Rántotta a szomszéd tyúkjai tojásából vagy impro a Momentán Udvarban …

Rántotta a szomszéd tyúkjai tojásából vagy impro a Momentán Udvarban …

Nálunk bármi megtörténhet…Mit gondolsz, mi lesz 5 perc múlva?

Egy hely Kapolcson, ahol cipők lógnak a fáról, egy hely, ahol furcsákat kérdezhetnek, és még furcsábbakat válaszolhatnak. Egy hely, ami csak az ittről és a mostról szól, ami a meghökkentő meglepetésektől sem mentes, de mindig elfogadó, kedves és alapvetően vidám. Ez a Momentán Udvar, ahol a színészek és a vendégek együtt lélegeznek, ahol a szomszéd réteses menti meg az éhhaláltól a szinte 24 órában mulattató csapatot.  „Raklap bútorokkal, ping-pong asztallal, árnyas fákkal, függőágyakkal és Veletek, mert itt a nézők legalább annyira részei a műsornak, mint mi magunk” – nyilatkozta Harsányi Bence, a Momentán Társulat oszlopos tagja. Gyerekek és felnőttek egyaránt vendégei a több éve működő helyszínnek, ahol idén iskolaszínház – Rögtönzött Szülői Értekezlet – is lesz Balatoni József, alias, Jocó bácsival, sőt rendkívüli töri óra is. Itt lesz Zacher Gábor és Dolák-Saly Robi is, meghatározó karakterek, „tanítók”, akik a nevettetésen túl nagy életigazságokkal gazdagítanak minket. Sokat adnak, ahogy itt mindenki, de hogy is kezdődött?

Interjú Harsányi Bencével és Jocó bácsival az idei kapolcsi Momentán Udvar programjáról:

Hogy kezdődött?

Harsányi Bence: 5 évig voltunk vendégek Palya Bea udvarában és idén harmadszorra lesz önálló Momentán udvarunk. Onnan indultunk, hogy milyen az improvizáció és mit gondolunk a világról: együtt gondolkodás, közös játék, egymásra figyelés, szabadság….

Eleinte inkább a felnőtteknek játszottatok, aztán elkezdtetek nyitni a fiatalok, diákok, családok felé?

Azt láttuk a Völgyben, hogy nagyon sok a család, a kamaszok, gyerekek, ott vannak egész nap, beülnek és megnézik az összes programot, az udvarunk néha már gyerekmegőrzőként is üzemelt, simán bentlakásos lett. Már 11-től jönnek sportolni, délután 1-től a workshopokra és ott maradnak végig, és addig a család többi tagja máshova megy partizni meg fesztiválozni. Így bővítettük a repertoárt… Vannak akár kisebbek is nagyszülőkkel és az egészen kicsiknek ott a homokozó, az ugrálóvár, szóval amolyan nagycsaládként működünk. Elkezdtünk játszani az iskoláról, a kamasz szerelemről, a szülő-diák-tanár kapcsolatról is…

Lesznek megint sporteszközök a Momentán Udvarban?

Még több lesz: trambulin, ping pong, tízpróba.  A sport is játék, kihívás, összekapcsol. Nagyon fontos, hogy én is beállhatok ping pongozni. Tavaly utolsó nap délután volt nálunk koncert és alatta mindenkivel ping-pongoztam, akivel előtte nem. Vadidegenekkel forgóztunk.

Meghökkentő installáció, falfirka, üzenő fal, bakancslistás feliratok – minek ez?

Igen- igen. Ez egy fontos üzenete az Udvarnak, odamenni, kipróbálni dolgokat. Érdekes, hogy a gyerekek mennyire szeretik az interaktív dolgokat, mindig Ők az elsők. Lehet rajzolni, vágyakat, terveket felírni. Tényleg megható, hogy miket írtak tavaly: „kibékülök anyámmal” és még sok-sok mindent. Idén a téma: a” meg fogom csinálni”. Cselekvőkészség, változtatás, aktivitás. Mint a színpadon az impróban. Nagyon szeretnénk „táncba vinni, megmozgatni a vendégeket.”

Gyártunk cédulákat kedves, szép, pozitív üzenetekkel, amolyan „meglepkéket”. És ezeket a cédulákat oda adhatod az udvaron belül vagy kívül bárkinek. A „Gyönyörű a mosolyod” -tól a „Bárcsak nekem is ilyen szandálom lehetne”-ig bármi.

Milyen egy nap a Momentán udvarba a nézőnek és milyen nektek?

