinken való túllépésről és arról, csakis rajtunk múlik, hogyan cipeljük a nehézségeinket. Hihetetlen életigenlésével és szemléletével nekünk, felnőtteknek és a gyerekeinknek is az élet, az elfogadás, a segítségadás és segítségkérés új értelmezését mutatja meg.

„Amíg van energiánk, az életünk önmagában maga a szépség, és sajnálatos volna nem kihasználni ezt.”

(Idézet az Életrevalók c. filmből)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Tóth Karcsi

 

TÓTHNÉ ALMÁSSY MONIKA

kórházpedagógus és az általa képviselt KÓRHÁZSULI részére,

akik önfeledt, odaadó szakmai és emberi munkájukkal teremtenek hidat az oktatás és az egészségügy között, olyan gyermekek tanításával, közösségben való megtartásával, akinek ez a segítség elvitathatatlanul létfontosságú mind mentális, mind fizikai értelemben.

„Vakcina… Csodaszer. Sokan ezt gondolják. Hogy mindent megold. Egy pillanat alatt. Minden rosszat elsöpör, és mindent jóvá, széppé tesz. Az egész világot. Sokan ebben hisznek. És valóban. Csak egy vakcina hiányzik. Amivel az egész emberiséget be kell oltani. De nem a testet. A lelket kell beoltani. Nem egyszer, nem kétszer. Naponta. Naponta többször. Mindig. Széppel, jóval, örömmel, boldogsággal.”

(Csitáry-Hock Tamás)

 

BOLDOG GYERMEKEKÉRT, BOLDOG CSALÁDOKÉRT DÍJ - Tóthné Almássy Monika

 

A közös szülinap tortázással, koccintással és további közös tervek szövögetésével zárult, melynek talán legnagyobb értéke, hogy most már immár valós térben kapcsolódhattunk egymáshoz és ünnepelhettünk.

 

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája

 

Hálásan köszönjük, hogy ezt megélhettük közösen, szakmai és emberi kémiát ötvözve.

Tibenszky Moni Lisa és Vargacz Alexandra,

a Felelős Szülők Iskolája vezetői

10+1 éves a Felelős Szülők Iskolája - Tibenszky Moni Lisa és Vargacz Alexandra

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.