„40 celsius felett, észre sem veszed, és elhagyod a valóságot! ….” – avagy beteg gyerekkel vagyok

„40 celsius felett, észre sem veszed, és elhagyod a valóságot! ….” – avagy beteg gyerekkel vagyok

Egy beteg gyermek ápolásának megélt pillanatai: dinók a kád szélén, némós matrica az itatós poháron és “ölelés-szérum” minden mennyiségben

Írta: Tibenszky Moni Lisa

beteg-gyerek-103952743(1)A Neotontól lopott idézet átalakul….mert igen, amikor az ember gyereke beteg…jaj, de rossz az és 40 C láz felett már elhagyod a valósságot, felüti a fejét a tanácstalanság, a lelkiismeret-furdalás,a tehetetlenség…mert ugye amíg a harcos, megszokott hétköznapok futnak, addig sokszor megy a rutin; a „ne csináld fiam”, a „hányszor megmondtam”, de amikor egy vírus belengeti a gyerkőcöt, az STOP táblát ad a szülőnek is, no akkor átértékelődik minden! Lassítsunk és adjunk figyelmet a beteg gyereknek, mert az a legjobb gyógyír! Egy betegápolás pillanatai és hasznos tanácsok szülőtársaknak.

Átértékelés avagy a fontossági sorrend

Gonosz és alattomos vírusok kaszálnak manapság, magas láz,csúnya köhögés, ami nemhogy a gyereket, de a szülőt sem hagyja aludni egy hunyásnyit sem…ülünk az ágy szélén, simogatjuk a hátát, fogdossuk a homlokát és arra gondolunk de “jó, hogy Ő van nekünk”, csak már látnánk futkosni, rosszalkodni. Hirtelen nem lesz fontos az otthoni rend, a stokiba pakolt tiszta ruha, az óvodai szülői értekezlet, még a farsangi jelmezkészítés se, de még a folyamatban lévő megbízások sem…miért is, mert a lázas beteg gyerek gyógyszere a SZÜLŐ. A szeretetével,  a simogatásával, a jelenlétével, amit megvonni egy kiszolgáltatott, piros orrú náthás, lázas, könnyes szemű gyerektől nem lehet. Lássuk, most már így a gyógyulás napjaiban, mit adhat lelkileg egy betegség, egy „veszteség”? Hogyan építi ez a gyerek-szülő kapcsolatot?Hogyan tudjuk legjobban segíteni a gyerekünket a betegségből való felgyógyulásban?

Amit megélünk egy betegség alkalmával… az egymásra utaltság, a bizalom és a szeretet

Amikor egy péntek estén a hőmérő már a 39,5 celsius fokot is meghaladja, akkor  már tudod, hogy baj lesz, kezdődik… Általában a késő este, az éjjel a kritikus, akkor megy fel leginkább a láz és akkor félünk leginkább. Igen, kimerem mondani, bármennyire is tudom, hogy mit kell tennem. Tudom, hogy mosolyogva fogom a gyerekkel megbeszélni, hogy most hiába van este 23 óra, fürdeni megyünk, igen, hűtőfürdőzünk.  A lázmérő digitális számai túl gyorsan suhannak, 40.0 C után már nem várom meg a csipogást, mindegy, hogy hány tized. Gyorsan és határozottan tenni kell, amit megtanultunk, amit elmondtak az orvosok, a  fizikai hűtés a  leggyorsabb. Károsodhat a szív is…Mind eközben a gyerekem könnyes tekintettel néz rám, együttműködően, remegve vonul a kád felé, amibe most nem a fincsi meleg pancsi víz folyik…nem az önfeledt fürdésé most a szerep. A dinók figyelnek a kád szélén, aztán teljes fajelmélet a növényevőkről és a ragadozókról, mert tudjuk, hogy ott kell tölteni legalább 15 percet. Előkerül az Anna, Peti, Gergő…vagy a Thomas, a mobilon fut a stopper, ahogy gördülnek a másodpercek és ahogy bízunk benne, hogy minden perccel közelebb leszünk a megoldáshoz, a gyógyuláshoz. Közben a gyerkőc figyel rám, együttműködik velem, remeg, de teszi a dolgát. Nem, most nem élvezi a mesét, csak elterelő, de működik. Hisz bennem, hiszi, hogy az anyukája meggyógyítja. Elviseli a folyamatosan hidegedő vizet, belemegy a játékba….

