Magokkal karbantartható az agy

dió, földimogyoró, diótörő

Magokkal karbantartható az agy

A különböző magok folyamatos és viszonylag nagy mennyiségű fogyasztása javítja az idős emberek szellemi frissességét és agyának egészségét – derül ki egy ausztrál kutatásból. Az étkezések kiszélesítésével akár a demencia hatása is csökkenthető lehet.

A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásról már számtalanszor elmondták a szakemberek, hogy szinte csodákra képes. Pontosabban segít az egészségmegőrzésben. Ezt támasztja alá a University of South Australia kutatása, amely szerint a különböző magok fogyasztása segít az agyműködés szinten tartásában idősebb korban. A Journal of Nutrition, Health and Ageing című szaklapban megjelent kutatásból a brit Independent közölt részleteket – írta a csalad.hu.

Ezek szerint a tudósok 4822 kínait vontak be a felmérésbe, mindannyian elmúltak már 55 esztendősek. Az eredmények szerint azok, akik naponta elfogyasztottak legkevesebb 10 gramm magot, ami nagyjából két kávéskanálnyi mennyiségnek felel meg, egyértelműen jobb értékeket mutattak a gondolkodás és memória területén. Nem is akármilyen szinten: 60 százalékkal jobbak voltak a kognitív funkcióik, vagyis az intellektuális teljesítőképességért felelős készségek azon embereknél, akik ettek magokat, azokhoz képest, akik nem.

Egy kis mogyoró az egészségért

Az információkat nem most gyűjtötték az ausztrálok, hanem egy 22 éve zajló, kilenc részre bontott adatfelvétel információiból dolgoztak. Ebből az derül ki, hogy a kikérdezett majdnem 5000 ember ötöde (17 százaléka) rendszeresen fogyaszt magokat, elsősorban mogyorót. Erről már régóta úgy tartják, hogy remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású, az idézett dr. Ming Li szerint segítheti az agy teljesítmény-hanyatlásának lassítását, csökkentését. “A magokról közismert, hogy egészséges zsírokat, fehérjét és rostokat tartalmaznak, ezek pedig csökkentik a koleszterinszintet és javítják az agyi funkciókat” – magyarázta a kutató. A dél-ausztrál intézmény szakembere hozzátette azonban azt is, hogy az étkezéssel nem gyógyítható az életkorral járó változások sora, ugyanakkor javulás elérhető velük. A kutatás mindenesetre az első alkalommal dokumentálta a magok hatását az időskori kognitív funkciókra.

Napi pár szem is segíthet

A szakemberek itthon is régóta hangsúlyozzák, hogy a dió, a mogyoró, általában az olajos magvak kiváló antioxidáns E-vitamin-források, javítják az összpontosítást, az emlékezőképességet és elősegítik a tanulási folyamatokat. Ajánlásuk szerint már napi pár szem mag fogyasztása érzékelhető hatással jár – nem beszélve arról, hogy ezek egyúttal finom nassolni való csemegék. Nézzük, miért is érdemes például a mogyorót választanunk.

A teljes felsorolás a csalad.hu oldalon olvasható.

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.