Ízek, harmónia, evés

Ízek, harmónia, evés

December elején jelent meg Jónás Mónika Öröm és Szerelem a konyhában című receptes könyve. A könyv nem csak gyönyörű és ízléses kivitelezésű, de csupa könnyen elkészíthető egészséges (tisztán növényi alapanyagokból, gluténmentes) receptet tartalmaz. A szerzővel az evés élvezetéről, az élet örömeiről és a mai gyerekek táplálkozási szokásairól is beszélgettünk.

kep-19Ez az első könyved, és az jutott eszembe, hogy bár sokan szeretnek sütni-főzni, mégsem adják ki könyv formájában a receptjeiket, az ételhez fűződő érzéseikről meg még kevesebben beszélnek. Nálad hogyan jött az elhatározás, hogy könyvet szeretnél kiadni?

Tavasszal egy nagyon nehéz és mély állapotba kerültem, ijesztően rosszul éreztem magam. Elhatároztam, hogy elég volt ebből, mert hiszem, hogy az élet elsősorban az örömről szól, a kikerülhetetlen fájdalmak mellett. Sok mindent tettem azért, hogy jobban legyek, de talán az egyik legfontosabb, ami napról napra gyógyított és segített, a saját receptjeim főzése és az evés volt. Mikor hirtelen gyorsasággal lettem egyre jobban, azt éreztem, ezt másokkal is szeretném megosztani. Elsősorban azt üzenve, hogy mindenből ki lehet jönni, mindig van kiút, és sosem szabad feladni. És ezt a bátorságot az élet mindig örömmel és békével fogja megjutalmazni. Ezt nevezem én most szerelemnek, az élet szerelmének.

Budapesti születésű vagy, pillanatnyilag Győrben élsz, de januárban onnan is költözöl. Hogyan vezetett az utad a fővárosból vidékre?

Elsősorban a „nagyvárosból” való kiábrándultság vezetett Győrbe. Ez a város számomra sokkal élhetőbbnek tűnt, mint Budapest. Nagyon vágytam már egy nyugodtabb, kevésbé zizegő atmoszférára, ahol a terapeuta munkám egy letisztultabb környezetben kezdhettem el.

Tíz éve dolgozol terapeutaként, mikor kezdődött a szerelem a konyhában?

Terapeutaként a munkám fontos részévé váltak az ízek, de a konyhába először a nagybetűs szerelem repített be. Huszonhárom évesen New Yorkban éltem, és a szerelmemet akartam lenyűgözni: igaz a mondás, hogy a férfit a hasán keresztül lehet megfogni, ezért én anyukám segítségét kértem telefonon. Így kezdődött. Az ízek, a harmónia és az evés, mintegy csodaként az öröm elköteleződésével folytatódott. Imádok enni, és pont ezért nem vagyok hajlandó semmilyen finomságról lemondani.

Önismereti csoportot is tartasz gyerekeknek. Hogyan építed fel ezeket a foglalkozásokat?

Számomra a gyerekekkel való foglalkozás pont azt a tisztaságot hozza, mint amikor a természetben vagyok. Azt tapasztaltam, ha őszinte vagyok velük, akkor pillanatok alatt ők is megmutatják mindenüket úgy, ahogy éppen érzik magukat, a fájdalmaikat és az örömeiket is. Sajnos azt látom, hogy ahogy iskoláskorúak lesznek, annyi külső elvárás éri őket, aminek muszáj megfelelniük, hogy pillanatról pillanatra egyre jobban eltávolodnak attól a valóságtól, ami igazán bennük dobog, amit igazán szeretnek. Ezért a csoportjaim mindig a „mit érzel most, hogy érzed magad” megfogalmazásával kezdődnek. Szomorú szembesülés volt, hogy a legtöbb gyerek erre azonnal azt válaszolja „jól” vagy „rosszul”. Nálam egyetlen egy „szabály” van, ezt a két szót senki nem használhatja! Ha nem tudja szavakkal kifejezni, megmutathatja szobor formájában, esetleg egy színnel is elmesélheti. Hiszem és vallom, hogy mindenkiben van egy különleges képesség, amit megtalálva örömben és nyugalomban élhetünk. Ezt tanítom a gyerekeknek is: minden egyes játék, beszélgetés, kirándulás, közös evés ennek a csodának a felfedezésére épül.