beteggyerek_mamivalMekkora ajándék ez, a gyereke szeretete és hite, igen ám, de ez felelősség is, ami ránk tör, amikor a kislurkó már a hűtőfürdő után szárazra dörgölve piheg az ágyában, újabb kontroll lázmérés, tényleg működött-e a fizikai hűtés? Jaj, Istenem, csak menjen 38  celsius alá…Jól csináltam? Gyógyul? Még mindig meleg a feje, kellene egy kis Nurophen…beadom, nem telik bele egy perc és sírva ül fel, „hányingerem van anya”, öklendezik és visszajön minden. Nyugtatom,” nem baj, semmi baj, megoldjuk”…de hogy???!  Mennyi ment be a gyógyszerből, mennyi jött ki? Nehogy túladagoljam a gyógyszert. Oké, akkor éjjel-nappali  gyógyszertár, fut a papa, szerez kúpot, mert az paracetamol alapú…juj de megalázó. A nagytesó végig asszisztál mindent az ágy széléről. „ Anya én ezt úgy utáltam, amikor kiskoromban kaptam” …”Tudom Kicsim, de nincs más megoldás!”..már több, mint éjfél, egy gyors anyukás , még a régről ismert pelenkacserélős mozdulattal ezúttal a kúp a célterületre kerül, kisebb sírással….bocsánatkérés, megnyugtatás és bizalom abban, hogy mindent a legjobban tettem. Talán tudunk aludni kicsit, csak néhány órát, kérlek Istenem! Félálomba eldőlök a gyerekek mellé, képzelgések… félelmek minden kiadott ziháló köhögés után, nem tudok aludni, figyelem a szuszogását, gyors vagy lassú? Ugye nem lesz tüdőgyulladása… De jó lenne, ha lenne egy fonendoszkópom…bár értelmezni is kellene tudni…mindegy, biztos nem lesz semmi baj, csak az éjszaka múljon el és ne kelljen újra hűtőfürdőzni és mentőt hívni….szeretem, nagyon fontos nekem !

Gondolatok suhannak keresztbe kasul , ima, google kereső a tüdőgyulladásra…a  „Legveszélyesebb a gyerekek számára a tüdőgyulladás” címmel sikerült az első találat…Bravó, a kollégák jól kereső optimalizáltak, de ez nem nekem szól!…jaj…lassan elalszunk, kora reggel folytatódik a menet, mérsékelt lázzal, az ablakon beszűrődő napfénnyel, sok teával és öleléssel…Bírjuk ki a hétvégét és hétfőn reggel megyünk a háziorvosunkhoz, mert ügyeletre nem!…Ott már néhány éve egyszer voltunk, ha nem muszáj nem. A gyereket sem szeretném megijeszteni és néhány óra várakozással csak több betegség ragad ránk ,arról nem is beszélve, hogy a gyerek ragaszkodik a saját doktor nénijéhez, benne bízik, ha nem muszáj, ezt nem bolygatom, jó ilyenkor, ha van olyan,  aki ért a betegségekhez, orvos barát, hiteles információ forrás..Egy telefonos egyeztetés, biztatás is sokat segíthet.

Ami segíthet a gyereknek jókedvre derülni a nehéz napokban

Beszélgetés, odabújás, testi közelség. Figyeljünk a folyadékpótlásra, adjuk a kedvenc italát, a kedvenc bögréjében -nálunk a Némós kispohár jött be legjobban – ha kicsi kortyokban is , de folyamatosan. Az evés most nem kiemelt téma, néhány falat keksz, ropi, pogácsa, bármi, amit megkíván elég lehet.  A gyümölcs a vitaminpótlás miatt azért fontos, ha ez egy-egy falat banán, alma, akkor is dicsérjük meg. Most szabad tévét nézni, a már százszor megnézett Verdák vagy Repcsik épp oly jó, ne most tanítsuk a matekot vagy épp a ceruzafogást. Engedjük, hogy végezze azt a tevékenységet, ami eltereli a figyelmét,a vitalitását épp annyira befolyásolja a betegség, ahogy annak lefolyása megkívánja.  A kiizzadást, ugrálást mérsékeljük azért, könnyen előfordul gyerkőcöknél, hogy a lázcsillapító bevétele után körülbelül egy-két órával megtáltosodnak, ez csak átmeneti, de örüljünk együtt a jókedvüknek. Társasozzunk, nézzünk régi családi képeket, sztorizzunk, látni fogjuk, hogy mennyire van kedve bekapcsolódni. A hangulat is nagyon jó jelzés a betegség éppen aktuális megítéléséhez az egyéb tünetek mellett.

