A tánc a MINDEN! – Ingyenes online táncképzés gyerekeknek

gyerektáncosok

A tánc a MINDEN! – Ingyenes online táncképzés gyerekeknek

táncosMiért van az, hogyha valahol zenét hallunk, akkor máris jó érzés fog el minket, akár már kicsit meg is mozdul a lábunk, kezünk és mosolyra szalad a szánk széle? Miért van az, hogy a gyerekek önfeledten, ösztönből képesek jól mozogni, riszálni és közben szinte ezt mindennél jobban élvezik? Mit ad a tánc, a mozgás, ami semmivel sem pótolható? Miért ad akkora örömöt a tánc? Milyen ősi elem, hatalom kúszik zsigerileg a porcikáinkba és a szellemünkbe, amikor táncolunk? Cikkünkben összegyűjtöttük egy tucat érvet a tánc mellett és interjút olvashattok, Horváth Zolival, a Black Time Tánciskola vezetőjével, aki ingyenes táncórát ajándékoz a gyerekeknek Húsvét előtt!

 

Ősi elem, a tánc

táncosnő az útonA tánc egyidős a Földdel és az Emberiséggel. Őseink örömükben, fájdalmukban, szomorúságukban is táncoltak, ha elejtettek egy állatot, ha meghalt valaki, ha gyermek született. A tánc olyan kifejező eszköz, mely egyszerre szólítja meg bensőnket, másfelől pedig üzen a külvilág felé. A tánc felszabadít, olyan mély, ki nem mondott félelmeket képes feloldani, átkeretezni, amit talán még magunknak sem merünk megfogalmazni.

A tánc egy mindenki által választható művészet, önkifejezés, legyen ez a legművészibb vagy legyen ez a kisgyermekek indián ugrálással tarkított tánca, vagy legyen egy ringó mozgás, mely tudattalanul, mégis tudatosan az önnyugtatás mozgását végzi, a hintázást.

Számtalan terápiában, fejlesztésben elengedhetetlenül fontos szerepe van a táncnak, mozgásnak, legyen ez a kisiskolás gyermekeknél végzett alapozó terápia, mely a jobb-bal agyfélteke harmonizációját segíti, vagy legyen ez a fiataloknál vagy  felnőtteknél népszerű, feszültségoldó, táncterápia, mely önkifejezésként, saját élménnyel old fel.

Biológiai érvek a tánc mellett

A tánc, a zenére történő mozgás örömhormont, endorfint termel, mely nemcsak, hogy csodálatos lelki élményt ad, de biológiailag is erősít bennünket, hisz tánc közben elbomlanak a stresszhormonok (kortizol) és így erősödik az immunrendszerünk is. A jobb-bal agyféltekét összehangoló mozgás során dopamin termelődik, mely szintén a félelemérzetünket csökkenti. A jóleső ellazulást pedig a szerotoninnak köszönhetjük.

Tánc – matek, tesi és művészet egyben

balettos kislányokA kisgyermekeknél a mozgás a tanulás első eleme, amikor odakúszik, mászik, vonszolja magát egy labdáért vagy egy kockáért… A gyermeket a kíváncsiság motiválja és erőfeszítést tesz, hogy odajusson a tárgyhoz, ezáltal tanul, tapasztal.

Kisiskoláskorban már a táncórákban ott a testtudatosság, a ritmus, ami rögtön matek is. Itt is bekapcsolódik mindkét agyfélteke, megmozgatja nem csak a testi izmainkat, hanem az agyunk „izmait” is. A tánc jó megoldás lehet figyelemzavarral élő gyermekeknek, megtanít fókuszálni, segíti az alkalmazkodást is, miként általában ezek a foglalkozások csoportos órák, ahol az együttműködés elengedhetetlen, ha csak a tér-forma gyakorlatokat nézzük, akkor is. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy mozdulatsor milyen memória fejlesztő, hiszen sokszor 8 ütem koreográfiáit jegyzik meg a gyerekek, persze itt is fontos a lelkesítés, közvetlenség, amit a tanár személye tud megadni.

Persze minden gyermek más iránt érdeklődik, másban tehetséges, érdemes ezt előtérbe helyeznünk és elfogadnunk, ebben segít cikkünk, mely a gyermekeket 8 intelligencia típusba helyezi.

