Láss világot, ismerd meg és tanulj a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogrammal!

Stipendium Peregrinum

Láss világot, ismerd meg és tanulj a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogrammal!

Milyen az élet egy amerikai, egy holland vagy éppen egy londoni egyetemen? Milyen skillekre van szükség a sikeres felvételi eljáráshoz és az önmegvalósításhoz? Mennyiben befolyásolja a karriered, ha nemzetközi környezetben tanulsz, élsz, teremtesz kapcsolatokat? Ilyen és hasonló kérdéseket tudnak megválaszolni a „Stipis” diákok, akik mellé Te is bekapcsolódhatsz. De hogyan?

 

Stipendium Peregrinum

15 perced van arra, hogy megmutasd ki vagy! Csak ennyi, többet nem kapsz egy amerikai egyetemi felvételin. Azt kell megmutatnod, hogy mik az egyedi dimenzióid, motivációid, persze előbb odáig el is kell jutni. Milyen szakterület érdekel; matematika, közgazdaságtan, biológia, esetleg csillagászat, mesterséges intelligencia? Utánajártál már, hogy hol tanulhatnád meg ezeket a legjobban? Készülj fel arra, hogy beteljesítsd az álmaidat.  A jó hír, hogy ehhez van egy nagyon jól működő ösztöndíjprogram, ami nem csak a külföldi egyetemi éveidet, hanem a felvételire való kiutazásodat is finanszírozza, amennyiben elnyered. Ez a STIPENDIUM PREGRINUM Ösztöndíjprogram.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj, azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni és akik vállalják, hogy a már megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően Magyarországon fogják hasznosítani.

A program különböző szintű komponensei lehetővé teszik az ösztöndíjat elnyerőknek, hogy akár a teljes évi tandíjukat, lakhatásukat, megélhetési költségeiket fedezze.

Interjúalanyaink már „öreg Stipisek”, sok tapasztalattal, élménnyel, amit a külföldi egyetemi élet és oktatás adott számukra. Ebből hozunk Nektek egy kis ízelítőt Blankával, aki Amerikában tanul mikrobiológiát és Zalánnal, aki Hollandiában fizika és csillagászat képzésben vesz részt, vagy éppen Bogival, aki egy magyar kisvárosból származik és most a tehetségprogram révén egy hatalmas amerikai nagyvárosban Atlantában él és tanul, mesterséges intelligenciát.

 

Stipendium Peregrinum

 

Novák Blanka – Amerika

 

Mit tanulsz Amerikában és milyen területen tervezed a jövődet?

„Az én tudományágam a jövőben olyan problémákra nyújthat megoldást, amely az emberek százezreit érinti, legyen szó ekcémáról, psoriásisról, seborrhoeás dermatitiszről. 15 éves korom óta kutatok és a mikrobiológia, fitókémia, jelenleg pedig a dermatológia területén végzek kutatási tevékenységet. Lybskin néven fejlesztek különböző dermatológiai készítményeket és szeretném ezt a munkát tovább folytatni, hogy új generációs növényi hatóanyagokkal az előbb említett problémákra kiegészítve további hatékony megoldásokat is nyújthassak.” – meséli Blanka.

 

Miben más az amerikai oktatás, mint itthon?

„Itt folyamatos a számonkérés. A szemeszter végén a jegyed nem két ZH átlaga vagy egy félév végi vizsga értékelése, hanem heti beadandók, házi feladatok, évközi számonkérések és egy összefoglaló évvégi vizsga százalékaiból adódik össze.

Nagyon hangsúlyos az innovatív, „out of the box” – gondolkodás, amit érdemes minden tantárgynál alkalmazni. Sokszor az oktatók is a leadott információkra építkezve kérnek kreatív megközelítési formákat, felhasználási lehetőségeket a diákoktól.

Érdemes kihasználni a „discussion hour”-ok erejét! Minden héten felteheted a professzoraidnál az anyaggal kapcsolatos kérdéseidet, akik általában készségesen segítik a hallgatókat. Tisztánlátást és magabiztosságot nyersz a megbeszélések által. Sőt, többször akár utalnak arra is, hogy milyen témakörök jelenhetnek meg a vizsgán és mikre érdemes odafigyelni!”  – foglalja össze tapasztalatait Blanka.

 

Milyen tippeket adnál azoknak, akik amerikai oktatási rendszerbe szeretnének kerülni?

