Jéggé fagyott buborék: ezt ki kell próbálni
Van otthon buborékfújótok? Akkor jól öltözzetek fel, és irány ki a hidegbe! Most, hogy ilyen cidri van, egy kis trükkel nálunk is megvalósítható a szappanbuborék-fagyasztás. Csodálatos kristálygömböket lehet gyártani az erkélyen, az udvaron vagy bárhol az utcán, ha elég hideg van hozzá és egy kis hűtéssel mi is rásegítünk.
Évekkel ezelőtt láttam ezt a kísérletet, már akkor megbabonázott, de nálunk bizony nem működött, mert nem volt elég hideg.
A buborékfagyasztás maradt az igazán hideg telű országok kiváltsága. Mert ahhoz, hogy a szappanbuborék megfagyjon, jégkristályok keletkezzenek, -10, -15 fok kell.
Mikor aztán ilyen hideg lett nálunk, persze, hogy nem jutott az eszembe, leginkább azon gondolkoztam, hogyan kuckózhatnánk be a jó meleg szobába, és lehetőleg hogy lehetne minimalizálni a szabad levegőn való tartózkodást, vagy hogyan oldjuk meg a leggyorsabban a lakás szellőztetését.
Aztán a kisfiam valahonnan elővarázsolta a nyomdás, buborékfújós tollát, és ez beindította az eseményeket.
Mert szappanbuborékot kell fagyasztanunk, lehetőleg még azelőtt, mielőtt betörne a meleg. 🙂
Azért megpróbáltam biztosra menni, és a buborékfújót a fagyasztóba tettem kb. 15-20 percre, amitől nem fagyott meg, de alaposan lehűlt az oldat.
A kísérlet további részletei A napfény illata blogon olvashatók.