„Tégy egy lépést!” – október 8-9. érzékenyítő játékos és szakmai programok az Esélyegyenlőség jegyében tanároknak és családoknak a Millennium Házában

Esélyegyenlőségi Nap

„Tégy egy lépést!” – október 8-9. érzékenyítő játékos és szakmai programok az Esélyegyenlőség jegyében tanároknak és családoknak a Millennium Házában

(X) támogatott tartalom (X)

A mottó: „Tégy egy lépést!” az üzeni, hogy közelítsünk egymáshoz, akarjuk megérteni a másikat, akkor is, ha más a bőre színe, nem lát vagy épp kerekesszékben él…. Mit jelent az esélyegyenlőség az oktatásban, a családban, de akár egy közösségben? Hogyan ismerhetem fel egy fogyatékkal élő problémáit, miként segíthetünk jól? Látszólag különbözőek vagyunk, de valójában minden a boldogságot, a saját értékét keresi. A „TÉGY EGY LÉPÉST!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI NAPOK – Szakmai és családi nap ilyen és hasonló kérdésre keresi a választ október 8-9-én.

 

Szakmai nap

Megszólítja a szakmát, a pedagógusokat október 8-i szakmai konferenciájával, ahol számtalan értékes és érdekes előadást hallgathatnak meg az oktatásban, egészségügyben dolgozók olyan szakmai szervezetektől, mint a KórházSuli, akik hidat építenek az iskolai és a kórház között, mint a Bethesda Kórház, akik kiemelt figyelmet fordítanak a mentálhigiénés kezelésekre, a gyerekek lelki jólétére, mint a Vakok Intézete, ahol másként kell jól segíteni nem vagy kevéssé látó társainkat és mint a Mozgásjavító EGYMI, akik akár kerekesszékes kosárlabdázásra is invitálják a látogatókat, miért? Mert csak abból a helyzetből, más szempontból tudjuk egymás mássággát kicsit megérteni és megtanulni a helyes segítségadást.

 

vak

 

Ugyanezen a napon ezek az intézmények megnyitják kapuikat, hogy játékos formában érzékenyítsék a hozzájuk szervezetten érkező diákcsoportokat.

A Felelős Szülők Iskolája Tanár Klub is bemutatkozik az esemény keretében a szakmai közönségnek, hogy minél többen csatlakozhassanak az ingyenes módszertani megújulásban, oktatási szemléletváltásban és közösségben támogató közösséghez.

További információk a szakmai napról ITT.

A szakmai naphoz a regisztrációs űrlap ITT található.

 

Családi nap – szombati játékos érzékenyítő program 0-99 éves korig

Játék, bábszínház, érzékenyítés – szombati családi program az esélyegyenlőség jegyében

Szombaton hatalmas „játszótérré” alakul a Millennium Háza és a körülötte lévő városligeti park, ahol színházi programok, kerekesszékes, látássérült és egyéb egymás másságát játékosan bemutató állomásokkal szeretnék felhívni a gyerekek, családok figyelmét a másként élők mindennapjaira.

A résztvevők vetítésen, tárlatvezetésen és a közreműködő civil és szakmai szervezetek programjain is ismerkedhetnek az esélyegyenlőségi mindennapi, de annál fontosabb üzenetével, feladatával.

Mert mindannyiunknak fontos a másik elfogadása, megismerése, jól segítése.

A “Tégy egy lépést!” a Bethesda Gyermekkórház, a Vakok Iskolája, a Mozgásjavító EGYMI, a KórházSuli Alapítvány és a Millennium Háza összefogásából létrejött esemény.

A különbségeink sokszor eltávolítanak minket egymástól, pedig annyi mindenben hasonlítunk. Ismerd meg, hogy milyen az élet kerekesszékben, vakon vagy egy betegség következményeit hordozva! Gyere el a válaszok hétvégéjére, hogy a következő találkozásunkkor ismerősként üdvözölhessük egymást!

Időpont: 2021. október 9.

Az esemény célja, hogy felhívja figyelmet az akadályokkal élő gyerekek mindennapi kihívásaira, valamint útmutatást és eszközöket adjon ahhoz, hogy hogyan támogassuk őket befogadó közösségként, segítve az elfogadásukat, társadalmi integrációjukat.

