„Olyan itt, mintha külföldön dolgoznál.” – Nőként az innováció világában – Lányok Napja a Boschnál

Lányok Napja a Boschnál - inverter szerelés

„Olyan itt, mintha külföldön dolgoznál.” – Nőként az innováció világában – Lányok Napja a Boschnál

Mi is az a rendszermérnök? Mivel foglalkozik egy validációs és megbízhatósági mérnök? Hogyan zajlik a szoftver- és hardverfejlesztés? Hogyan lehet invertereket szétszerelni? Miért van szükség agilitásra és Lean szemléletre? Ez csak egy kis szelet abból, amikor volt szerencsém betekintést nyerni a Bosch Budapest Innovációs Kampusz mindennapjaiba, ahol 14 év fölötti lányokhoz igyekeztek közelebb hozni az ún. STEM-szakmákat (melyekhez tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai végzettség szükséges).

A Bosch a Lányok Napja eseménysorozat alkalmából, idén tizedik alkalommal tárta szélesre innovációs „boszorkánykonyhájának” kapuit a tudományok és a technológia iránt érdeklődő fiatal hölgyek előtt, kézzelfogható élményt, személyes betekintést kínálva számukra a kutatás-fejlesztés és a gyártás férfiasnak tartott világába.

 

Lányok Napja a Boschnál - helyszínbejárás

 

Április végén hazánk egyik legnagyobb munkáltatója, a több, mint 17.000 főt foglalkoztató Bosch csoport budapesti és hatvani csapata is színes programokkal várta a műszaki területek iránt érdeklődő lányokat.

A lányok megtudhatták, hogy mit csinál egy megbízhatósági és validációs, vagy éppen szimulációs mérnök, mi az a VUCA, mit jelent a Lean módszer, ahogy azt is, hogy miért fontos a Scrum Master munkája. Mindezt egy grandiózus és ultramodern környezetben.

A nyílt nap során Gombos Klárával, a Robert Bosch Kft. HR igazgatójával beszélgettem arról, mi lehet a legvonzóbb, legérdekesebb a kamasz lányok számára ezen a területen, ezen a szakmai pályán.

 

Lányok Napja a Boschnál - Gombos Klára

 

„Azt hiszem, minden Bosch-os telephely a maga tisztaságával, rendezettségével, felszereltségével önmagában is vonzó munkahelyi környezet. A budapesti innovációs kampusz azonban már-már futurisztikus, de legalábbis izgalmas világa formabontó vagy tabudöntögető terei bámulatra méltóak, főleg, ha a Lányok Napja alkalmából ide látogató diákok kézbe vehetik, kipróbálhatják a tervezők által megálmodott, testet öltött berendezéseket. Nos, ez a tapasztalás megszelídíti a tudományt. S a tudomány nem olyan varázslat, amely csak bizonyos korosztály, vagy az erősebb nem számára elérhető. Mindenkié és mindenki számára hozzáférhető, aki jól tanul és műszaki pályát választ.

A lányoknak azt tanácsolom hát, ne higgyenek a kliséknek, ne hagyják korlátok közé szorítani az alkotó fantáziát, ne hagyják, hogy a pályaválasztásukat ezek a klisék határozzák meg.” – fejtette ki Gombos Klára, HR igazgató.

 

A program elején Bosch Budapesti Fejlesztési Központjában többek közt bevezették a lányokat a rendszermérnökök világába, egy kolléganő elmesélte nekik, hogyan lett geofizikusból rendszermérnök, és mit is takar ez az elnevezés valójában. Megismerhették, hogy milyen termékeket fejleszt, és ezt milyen más mérnöki területekkel teszi együttműködésben.

 

Lányok Napja a Boschnál - természettudományoktól a rendszermérnökségig

 

A “Szedd szét: Mit rejt az inverter!” programon a lányok testközelből nézhettek meg 3 invertert, amely az elektromos hajtású járművek „lelke”. Három megbízhatósági vagy analízis területen dolgozó kolléganő bemutatott egy-egy szeletet abból, milyen aspektusok szerint vizsgálják, tervezik, szedik szét vagy állítják össze a termékeket.

