Program az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Iskolásoknak indít programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az élelmiszerpazarlás csökkentésére. Egy példát is mutatunk arra, milyen sokat jelent néhány egyszerű hulladékcsökkentési lépés a mindennapokban.
A Nébih száz háztatást alapul vevő élelmiszerhulladék-felmérése szerint 68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszerhulladék mennyisége Magyarországon, aminek csaknem fele tényleges pazarlás.
A Nébih 2016-ban indított programot Maradék nélkül címmel, amely a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzésére koncentrál, azonban számos iskola jelezte, hogy igény lenne egy ilyen fajta tudás átadásra, így kiterjesztették a programot – mondta Kasza Gyula, a hivatal elnöki megbízottja az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
Az elnöki megbízott úgy véli, hogy a tudatos vásárlást és környezetvédelmi ismereteket gyerekkorban a legkönnyebb elsajátítani. Az iskolákban tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel a gyerekek is segíthetnek az otthoni élelmiszerpazarlás csökkentésében – fűzte hozzá az MTI tudósítása szerint.
A kisebb gyermekeknek Ételt csak okosan! címmel mesés, játékos formában tartanak foglalkozásokat az élelmiszerbiztonságról, a tudatos vásárlásról és a biztonságos ételkészítésről. A nagyobbaknak Maradék nélkül! címmel egy tankönyvszerű kiadványban mutatnak be olyan praktikákat, amelyekkel otthon csökkenthetik az élelmiszerpazarlást.
És ha már pazarlás, nem árt azt sem tudatosítani, hogy milyen sokat tehetünk a hétköznapokban a szemét mennyiségének csökkentésére. Íme egy szemléletes ábra Amerikából arról, milyen sokat is jelent a “sok kicsi” fogalma a mindennapokban. Habár nálunk a például a bambuszfogkefe nem használatos, az újra használható bevásárlótáskákkal, vizespalackokkal és a kávéspoharakkal könnyedén csökkenthetjük a szemétmennyiséget.