Itt az alkalom, hogy kipróbáld! – Ingyenes táncoktatás gyerekeknek!

táncosokA Black Time Tánciskola oktatói összefogtak, hogy a karantén idején is átmozgassák, jó kedvre derítsék a gyerkőcöket. Ők talán az országban az elsők, de mindenképp az elsők között, akik a gyerekeknek szóló online táncórát tartanak. Vezetőjük, Horváth Zoltán, országos-, európa bajnok, és világbajnoki bronzérmes, egyben nívó díjjal kitüntetett táncos. A 2012-es Csillag születikben szerepelt döntős tánccsapatnak, a Quantum XXL itthoni formációjának frontembere. Zoli nem mellesleg 4 gyermek édesapja, aki pontosan tudja, érti, hogy miért is kell most a tánc, a vidámság, a mozgás. Zoli táncosként és táncoktatóként igen nagy perspektívából világítja meg a táncot, ezzel kapcsolatban kérdeztem Őt:

Miért hiszel a táncban?

vidám fiúHorváth Zoli: “A tánc fantasztikus dolog. Nem győzőm kapkodni a fejem azzal kapcsolatban, hogy mennyire szerteágazó területen tud segíteni embereknek problémáik megoldásában. Gondolok itt belső, lelki eredetű dolgokra, ahol gátlásokat és feszültségeket old. A jellemre gyakorolt hatására, miszerint mérhetetlen kitartásra, alázatra, és elfogadásra tanít, mindamellett, hogy önbizalom erősítő hatással bír. Segít kifejezni az egyénnek önmagát  szavak nélkül, de a kollektív szerepe is hatalmas, mert a szinkronitás eléréséhez nagyon összetett csapatmunkára van szükség.

Fizikálisan kiemelkedő állóképességet ad, alakformáló hatással is bír. A tánc a helyes testtartást megtanítva egyedi kiállást biztosít minden táncosnak. A tánc művészeti oldalát nézve, a táncban végtelen lehetőség rejlik. Nincs olyan érzelem, gondolat, hangulat vagy cselekmény, amit ne lehetne kifejezni a tánccal, ami valójában egy univerzális nyelv, ha úgy vesszük, egy kapocs minden ember között a földön.

Egyszóval a tánc egy kifejezésmód, önmegvalósítás. A tánc szülő, aki folyamatosan nevel, edző, aki folyamatosan karbantart és kihívások elé állít.  Egy barát, akire számíthatsz, legyél épp szomorú vagy boldog. A tánc létforma.

Hiszek benne, mert az én életemben mindenféle téren csak pozitív változásokat hozott, sok mindenre megtanított, felnyitotta a szemem!”

Milyen módszerekkel tanítjátok a gyerekeket táncolni?

Horváth Zoli: “Odafigyelünk rájuk, meghallgatjuk őket, játszunk velük órák előtt. Ez fontos nekünk, hogy többet megtudjunk róluk. Hagyjuk őket kicsit feloldódni, hagyjuk, hogy megismerjék és megkedveljék egymást. Ez fontos a későbbiekre nézve, mert sokszor elnézőnek kell lenniük egy-egy gyakorlat során egymással szemben, ha valakinek nem úgy megy elsőre. Ki kell alakítani köztük a kölcsönös elfogadást és megértést, mert ezek a csapatmunka alapjai.

Sokszor állítunk olyan gyerekeket párba játékos gyakorlatoknál, akik között valamiféle ellentétet látunk. A közös kivitelezés, probléma megoldás, és a sikerélmény nagyon hamar összekovácsolja a gyerekeket.

Koordinációs és izolációs gyakorlatok tekintetében a nyújtásoknál sokszor hétköznapi élethelyzeteket vázolunk fel, egyszóval mesélünk nekik. A koreográfiák elsajátításánál néha mondókákat is kitalálunk a kombinációkhoz. Van, hogy színeket, van, hogy állatneveket adunk egy két mozdulatnak. Így, ha azt mondom, hogy a “Barna nyuszi folyamatosan megy jobbra és balra” tudják melyik 2 mozdulatsort kell megcsinálniuk mind 2 irányba.”

Kik járnak Hozzátok, kiknek ajánlod? Milyen eredményeket látsz?

