Gyerekhalászat a táborokba – mi alapján válasszunk?

Gyerekhalászat a táborokba – mi alapján válasszunk?

írta: Pólus Enikő, mentálhigiénés szakember

Felelős Szülőknek nyárindító és tanévzáró témaként a legaktuálisabban kiemelkedő terület a gyermek táborozása.

P1210772Már tavasszal elkezdődik a „táborhalászat”, mindenféle széppel-jobbal próbálják a táboroztatók rávenni a „kishalakat és a nagyhalakat” arra, hogy az ő táborukban „úszkáljanak”.  A dzsungeljárattól kezdve a kínai nyelvtáborig, a katonatiszt kiképzőtől a béke szigetig, minden megtalálható a választékban, csak úgy, mint egy felnőtteknek szóló utazási irodában.

A szülőnek a legfontosabb, hogy a gyermeke jól érezze magát és biztonságban legyen. Így gondos „halászatba kezd” és megkeresi a gyermeke számára a leghasznosabb , legideálisabb tábort. Ma már a szülőknek nagy tapasztalata van és pontosan tudják, hogy mit szeretnének. Talán azt kevésbé, hogy a táborban biztosítottak-e az Ántsz feltételek, felvannak-e készülve egy esetleges balesetre vagy allergiára, van-e menekülési útvonal és ezeket ismertetik-e stb.

Az elmúlt 23 évben folyamatosan táboroztattam nyaranta. A több száz fős tábortól kezdve a kiscsoportos táborig. A tapasztalati tanulást a gyermekektől szereztem. A balesetvédelem kiemelt szerepet kell, hogy betöltsön a tábori célkitűzésekben.

Kétféle tábortípust különböztetünk meg:

  1. Napközis tábor: ahova a gyermek reggel érkezik és délután távozik az otthonába (napi 8h)
  2. Ott alvós tábor: ahova a gyermek elutazik és 4-5-6 nap után tér vissza az otthonába

Életkori sajátosság szerint a fiatalabb gyerekeknek inkább a napközis tábort javaslom. Érdemes odafigyelni, hogy a táborvezető személyisége miként talál a gyermekünk belső igényeivel. Ha a gyermek viszont nem szeretne táborozni, akkor ne erőltessük elhitetve velük azt, hogy a „javukat akarjuk és jó lesz nekik”! Ilyenkor valójában önmagunkat győzködjük, hiszen ha figyelek a gyermekem belső igényeire, akkor a kérésének is oka lehet. Ez nem a táborok ellen szól, hanem van az úgy, hogy a gyermek szívesebben lenne a szüleivel szabadságban és nyugalomban. Ez pedig így is rendjén van. Azonban ha a szülő a nyári szünetben egyedül hagyja a munkái miatt a gyermeket, akkor érdemesebb inkább táborba vinni, mert a gyerekek azonnal unalmukban gépezni akarnak majd! Ez szülői döntés és egy felelős szülői attitűdöt kíván!

A gyermek biztonságérzetének kialakítása a sikeres táboroztatás alapja. Ha biztonságban érzi magát, akkor jól fogja megélni minden pillanatát. Ehhez szeretnék pár javaslatot adni az ott alvós táborokba:

A gyermek táborba való megérkezésének legfontosabb kezdeti állomása a biztonság megtalálása.

–          körbenézni vele a helyszínt, hol mire kell figyelnie

–          megtalálni a mellékhelyiséget és megismerkedni a használatával (kisgyermekeknél nem javasolt az ajtóban kulcsot hagyni bezárásra, azonban javasolt a KOPOGTATÁS kiírása)

–          az ágyának a berendezése, bőrönd/hátizsák kipakolása, otthoni kedvenc tárgyak elhelyezése az ágyon. Értékesebb dolgok megfelelő tárolására a figyelme felhívása.

–          ha mobiltelefont magával visz, akkor érdemes a szülővel és gyermekkel leegyeztetni, hogy mik a táborban használható házirendi szabályok a telefon használattal kapcsolatban

–          Fontos, hogy tudjon róla, hogy a gyermek egy nagyobb létszámú táborban kihez fordulhat, ha valami szüksége adódna, esetleg bántalmazták vagy eltűnt valamilye.

–          Javasolt a tábor területén a wifi korlátozása vagy letiltása, hiszen a gyermekeknek fontos lenne az offline térben történő tapasztalat. Ha nincs wifi, van együttes játék. Ha van közös játék, akkor az online is háttérbe szorul, hisz szereti az aktív, érdekes és mozgásos tevékenységeket.

–          ismerkedjenek meg az idegenebb gyerekekkel

–          mindenképp legyen egy „cimbora”, akihez kötődni kezd és kapcsolódik

A táborokban olyan belső átélést és megtapasztalást integrálhatnak a gyerekek a közösség ereje kapcsán, amelyek egy egész élethez fontos tapasztalati tanulást adhatnak.

Régen a törzsek táborokban éltek. A közösség ereje napi 24h-ban hatott. Kialakultak belső struktúrák, csoportok, együttműködések, munkafolyamatok beosztása. A MAI ONLINE MEGOSZTÁS az  offline térben zajlott. A LIKE-OKAT személyesen szemkontaktussal, kacsintással közölték. Hozzászólásaikat megtették tisztelve a belső rendet, illemet, szokást és az idős ember tapasztalatát.

A mai táborokat tematikák köré építik, így mindenképpen érdemes abba elmerülni, hogy a gyermek érdeklődési körének megfelel-e. A táborba a közösségi élmények miatt érkeznek és erre érdemes minden táborvezetőnek figyelni, a közösségi kohéziót minél előbb kell kialakítani és ehhez csodálatos játékok léteznek! Ma már nem játszanak a szomszéd gyerekek együtt, így a saját magányuk és hiányuk  motiválja őket az online kapcsolatra. A táborban pedig olyan, mintha szabadon játszótereznének biztonságban. A tábor adhat a gyermekeknek valamilyen pluszt, ami a hétköznapokból hiányzik nekik. A közösséget, ahol jóban-rosszban együtt cimboráznak, felfedezhetnek és élvezhetik az alkotó szabadságot.

Mindenkinek kellemes nyarat, feltöltődő pihenést és bölcs döntést kívánok!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapcsolat

Felelős Szülők Iskolája Oktató és Szolgáltató Kft.
Székhely, számlázási cím: 1112 Budapest, Zólyomi út 47.
Iroda: 1023 Budapest, Frankel Leó utca 21-23., I. emelet 1.
Cégjegyzékszám: 01 09 966630
Adószám: 23461176-2-43

info@felelosszulokiskolaja.hu
+36 20 358 66 12