„Mindenképp az első tanácsom, hogy mutasd meg az egyéniségedet! Általában maximum 15 perc jut egy jelentkező felvételi anyagának elemzésére. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a te esetedben mi az a „sokkfaktor”, ami az akadémiai tudásodon felül rávilágít az egyedi dimenzióidra, amiben megmutatkoznak a képességeid? Ezekre a kérdésekre fókuszálj! Én hiszem, hogy mindenki különleges valamiben, de azt a vizsgáztatónak is abban a szűk időkeretben látnia szükséges.

Érdemes ismerned az iskolád sarkalatos pontjait: milyen értékeket képviselnek, milyen diákokat keresnek? Érdemes választ találni arra a kérdésre is, hogy Te autentikusan abban a rendszerben, hogy tudnál kiteljesedni, miközben öregbíted az egyetem hírnevét.

Készülj fel arra is, hogy lesz bőven papírmunkád és sok adminisztrációs feladatod, de megéri.” – fogalmazza meg jótanácsait Blanka.

 

 

Novák Zalán – Hollandia

 

Miért jelentkeztél a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra, mit szerettél volna tanulni?

„Alapvetően engem az motivált, hogy mindenképpen szerettem volna egy olyan egyetemen tanulni, ami a világ egyetemei között is a legelsők között van és itt olyan specifikus dolgokat tudok tanulni, ami által akár Magyarországon is tovább fejleszthetném a csillagászat népszerűsítését. Nincsen Magyarországon alapképzés csillagászatban és nekem ez az egyik nagy álmom, hogy ha az itteni tudásomat megszereztem esetleg én is segítsek, hogy egy ilyen program elindulhasson.”

 

Novák Zalán - Stipendium Peregrinum

 

Mit tapasztalsz a saját egyetemeden? Milyen Hollandiában, a University of Groningen-ben tanulni?

„A Practical Astronomy Crew (PAC) az egyik legjobb lehetőség a csillagászatot és fizikát tanuló diákok számára a Groningeni Egyetemen. A PAC csapat lényege, hogy első évtől kezdve saját projektbe kezdhetnek a diákok, amit Dr. Jacob Noel-Storr asztrofizikus, az egyetem egyik csillagász professzora koordinál. A PAC csapattal már első évtől kezdve megismerkedhetnek a diákok a csillagászati kutatások folyamatával, ami nagyon hasznos a kutatói pályán. Az egyetlen kikötés a projektekkel kapcsolatban, hogy valamilyen gyakorlati részének is kell lenniük, ami jelenthet távcsöves megfigyeléseket, modellezést, programozást, vagy bármi hasonlót. Mindent biztosítanak ezekhez a projektekhez: használhatjuk az egyetem 40 cm átmérőjű optikai távcsövét, biztosítanak spektrográfot, amivel csillagok, galaxisok vagy egyéb asztrofizikai objektumok színképét tudjuk kimérni, valamint az egyetem csillagászati kutatóközpontjához tartozó rádióteleszkópot is használhatjuk további megfigyelésekhez.

 

Tulajdonképpen mit kutattok a PAC csapatában?

„A PAC projektek nagyon sokszínűek, így a csillagászat gyakorlati része mellett a természettudományos oktatás is része ezeknek. Egy másodéves fizikus és csillagász hallgatóval úgy döntöttünk, hogy mi ilyen téren indítjuk el saját projektünket. Célunk a hollandiai olimpiai csapat megalapítása és felkészítése a jövő Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiáira, hiszen bár nemzeti csillagászati verseny Hollandiában is van, csapatot eddig nem indítottak a nemzetközi versenyen. Korábbi versenyzőként mindketten rengeteg tapasztalattal rendelkezünk, így valóban olyan felkészítést tudnánk biztosítani a diákoknak, ami aztán élesben is sikerekhez vezethetne. Természetesen ehhez a projekthez több emberre van szükség, így az itteni csillagász és asztrofizikus professzorok segítségével több hollandiai egyetemmel is szeretnénk felvenni a kapcsolatot, hogy egy teljes hálózatot kialakítsunk. Ez egy nagy kaliberű projekt, amihez sok időre és önkéntesre lesz szükség, de megtiszteltetés lenne részese lenni az első holland csapat felkészítésének a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiára.” – foglalja össze Novák Zalán a STIPI ösztöndíjasa.

Zalán a jövőbeni terveit is megosztotta velünk.