 

Részletes programkínálat:

PROGRAMOK – 2021 október 9.

09:30-15:45 I Hollóének toborzás, vonulás a ligetben

Jövés-menés csinnadrattával, rikkancsolással.

Középkori világzene, középkori hangszereken, eredeti középkori fazonokkal.

 

Millennium Háza, Rózsakert – Nagyszínpad

10:00-10:30 I A tengelice meséje

A népmese rettenthetetlen főszereplője véghez viszi a lehetetlent, de közben ő maga is majdnem elvész. A kis hőst társai együttes összefogással megajándékozzák az élettel.

 

11:30-12:15 I Hanghullámok lovasai

A Superar nemzetközi gyerekcsapata és a Danubia Zenekar muzsikusai egy különleges zenei utazásra hívják a közönséget – álmok földjén, szelek szárnyán, tengerek hullámain. Az interaktív koncert során a hallgatók közeli és távoli népek dallamait és ritmusvilágát ismerhetik meg, közben megtapasztalva e kórus egyedi szellemiségét, sokszínűségének magával ragadó erejét, a közös zenélés örömét.

Közreműködik: Superar Gyermekkórus, Danubia Zenekar kamaraegyüttese

Mesélő: Hámori Máté

Hangszerelte: Ott Rezső

Karvezető: Dorner Ottília (zenei programvezető), Vadas Eszter

 

13.30-14:00 I Marica Bábszínháza

Csodálatos felfedezés, mindig új kaland és rácsodálkozás ez a különleges színházi produkció. A gyerekek fejlesztésétől, terápiájától az oktatásig, illetve a szórakoztatásig sokszínű és hasznos ez a műfaj. Emellett a színház valódi élményét, a közösségi érzést és az átélést nemcsak a gyerekeknél, hanem a felnőtteknél is működteti, ezért tudatosan szólítjuk meg őket előadásainkon, mert játszani jó. Sőt, kell!

 

14:30-15:15 I Klárisok zenekar mesekoncertje

A Klárisok zenekar a hazai népzenei-világzenei paletta egyik legnépszerűbb (nem csak) gyermekeknek szóló formációja. Az interaktív mesekoncertek résztvevői a gyermekpszichodráma és a meseterápia elemeit felhasználva, fantáziájuk segítségével közösen alkotják meg a mesét.

 

15:45 I Los Orangutanes, koncert

 

 

Millennium Háza, Rózsakert – Művészeti workshopok

10:00-14:00 I Közös alkotás a szabadban

 • Színes origami darvak hajtogatása és elhelyezése a Rózsakertben. A japánok számára a daru a hosszú élet jelképe. Az ő kultúrájukban a darvak szent madarak, szerencsét hoznak. A japánok úgy tartják, hogy ha ezer origrami darvat hajtogatunk, akkor a hajtogatás közben elképzelt kívánságunk teljesülni fog. Neked mi a kívánságod?
 • Festés vízipisztollyal: célozz és lőj, ami a csövön kifér! Közös festés vízipisztollyal egy hatalmas vászonra! Legyen minél sokszínűbb a kép, amilyen az élet és mi magunk!

 

10:30-11:30 I Mandala készítése

A mandala egy szellemi és rituális szimbólum az ázsiai kultúrákban. Ha belépünk a mandalába, és annak központja felé haladunk, megtalálhatjuk az utat a szenvedésből a boldogságba. Elkészítésük maga is meditatív, szertartásos folyamat, és mi most együtt hozzuk létre a saját óriási, gyógyító mandalánkat a föld ajándékaiból.

 

12:30-13:30 I Hangszerkészítés újrahasznosított alapanyagokból, organikus eszközökből

Hangolódjunk egymásra! Készítsd el saját hangszeredet, amivel új életet adsz egy szelektíven visszagyűjtött anyagnak. Szólaltassátok meg közösen a hangszereket, figyeljétek meg a különbségeket!

 

Millennium Háza, Városliget története kiállítás és tárlatvezetések

A Városliget története című kiállítás egész nap, 10:00-18:00 óra között egyénileg megtekinthető.