palacsintasutesAmikor gyerkőcünk már kicsit jobban van, akkor bevonhatjuk valamilyen házimunkába, nálunk a legjobb teszt a palacsinta sütés, pár perc kevergetés, pár perc ámulatba ejtő dobálás  és már ehető is a kakaóval vagy nutellával össze-vissza maszatolt gyógyító finomság. Ha eszi, akkor jó úton vagyunk:-)

Láztalan gyereket lassan szoktassunk hozzá ismét a friss levegőhöz, ha nincs túl hideg vagy szél, esetleg egy rövid séta a kertben, de akár a teraszon is elnézegethetjük a madarakat, persze megfelelő ruhában.

Adjunk időt neki, hagyjuk lábadozni, aludni, pihenni a saját tempója szerint és mindig csak akkor vigyük közösségbe, ha már legalább 24 órája láztalan és a közérzete is jó. Nincs is rosszabb annál amikor még legyengült állapotba ismét visszaesik a betegségbe, hisz az immunrendszernek kell egy kis idő, hogy megerősödve ismét védelmi vonalat képezzen.

Ami segíthet a szülőnek túlélni a betegápolás mindennapjait

Pihenjünk! Testileg, fizikailag leginkább az az okos döntés az , hogy amikor adódik egy kis nyugodt időt, ha sikerült a beteg gyerekünket elaltatni, akkor ne kezdjünk aktív rendrakásba, a megválaszolatlan emailek gyors rendezésébe, hanem pihenjünk le mi is. Szükség lesz még a nyugodt, mosolygó arcra, a vége-láthatatlan zsepi adogatásra, „igyál még egy kicsit” sétákhoz a lábainkra, az otthoni 24 órás nővérke szolgálatra.

Segíthet egy baráti, családi telefon, amiben kiöntheted a lelked, kínod, bajod. Fogadd el, akár kérd is, hogy hoznak egy finom levest vagy épp csak tejet, kenyeret a boltból, vagy épp a gyógyszertárból valamit.

Néha szellőztesd ki a fejed,járj egyet, ha már a gyerek állapota megengedi, a jó levegő a szülőknek sem árt.

Help desk!

Legyen meg a gyerekházi orvosának és asszisztensének a telefonszáma, rendelési ideje  – leginkább azt javasolnám , hogy gyerkőcünk testi-lelki fejlődése érdekében válasszunk, olyan orvost és nővérkét, akire számíthatunk, akit felhívhatunk tanácsért és folyamatos kapcsolatban lehetünk vele, természetesen, ha indokolt.

–          ügyeletes rendelés, kórház

–          gyerek TB kártyája, némi pénz

–          lázmérő, lázcsillapító (két féle hatóanyagú : ibuprofén és paracetamol – hisz ezeket lehet felváltva használni magas láz esetén és nem kell kivárni a két adag közötti 4-6-8 órát)

köptető, orrspray, zsebkendő, vékony pokróc – lázas gyereket nem bugyolálunk be, hideg rázás esetén kicsit betakarjuk

Nyilván ez a lista közel sem teljes, de ahhoz iránymutató, hogy a gyerkőc betegségéhez igazítva összeállítsuk a saját listánkat, felelősséggel, odafigyeléssel, mert sok múlhat rajta

Online és telefonos orvosi segítség: www.zsebdoktor.hu

Gyermekügyelet kereső: http://gyermeksos.hu/

Kép: profession.hu, bloggymoms.com, youtube.com

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.