Paleo "bejgli"

Bejgli

Paleo "bejgli"

Bejgliprogram: Edd magad okosra! – Mezei Elmíra előadása a paleolit táplálkozásról

A recept elkészítéséről láthattok egy néhány perces videót is az Elmira paleo konyhája blogon.
Ebből a mennyiségből két lapot sütünk, ha valakinek van két egyforma méretű tepsije, akkor egy adagban is megcsinálhatja a tésztát, és két lapban egyszerre megsütheti. Ennek híján, egymás után kétszer megismételjük a műveletet 5-5 tojással.

A tésztához:

  • 2X5 tojás
  • 2X8 púpozott ek. darált dió
  • 2X2 ek. Prime Sweet édesítő, vagy xylit
  • 2X1 ek. reszelt citromhéj

A tésztához kettéválasztjuk tojások fehérjét és sárgáját. Először a fehérjét felverjük kemény habnak. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a 2 kanál Prime Sweet-el, a reszelt citromhéjjal, és kanalanként hozzáadjuk a diót. Innentől már kanállal dolgozunk. A fehérje habból először csak keveset adunk a sárgákhoz, és óvatosan keverve fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és kb. másfél centis rétegben rásimítjuk a habkönnyű masszát. 160 vagy 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (a sütő hatékonyságától függően) kb. 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a belseje. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Mikor teljesen kihűlt, megkenjük a lapokat a kétféle töltelékkel, szorosan feltekerjük és fogyasztásig hűvös helyen tartjuk. Főleg a máktöltelékkel kell vigyázni, mert pár napnál tovább nem áll el, és csak hideg helyen!

A dió töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • kb. 1 ½-2 dl víz
  • 3 csapott ek. xilit
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • ½ kk. vanília őrlemény vagy 1 rúdból kikapart magok
  • 1 ek. reszelt narancshéj
  • 1 ek. mazsola
  • 1 ek. aszalt vörös áfonya

Egy kisebb lábosban feltesszük a vizet a dióval, az édesítővel, a fűszerekkel, narancshéjjal, mazsolával és aszalt vörös áfonyával. Pár percig kevergetve főzzük, majd eloltjuk a lángot és kihűtjük a krémet.

A mák töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 2 ek. kókuszzsír vagy vaj
  • kb. 1 dl víz
  • 3 csapott ek. xilit
  • 1 ek. reszelt mandarinhéj
  • 1 csipet fahéj
  • 10 dkg felkockázott sült sütőtök hús

A választott zsiradékot megolvasztjuk, hozzákeverjük a darált mákot és a vizet, az édesítőt, mandarinhéjat, fahéjat és sült sütőtök puha húsát. Alaposan összekeverjük, néhány percig főzzük, majd eloltjuk a lángot, és ezt a krémet is kihűtjük.

Mezei Elmira receptje.
http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.hu/

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.