Készítsetek farsangi fánkot!
Farsangi időszak van… Kész van már a gyerek jelmeze? Most már itt az idő: gondolkozni kell rajta! Amíg a fejeteket töritek, süssetek fánkot! Az egész család imádni fogja!
Ettől a farsangi fánk recepttől, az egész család áldani fogja a kezed – az Óvónők oldalon találtuk, íme!
Ezeket szerezd be a tésztához
- 375 g liszt
- 1 csomag száraz élesztő
- 25 ml langyos víz
- 150 ml langyos tej
- 62 g cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál vaníliacukor
- 1 tojás
- 37 g olvasztott vaj
- olaj a sütéshez
Ezekkel díszíthettek
- olvasztott csokoládé
- készen kapható fehér és rózsaszín cukormáz
- színes szórócukor, cukorgyöngy
- csokidara
A farsangi fánk elkészítése
A száraz élesztőt kevés langyos tejjel és egy kávéskanál cukorral elkeverjük, majd kb. 10 percig pihenni hagyjuk. A felfuttatott élesztőt a többi hozzávalóval együtt sima tésztává dagasztjuk úgy, hogy az olvasztott vajat csak a dagasztás vége felé öntjük hozzá.
A tésztát letakarjuk, és kb. egy óra alatt megkelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk, kinyújtjuk, majd egy nagy pohár vagy fánkszaggató segítségével köröket szaggatunk belőle. A közepükbe kisebb lyukat szúrunk, amihez használhatunk kisebb pogácsaszaggatót vagy likőrös poharat. Az így előkészített lyukas fánkokat lisztezett deszkára vagy sütőpapírra sorakoztatjuk, letakarjuk, és addig kelesztjük, amíg a tészta jól láthatóan ismét megemelkedik.
Erre figyelj a sütésnél
A fánkokat nem túl forró olajban sütjük ki. Onnan tudjuk, hogy az olaj nem túl forró, hogy amikor a tésztákat beleengedjük, a tészta szélén nem képződnek nagy, fröccsenő olajbuborékok.
Díszítsétek közösen
A kihűlt fánkok egy részét egyik felükkel olvasztott csokoládéba mártjuk, a másik felüket bevonjuk cukormázzal. Mielőtt megkötne a csokoládé és a cukormáz, színes szórócukorral, cukorgyönggyel, csokidarával szórjuk meg. A díszítésbe bevonhatjuk a gyerekeket is.
Az eredeti cikk az ovonok.hu oldalon jelent meg.