Mik a tapasztalataid a mai gyerekek táplálkozási, étkezési szokásaikkal kapcsolatban?kep-35

Valószínű nem mondok újdonságot azzal, hogy a legtöbb gyerek szénhidrát- és cukorfüggő.

Mindig hangsúlyozom, akár gyerekről, akár felnőttről van szó, hogy mivel az evés egy fontos örömforrás, ezért mindenki azt egye, ami igazán jól esik neki. A gyerekek azt fogják enni, amit mi adunk nekik, amit mi eszünk, vagy amiről mi azt gondoljuk, hogy jó lehet számukra. Egy gyerek táplálkozását ezért nem feltétlenül a saját igénye és szükséglete, hanem a környezete szokásai határozzák meg.

Évről évre egyre több gyerekkori ételérzékenységgel- és allergiával találkozom. Ilyenkor a szülők különösen tanácstalanok és tehetetlenek, érthetően, hiszen más, ismeretlen alapanyagokkal kell megtanulniuk főzni, és ami sokszor elsőre lehetetlennek tűnik, például tojás és cukor nélkül piskótát sütni. A csoportokban ezért is etetem a gyerekeket a saját főztömmel, ízeimmel, tisztán növényi alapanyagokból és gluténmentesen elkésztett ételekkel, átadva és megmutatva, hogy mindent lehet enni, mindent el lehet készíteni egészségesen, de mégis isteni finoman. Akár a kedvenc nutellájukat, pizzát élesztő és fehérliszt nélkül, vagy édességeket cukor nélkül, természetes édesítővel.

Mit javasolsz a hozzád forduló szülőknek?

Először is, hogy egyszerű recepteket keressenek, amik gyorsan elkészíthetőek, hiszen általában nincs sok idejük sütni-főzni, és hogy vonják be a gyerekeket is. Legyenek ott a közelükben, érintsék meg az ételt, fűszerezzenek, pucoljanak, legyen játékos öröm a főzés. Ha a szülőben benne van az öröm, és nem a kapkodásról szól, akkor a gyerekek sem fogják lepasszolni a feladatot, és szívesen segítenek. Amiben pedig az ő kezük munkája is benne van, azzal kevésbé kritikusak.

Könyvesbolt hálózati háttér nélkül forgalmazod az első könyved. Miért választottad ezt az utat?

A legfőbb elhatározásom jelen pillanatban az életemben, hogy végre a méltóság útját járjam. Elég volt a méltatlan helyzetekből, amiket eddig megengedtem magamnak. Döbbenten szembesültem a kiadók és a könyvforgalmazók feltételeivel, és ezért úgy döntöttem, hogy a könyvemet saját magam fogom kiadni. Sok mindent kockáztattam ezzel a döntésemmel, többek között az otthonomat is, de mégis úgy érzem ezt az utat kellett és kell követnem. Hiszem, hogy a szívem útja fizikailag is engem fog visszaigazolni.

kep-38Van kedvenc recepted, ételed?

Húúú, ez egyszerre nagyon nehéz, és nagyon könnyű is. Mert annyira szerelmes tudok lenni az elkészült csodáimba, hogy sokszor a legtöbbre azt mondom ez a kedvenc! Mégis, ami évek óta a legnagyobb szerelem nálam a kókusztejes reggeli turmixaim, ami nélkül nem kezdődhet nap…

Hol lehet megvásárolni a könyved?

A szerelemkonyha@gmail.com email címen illetve a Szerelem a konyhában facebook oldalon megrendelhető.

Azon dolgozom, hogy a könyvem minden nagyobb városban elérhető legyen, kávézókban, vagy közösségi helyen. Jelen pillanatban Szeged, Pécs, Siófok, Győr, Budapest, Székesfehérvár, Veszprém városokban már személyes átvételre is van lehetőség.

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.