„Az év végén emellett egy új projektbe is bele fogunk kezdeni; a megfigyelési csillagászat tantárgyon belül egy négy fős csapatban fogunk megfigyeléseket végezni az egyetem saját távcsövével. Ennek a projektnek a lényege, hogy már első éves csillagász hallgatóként is megismerkedjünk a CCD kamerák működésével, a képfeldolgozással és adatelemzéssel, valamint a spektrográfok működésével. Ezt a projektet szeretnénk majd a következő tanévben is folytatni a PAC keretein belül, hogy a most megszerzett tudásunkat be tudjuk fektetni egy hosszabb kutatásba is, melynek keretein belül a Leo galaxishalmaz egyéni és csoportos evolúcióját elemeznénk a galaxisokban lévő kémiai elemek spektroszkópiai vizsgálatával.”

 

Novák Zalán csillagászat - Stipendium Peregrinum

 

Ecsedi Bogi – Amerika, Atlanta

 

Hogy indultak a „stipis” éveid? Mi változott meg körülötted, benned azzal, hogy egy hatalmas metropolisz lakója lettél és külföldön tanulsz?

„Amerikában teljesen más az életstílus, az életritmus, más az emberek viselkedése, szokása, és másképp néz ki egy utca. Talán ez volt a legszembetűnőbb első alkalommal, amikor megérkeztem a repülőtérről és megpróbáltam az elkövetkező néhány évre otthonomként tekinteni erre a hatalmas országra. Életem eddigi legnagyobb kihívása volt Hajdúböszörményből az atlantai Georgia Techen elkezdeni az alapképzésemet, és bár a tanulmányaim eleje sok nehézséggel is járt, rengeteget tanultam eközben önmagamról, óriási fejlődési útra léptem mind szakmailag, mind emberileg, és olyan tapasztalatokkal gazdagodtam, melyekről korábban álmodni sem mertem. Mindez nem valósulhatott volna meg a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj nélkül, ami azóta is támogatja az utamat, hogy azzá a szakemberré és azzá az emberré válhassak, aki a szemeim előtt lebeg: aki magabiztosan mozog a nagyvilágban és a tehetségét olyan területen kamatoztatja, amivel a körülötte élők életét is jobbá teszi.”

 

Mit tanulsz és hogyan fogod tudni alkalmazni a karrieredben, szakmádban?

A Georgia Tech Computer Science szakán kezdtem meg a tanulmányaimat 2021-ben Intelligence és Theory specializációkkal, melyek főként a mesterséges intelligenciára és a matematikára fókuszálnak. A mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás rendkívül dinamikusan fejlődő ágai az informatikának és egyre több területére törnek be, mint eszközök, melyek segítik az embereket az adatelemzésben, az adatalapú döntéshozatalban, a komplex rendszerek kezelésében, fenntartásában és szabályozásában. Rendkívül izgalmasnak tartom a mesterséges intelligenciák elméleti hátterét és több alkalmazási területe is vonz, leginkább talán az orvostudomány, ahol az MI-t használják a diagnosztikai eljárások fejlesztésében, a génkutatásban, a fehérjehálózatok kutatásában, a gyógyszerfejlesztésben, a személyre szabott orvoslás fejlesztésében, hogy néhány példát említsek.

 

Ecsedi Bogi - Stipendium Pregerinum

 

A képzésem során az MI elméleti hátterével, sok alkalmazási területével is megismerkedem, és a legjobbaktól tanulhatok, olyan elismert professzoroktól, akik a világ vezető egyetemeivel és cégeivel együtt vesznek részt a terület előmozdításában kutatásaik révén. Jelenleg Judy Hoffman kutatócsoportjában dolgozom egy gépi látással kapcsolatos projekten, ahol gépi tanulási modellek generalizációját és adaptációját vizsgáljuk. Lehetőségem van a világ vezető cégeinél és sikeres startupoknál gyakorlati munkákat vállalni nyaranta, ezzel betekintést nyerve az ipar működésébe is. Tavaly nyáron az Intelnél voltam gyakornok, idén nyáron várhatóan egy startupnál fogok elhelyezkedni. Ezek a tapasztalok rendkívül értékesek, és olyan módon egészítik ki a képzésemet, amelyekért megérte eljönnöm a világ másik felére.

 

A Stipis diákok, ösztöndíjasok nagyon összetartóak. Bár a világ számos pontján élnek, tanulnak szétszórva, egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy számukra milyen kiváltság, anyagi és szellemi elismerés, hogy bekapcsolódhattak a programba és a választott területükön, tudományágukban az ösztöndíjprogram segítségével a legrangosabb egyetemeken tanulhatnak, miközben egy remek közösség részesei is lehetnek.

Reméljük sikerült egy kis bepillantást adni ebbe a színes és érdekes világba!

Próbáljátok meg Ti is, nincs mit veszteni!

 

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.