 

10:30-11:15 I 12:30-13:15 között magyar nyelvű tárlatvezetésre várjuk az érdeklődőket.

Jártál már a Városliget legrégebbi épületében? Szelfiztél már arkangyallal? Várunk az 1885-ban épült Millennium Háza rendhagyó tárlatvezetésein! Fedezd fel a Városliget és a ház történetét és jövőjét az interaktív élményállomásokon!

 

Millennium Háza, vetítőterem – Beszélgetések betegségben érintett fiatalokkal, filmvetítés

10:30 I 11:30 I 13:30 I 14:30 óra kezdettel

A Bethesda Gyermekkórházban gyógyult fiatalok saját kisfilmjei a gyógyulási folyamatukról, a kortárs közösségbe való visszatérésükről. A filmeket a fiatalok kifejezetten kortársaiknak alkották, melyek a prevenciót, elfogadást, visszafogadást szolgálják. A vetítések után beszélgetünk a gyógyult fiatalokkal, az őket a tanulásban segítő KórházSuli önkénteseivel, valamint a gyógyulásukat és a tanulásukat támogató szakemberekkel.

 

Millennium Háza, Rózsakert és környéke – Intézményi sátrak

10:00-15:00 óra között folyamatos programokkal várjuk az érdeklődőket a Millennium Háza körül elhelyezett pavilonokban. Ismerd meg az intézmények munkáját, kis lakóit, mindennapjaikat!

 

Mozgásjavító EGYMI – Törj magasba!

Tudtad, hogy kerekesszékkel vagy végtag nélkül is lehetsz olimpiai bajnok? Próbáld ki magad különböző sportágakban – megváltozott körülmények között: gurulj végig a kerekesszékes akadálypályán, szerezz érmet a paralimpiai kihíváson és ismerd meg az „új” paralimpiai versenyszámot.

Programok:

 • Kerekesszékes akadálypálya
 • Paralimpiai kihívás
 • „Új” paralimpiai versenyszám, törj magasba!

 

 

Vakok Iskolája

 

Vakok Iskolája – Bízz vakon!

Tudtad, hogy látás nélkül is lehet szép és színes a világ? Éld át látássérült társaid életét, fedezd fel, hogyan tudja többi érzékszervünk pótolni a látásunk elvesztését.

Folyamatos programjainkon kipróbálhatod a Braille-írás alapjait, sőt, saját nevedet emlékül haza is viheted! Vedd kézbe a fehér botot és tanuld meg, hogyan segít a közlekedésben.

Pavilonunkban egész nap vásárt tartunk a látássérült diákjaink által készített kézműves termékekből.

Programok:

 • A Braille-írás alapjai
 • Eszközbemutató
 • Közlekedés fehérbottal

 

Bethesda Gyermekkórház – „Kórház és ami mögötte van”

 • Sajátélmény-foglalkozások a Bethesda Gyermekkórház szakembereivel
 • Gyermekpszichiátria a kulisszák mögött: ismerkedés a gyermekpszichiátria területeivel
 • Hangolda: zeneterápiás sajátélmény sátor
 • Életmód-sátor: egészséges életmód, diabetes-prevenció, elhízás-prevenció érintett fiatalok bevonásával
 • KIDSZ-sátor: ismerkedés a korai fejlesztés területeivel

 

KórházSuli – #kórházsulisztorim – Önkéntesnek lenni jó!

A KórházSuliban évente több száz középiskolás és egyetemista bevonásával segítjük az iskolából kimaradó, tartósan beteg diákok otthoni tanulását.

Találkozz önkénteseinkkel! Pavilonunkban izgalmas, őszinte beszélgetések, kreatív önismereti játékok várnak rád!

Ismerj meg minket, és légy egy támogató, inspiráló és vidám közösség tagja!

A programon a részvétel ingyenes! Minden korosztályt szeretettel várunk!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

 

A programon való részvétellel hozzájárul ahhoz, hogy a rendezvényen kép és hangfelvétel készül.

A program fővédnöke: Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár

 

Facebook esemény: : https://www.facebook.com/events/628452918136828

 

(X) támogatott tartalom (X)

A cikk fizetett hirdetés, nem a Felelős Szülők Iskolája szerkesztősége készítette.

 • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.