Nekünk korán indul 11-kor a program és dübörög az udvar éjszakáig. Nekünk melós. Szombaton este lesz imprómaraton, ahol egymás után 4 órát játszunk, előtte játszunk szappanoperát, tartunk workshopot is. Ilyen napokból van 10.  Ha szerencsénk van, akkor az egy darab, a házban lévő WC-re el tudunk menni, ha nem, akkor sorba állunk a nézőkkel a mobil WC-nél. Próbálunk kulturáltan viselkedni és nem beelőzni akkor se senkit ha….  és udvariasan előre engedni akkor is, ha már…

A Momentán Udvarban laktok a 10 napos fesztivál alatt, vagy?

Nem. Mi egy másik településen lakunk. Imádjuk a helyieket, a házigazdáinkat, akik ott laknak a földszinten. Ráadásul vannak tyúkjaik, ezt az első évben felfedeztem. A zöldségeket és a tojást onnan szerzem be. Az önkénteseinkkel onnan csinálunk rántottákat. Tavaly, mivel irgalmatlan nagy eső volt ezért az eső után azonnal kijöttek a gombák. Pont abban a szezonban voltunk, amikor bedurrant a vargánya, és volt, hogy rántott vargányát reggeliztünk.

Hogy áll össze a csapat, a stáb?

Profi csapat tartja egyben a fellépőkkel és az önkéntesekkel együtt 45-50 fős stábot. 85 programot kell levezényelni 10 nap alatt. És persze még sokan segítenek. Vannak olyan önkéntesek, akik, nem a mi önkénteseink, de odajárnak az udvarba. Vagy a biztonsági őr, aki komoly igyekezetet fektet abba, hogy megnézzen egy előadást, helyettesítést kér, szervez, mert érdekli, hogy mire kíváncsi ilyen sok ember. Vagy a réteses, aki folyamatosan árul az udvar előtt. Nagy meló volt elérni, hogy ő is bejöhessen egy blokkra és énekelhessünk neki egy dalt, mert a rétesekkel megmenti az életünket. Meg persze a nézők. Már elég sok embert hívtam meg elég sok mindenre az udvarban. Sokszor kapunk fantasztikus ötleteket, ezt meg kell ünnepelni. Egy 3 napos fesztiválon vannak ismerős arcok, de egy 10 naposon már tudod a nevét az embereknek.
Idén összekötöttek a szomszéddal, Kondor Lászlóval, gondolkodtunk, hogy csináljunk valamit közösen, de kifutottunk az időből. Aztán megtudtuk, hogy ’56-ba ment ki és sztárfotós lett Amerikában. Elnököket, sztárokat, sportolókat fotózott. Van egy lista róluk és a lábunk beleremegett a gondolatba, hogy milyen lett volna a tizedével találkozni ezeknek az embereknek. Gyorsan meghívtuk, és ő lesz a főhőse az egyik előadásnak. Ezek őrületes találkozások.

Mi lesz az idei év pikantériája?

Közös sport, közös játék, bingó, szuper vendégfellépők. És sok lesz az olyan program, amiből lehet tanulni. ÖkoRögvEst, kísérletek Zsíros Lacival, a szertar.com – os tudós sráccal. Nagyon várjuk a rendkívüli töri órát Balatoni Józseffel, Jocó bácsival. A Felelős Szülők Iskolájával közös iskolaszínházi előadásból is lesz ízelítő a szülő – diák – tanár kommunikációról. Jön hozzánk Zacher Gábor drog-témában. Vele is elsősorban kommunikációs szempontból járjuk körbe, hogy mit tehet vagy mondhat egy szülő, egy tanár, egy. Itt lesz velünk Mácsai Pál is, Azt meséld el, Pista! című előadással. Mi történne, ha Örkény István egy napra újra megjelenne , például a Völgyben? .

Lesz olyan, aki végig lent lesz veletek vendégként, vagy ti vagytok végig ott és mindig vannak outsiderek?

Mi végig lent vagyunk, a társulat leköltözik és olyan vendégek is több napra csatlakoznak, akik az évad programjaiban is közreműködnek. Meg hát velünk van végig a Decathlon és a sport. És mindig vannak olyan vendégek, híres emberek, akik csak jönnek-mennek. Pl.: Ganxta Zolee, ugye őt nem szeretnénk 1 hétig vendégül látni, mert a világon nincs annyi pia. De ő jön-megy és közben játszhatunk az életéről…  az életével….Az életéről és az életével, az egész más…

Mondasz valamit arról, hogy mi a véleményed Jocó bácsiról, meg az Ő világáról, ami beköszönt július 25-én, kedden délután Hozzátok is?