Horváth Zoli: “A legkisebb tanítványunk 5, a legidősebb 40 éves. Valójában ez nincs korhoz kötve, illetve mindenkinek ajánlom, aki ki szeretné kipróbálni. Épp úgy lehet hobbi szinten, mint verseny szinten űzni. Azt viszont mindenkinek tudni kell, hogy ez egy olyan “sport”, illetve művészeti ág, ahol félre kell tenni a gátlásainkat, mert a kivitelezés rovására megy.

Az eredmények sokfélék, kinél a magabiztosság terén látom az eredményt, kinél technikailag látom a fejlődést. Vannak, akik teljesen a zene mellé mozogtak, majd egy hónap után tökéletesen képessé váltak elsajátítani mozdulatokkal az ütemet. Talán a legfontosabb, amit általánosságban elmondhatok, hogy mindenki sokkal nyitottabb személyiséggé vált, aki eljött hozzánk táncolni.”

Miért tartjátok fontosnak, hogy minél többen kipróbálják a hip-hop és egyéb táncokat?

táncosHorváth Zoli: “Az eddigiek mellett, amiket elmeséltem, nagyon fontos a megfelelő és rendszeres testmozgás mindenkinek a mai világban, ahol a felnőttek egész nap ülőmunkát végeznek, a gyerekek órákat ülnek az iskolában, majd otthon a gépek elé ülnek, játszanak, youtube videókat néznek, stb….

Az egészségünk megőrzéséhez nagyon fontos a rendszeres mozgás, akár napi szinten. Sok testnevelés órán is jártam nemrég általános iskolákban a szakmámból kifolyólag, és elképedve láttam, milyen a gyerekek testtartása, koordinációja és állóképessége. Azt, hogy sokan a mai napig nem tudják, merre van a bal és merre a jobb, már megszoktam, ez az én időmben is így volt..

Röviden, mindenkinek ajánlom, aki keveset mozog, szeretne odafigyelni kicsit magára vagy a gyerekére. Aki úgy szeretne sportolni, hogy nem csak az izmait erősíti, hanem az állóképességét és a koordinációját is fejleszti. Olyanoknak ajánlom, akiknek fontos egészségük megőrzése, mert annak a rendszeres mozgás is a szerves része. Egy táncóra keretében ez mind teljesül, annyi plusszal, hogy érezzük a zene lüktetését a porcikáinkban.”

Hogyan és mikor lehet Veletek megismerkedni, kipróbálni, hogy milyen nálatok a tánc?

Horváth Zoli: “A jelenlegi helyzetben online. Normál esetben Budapest majdnem mindegyik kerületében működik tanfolyamunk, és egy-két településen még vidéken is. Gyerek, serdülő és felnőtt tanfolyamaink vannak, egyben kezdő, középhaladó és haladó képzésekbe lehet becsatlakozni. Versenyzési lehetőséget is biztosítunk. Az első óra minden oktatónál ingyenes, ezzel nyújtunk kipróbálási lehetőséget az érdeklődők számára. Így az online oktatásban is biztosítunk ingyenes nyílt órákat.

Erre kiváló alkalom, most április 9-én, 15:00-15:55-ig tartok egy ingyenes online órát, amit a Black Time tánciskola oldalán közvetítünk élőben. Ez a kisgyerekeknek fog szólni, de a szülők is nyugodtan csinálhatják a gyerekeikkel együtt.”

Összefoglalva, a tánc stresszcsökkentő, szorongásoldó és boldogság növelő hatású. Jómagam is szeretettel ajánlom a Black Time Tánciskolát, kiváló táncosok, jó pedagógusok, akik értenek a gyerekek és a tánc nyelvén is.

Jó hír, nemcsak a gyerekek kapcsolódhatnak az online órákhoz, de a szülők is. A mindennapi mozgásról ne felejtkezzünk el. Az idősebbeknél a helyesen és mértékkel végzett mozdulatok izomlazító, nyújtó hatásúak is lehetnek, a hozzáadott jókedvről, életigenlésről nem is beszélve.

zorbaEnnél több indok nem is kell arra, hogy miért is táncoljunk mostanában (is). Nincs olyan idő, amikor nem jön jól a tánc!

Gondoljatok csak a klasszikusra, a görög Zorbára;

 

„ Táncolni kell Uram, a zene majd csak megjön valahonnan!”

  • Felelős Szülők Iskolája
  • alapító, ügyvezető

Tibenszky Moni Lisa

2 gyermek édesanyja, újságíró, marketing-kommunikációs szakember, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.