 

Talán ez volt a diákok számára az egyik legizgalmasabb program, az ebédszünetben, amikor beszélgettem Velük, a következőket fogalmazták meg:

„Mi jelenleg építkezünk és szívesen segítek a szüleimnek, illetve motorokat is karbantartunk, így számomra az inverter-szerelős feladat nagyon izgalmas volt, úgy érzem, hogy ez közel áll hozzám.”

„Az én papám autószerelő, én vele szoktam időt tölteni, és ez a terület érdekel, nekem is tetszett az inverter-szerelés.”

„Én informatika tagozatos suliba járok, engem a programozás érdekel és már tudom, hogy informatikai mérnöknek szeretnék tanulni, ez a mai nap is megerősített ebben.”

„Én eléggé kíváncsi természet vagyok és nekem nagyon megtetszett a megbízhatósági mérnök munka, amiben tesztelhetek, fejleszthetek, kísérletezhetek, akár teljesen máshogy próbálhatom ki az adott folyamatot vagy terméket.”

 

Lányok Napja a Boschnál - inverter szerelés

 

Ahogy az ebédünket fogyasztottuk egy nagyobb közösségi térben, a Bosch dolgozói – huszonéves srácok és férfiak -, éppen pihenésképpen jó hangulatban ping-pongoztak és léghokiztak, így a játék folyamán egy-egy ping-pong labda vagy léghoki korong a könyöklők mellett landolt, de ez éppen így volt jó. Amikor pedig jöttek az elgurult, elrepült játékeszközökért, akkor mosolyogva és kedvesen biztatták arra a lányokat, hogy jöjjenek a Boschhoz dolgozni.

Ezt követően a kamaszoknak Magyarország egyik legmodernebb irodaépületét is megmutatták. Ez a Bosch második legnagyobb európai fejlesztési helyszíne, ahol 14 ezer négyzetméternyi műszeres kutató- és tesztlabor, egy egyedülálló felszereltségű 10 000 négyzetméteres kültéri validációs tesztfelület és egy csúcstechnológiás tesztcsarnok is megtalálható a komplexumban.

A kampusz a jövő munkahelyének vízióját valósítja meg, inspiráló és kreatív munkakörnyezetet nyújt a munkavállalóknak, valamint kiemelt hangsúlyt fordít a fenntarthatóságra, az energiatakarékos üzemeltetésre.

 

Lányok Napja a Boschnál

 

A helyszín bejárása után rövid előadások következtek az agilitásról és a Lean szemléletről. A Bosch szakemberei bemutatták, hogy ez miért hasznos és elengedhetetlen mérnöki, műszaki területen, valamint azt is, hogy milyen jelentőséggel bírnak a Scrum Masterek a mindennapi munkavégzés során. Egy játékos csoportos feladatban a lányok Scrum Masterek és Lean coachok szerepébe bújva meg is tapasztalhatták, milyen ez a valóságban.

„Nőként és mérnökként a Boschnál” címmel egy kerekasztal beszélgetés zárta a napot, ahol fiatal nők osztották meg tapasztalataikat. A Boschnál dolgozók tanácsokat és tippeket adtak a kamaszoknak, hogy milyen készségekre és tudásra lesz szükségük, ha erre a pályára lépnek, mi az, ami nekik sokat segített középiskolás korukban.

 

Lányok Napja a Boschnál - Agilitás és Lean

 

Többektől elhangzott az angol és a német nyelvtudás fontossága, ami napi szinten a munka részét képezheti, ezért érdemes középiskolai külföldi csereprogramokban részt venni, vagy akár az egyetemen a képzést vagy annak egy részét akár idegen nyelven végezni, külföldi ösztöndíjprogramra pályázni (pl.: Erasmus). Többen kiemelték a gyakornoki programok jelentőségét, ami segíthet abban, hogy az elvégzése után akár teljes állást szerezzen a pályázó az adott cégnél. Ez több fiatal női munkavállaló életútjában megjelent, és utólag is hálásak voltak érte.

Tippként elhangzott még, hogy a különböző nyílt napokon való részvétel már évekkel az érettségi előtt is nagyon hasznos, ahogy a beszélgetés is olyan emberekkel, akik már ezt tanulják, vagy ezen a területen dolgoznak.