Ő olyan, mint a Columbo felesége! Mindenki beszél róla, de még senki nem látta tanítani, pedig a diákjai szerint iszonyatosan jó órákat tart. Most végre élőben halljuk beszélni mintha egy órájára ülnénk be. Ráadásul teljesen vegyes közönségnek beszél majd, lesznek diákok és sok a pedagógus, meg szülők és még sokan mások. Szórakoztatás, kultúra, történelem, semmi lexikon, 100% Jocó bá.

Az a legjobb dolog, hogy Ő nem kamu tanár. Nem csak a kiváltságos konferenciarésztvevők láthatják. Szerencsére sokat találkozunk és jó látni, hogy mennyire fontos neki az iskolai munka. Nagyon komolyan veszi a tanítást, a törit, azt hogy osztályfőnök. Szeretném, ezt a fajta laza és hatékony tanítást megmutatni sokaknak, mert szerintem a legtöbb ember, bármire nyitott, ha azt a megfelelő formában kínálják.

Balatoni József, Jocó bácsi, az ország legnépszerűbb történelem tanárja a Momentán Társulat vendége lesz két előadásban is, egyfelől egy nyári külön kiadású Rögtönzött Szülői Értekezlet keretében, másfelől azt követően egy rendkívüli töri óra formájában Kapolcson a Momentán Udvarban. Jocó bácsit kérdeztük:

Hogyan gondolod el a Momentán Udvarban a debütálásodat, hiszen a Felelős Szülők Iskolája szervezésében a Társulattal már túl vagytok több mint egy fél tucat közös iskolaszínházi előadáson?

-Mivel ez egy impro színház, abszolút arra készülök, hogy ez ad hoc jellegű lesz. Az elején mindenképpen. Szerintem nem kell megbeszélni, hogy mi lesz és, hogy lesz, mert Bencét ismerve, még ha meg is beszéljük, akkor sem az lesz! És akkor inkább már legyen teljesen váratlan. A töri órát, azt nagyon várom, hogy a közönséget kicsit megmozgassam. Eloszlatni bennük, ami beléjük égett tévhit, például Mátyással kapcsolatban, akár bármivel és oktatni szeretnék egy játékon keresztül.

Milyen szerinted az élményszerű vakáció családoknak?

A gyerek táborba, anya wellness hotelbe, apa meg egy horgász hétvégén! Az az élményszerű, amikor nincs telefon, tv. Társasjáték van, beszélgetés van, programok vannak. Nem feltétlenül kell Wellness fürdőkre, vagy ilyenekre gondolni, hanem lemenni a parkba és játszani a gyerekekkel, vagy a, ……abszolút ilyen vicces és közben annyi szép látnivaló van, meg az, hogy együtt vannak, mert sajnos azt látom, hogy a nyaralás is manapság, hogy előre megtervezzük és kigondoljuk és rohadjon meg a gyerek, ha nem élvezi azt, amit én kitaláltam. Mert élvezni kell, mert kifizettük a belépőjegyet a hullámvasútra, tehát élvezze.

Már a nyaralás is ilyen….háború, hogy ki tud elmenni több programra és lehet, hogy közbe senki nem élvezi igazán. Meg az is nagyon fontos, hogy a család minden tagjának az igénye ki legyen elégítve a nyaraláson és ne legyen olyan program, hogy csak apa választ ki, vagy anya választ ki, hanem legyen olyan, amit a gyerek akar és nem lesz, hogy már megint a 82-edik múzeumba kell menni, hanem anya választ egy múzeumot, apa választ egy bicikli túrát a gyerek meg választ egy Momentán programot.

Egy napos vendég leszel Kapolcson?

Hivatalosan igen, de mint néző, oda ballagok a Momentán Udvarához és leülök egy szalmabálára egy fröccsel. Nagyon jó baráti társasággal megyünk, amire már lelkileg is edzek.

Mind a kettőtökhöz szól az utolsó kérdés, egy mondatot kérek. Miért fontos a humor?

Harsányi Bence:- Ez nyitja meg a csatornákat a legjobban az emberek között.

Balatoni Jocó:- A humor az élet.

Völgyre fel!

 

www.muveszetekvolgye.hu

 

Írta: Tibenszky Moni Lisa

 

 

 

 

 

 

Tibenszky Moni Lisa
  • Felelős Szülők Iskolája
  • alapító, ügyvezető

Tibenszky Moni Lisa

2 gyermek édesanyja, újságíró, marketing-kommunikációs szakember, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.