Francia almatorta
Hozzávalók:
- A tésztához 20 dkg liszt,
- 10 dkg hideg vaj,
- 4 dkg cukor,
- csipet só,
- 1-2 evőkanál hideg víz.
Az almapüréhez 3-4 közepes alma, 3-4 evőkanál cukor, 2 evőkanál víz- A torta tetejére 3 nagyobb alma, fél citrom leve, fahéj.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két fólia között kinyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű (lehetőleg kivehető aljú) kerek tortaformát kibélelünk vele, majd hűtőbe tesszük. A püréhez az almát meghámozzuk, lereszeljük és a többi hozzávalóval, először fedő alatt,15-20 perc alatt megpároljuk. A párolás vége felé vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon és az almapép jó krémes legyen. Miután elkészült a párolt almapép, hagyjuk kicsit hűlni. A torta tetejére kerülő almákat ugyancsak meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk frissen facsart citromlével. A behűtött tésztára rákenjük az almapépet, erre rakosgatjuk sorba az almaszeleteket, megszórjuk fahéjjal és a tortát 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.