 

A kerekasztal beszélgetésen résztvevő női kollégák pedig még az alábbiakat emelték ki:

„Olyan a Boschnál, mintha külföldön dolgoznál, a környezet, az inspiráció, a munkához való hozzáállás.”

„Én így jellemezném a Boscht: egyenlő környezet, modern, fiatalos, külföldi jelleg, sokszínű munka, segítőkész kollégák, csapatszellem.”

„Nincs két egyforma nap, ez egy igazán kreatív munkahely.”

„Nekem nagyon szimpatikus, hogy támogatják a családalapítást, a telephelyhez közel van bölcsőde és óvoda is, amelyekkel a Bosch szorosan együttműködik, ez nőként fontos szempont.”

„Én azért szeretek itt dolgozni, mert van sikerélményem, a munkámnak látható és kézzelfogható eredménye lesz, ami nap, mint nap inspirál.”

 

Lányok Napja a Boschnál

 

Az immár 10. éve megrendezésre kerülő Lányok Napja eseménysorozat kapcsán a tapasztalatokat a következőképpen összegezte a HR igazgató:

 

„Nagyszerű lehetőség meghívni középiskolás lányokat a telephelyünkre és megmutatni nekik – lehetőség szerint még a pályaválasztás előtt -, hogy hol dolgozunk. Ha gyártó telephelyen zajlik ez a látogatás, – mint amilyen mondjuk Miskolc, Hatvan, Maklár vagy Eger –, ott talán jobban benne van a fiatalok egy részében a félsz, hogy az azért mégiscsak egy gyár. A gyárról az embereknek gyakran még mindig a férfi munkaerő jut eszébe – mindenhol, a szervezet minden szintjén –, ám amikor bejönnek hozzánk a lányok, a pályaválasztás előtt álló fiatalok, akkor szembesülnek azzal, hogy valójában erősen vegyes ez a kép. Lányok és fiúk, nők és férfiak egyaránt megtalálhatóak ezeken a munkahelyeken. Senki nem izzad és cipel tonnás súlyokat, hanem inspiráló környezetben végzi a munkáját. Ami persze nem mindig egyszerű, nem fáradtságmentes, de mégis csábító és vonzó. Mind a kulturált környezet, mind a kedves kollegák olyan szempontok, melyeket a fiatalok fontosnak tartanak pályaválasztás előtt. Felmerül a kérdés, hogy a megjelent diákok közül hányan választják lányként a műszaki pályát, illetve a Boscht. Ez nem csak azon múlik, hogy a Bosch mit mutat meg a háza tájáról, hanem attól is függ, hogy milyen iskolába járnak ezek a fiatalok, mennyire sikerül ott a közismereti tantárgyak mellett a matematikát, fizikát, kémiát barátságossá tenni számukra. Mert lehetünk bármennyire csábítók és mutathatjuk, hogy az elektronikai ipar, az elektronikai fejlesztés és a mesterséges intelligenciával való tevékenység, munka tud a nőknek és férfiaknak egyaránt egy rendkívül izgalmas, korszerű terep lenni, de ha hiányzik a stabil matematika, ha a fizika pedig egy mumus, akkor nem fognak erre a pályára állni a fiatalok” – fogalmazott Gombos Klára, a Robert Bosch Kft. HR igazgatója.

 

A budapesti telephely mellett a Bosch csoport autóelektronikai divíziójának legnagyobb globális gyártóközpontjában, Hatvanban is szeretettel várták a fiatalokat a Lányok Napján. A vállalat női vezetői kalauzolták a résztvevőket a több mint 1 km hosszú gyártóközpont különböző területein, ahol többek között lehetőség nyílt a gyártási folyamatok, ezen belül az automatizált és digitális megoldások, a balesetmentes és környezetbarát autózáshoz kapcsolódó termékek, valamint a gyár automatizált logisztikai központjának megismerésére.

 

  • Felelős Szülők Iskolája
  • ügyvezető

Vargacz Alexandra

sportszervező menedzser, online marketing szakember, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.