Paleo "bejgli"
program: Edd magad okosra! – Mezei Elmíra előadása a paleolit táplálkozásról
A recept elkészítéséről láthattok egy néhány perces videót is az Elmira paleo konyhája blogon.
Ebből a mennyiségből két lapot sütünk, ha valakinek van két egyforma méretű tepsije, akkor egy adagban is megcsinálhatja a tésztát, és két lapban egyszerre megsütheti. Ennek híján, egymás után kétszer megismételjük a műveletet 5-5 tojással.
A tésztához:
- 2X5 tojás
- 2X8 púpozott ek. darált dió
- 2X2 ek. Prime Sweet édesítő, vagy xylit
- 2X1 ek. reszelt citromhéj
A tésztához kettéválasztjuk tojások fehérjét és sárgáját. Először a fehérjét felverjük kemény habnak. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a 2 kanál Prime Sweet-el, a reszelt citromhéjjal, és kanalanként hozzáadjuk a diót. Innentől már kanállal dolgozunk. A fehérje habból először csak keveset adunk a sárgákhoz, és óvatosan keverve fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és kb. másfél centis rétegben rásimítjuk a habkönnyű masszát. 160 vagy 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (a sütő hatékonyságától függően) kb. 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a belseje. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Mikor teljesen kihűlt, megkenjük a lapokat a kétféle töltelékkel, szorosan feltekerjük és fogyasztásig hűvös helyen tartjuk. Főleg a máktöltelékkel kell vigyázni, mert pár napnál tovább nem áll el, és csak hideg helyen!
A dió töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- kb. 1 ½-2 dl víz
- 3 csapott ek. xilit
- ½ tk. őrölt fahéj
- ½ kk. vanília őrlemény vagy 1 rúdból kikapart magok
- 1 ek. reszelt narancshéj
- 1 ek. mazsola
- 1 ek. aszalt vörös áfonya
Egy kisebb lábosban feltesszük a vizet a dióval, az édesítővel, a fűszerekkel, narancshéjjal, mazsolával és aszalt vörös áfonyával. Pár percig kevergetve főzzük, majd eloltjuk a lángot és kihűtjük a krémet.
A mák töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2 ek. kókuszzsír vagy vaj
- kb. 1 dl víz
- 3 csapott ek. xilit
- 1 ek. reszelt mandarinhéj
- 1 csipet fahéj
- 10 dkg felkockázott sült sütőtök hús
A választott zsiradékot megolvasztjuk, hozzákeverjük a darált mákot és a vizet, az édesítőt, mandarinhéjat, fahéjat és sült sütőtök puha húsát. Alaposan összekeverjük, néhány percig főzzük, majd eloltjuk a lángot, és ezt a krémet is kihűtjük.
Mezei Elmira receptje.
http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu/