Kovászos írós bagette
Elkészítés módja
A kovászhoz a hozzávalókat összekeverjük, letakarjuk konyharuhával és egy éjszakán át meleg helyen pihentetjük. Másnap már használhatjuk is. A szénhidrátcsökkentett liszthez hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt a kovászt, és a többi hozzávalót. Összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük. A kovász segítségével még ízletesebb és hosszabban eltartható kenyeret kapunk. Három egyenlő részre osztjuk, amikből hosszú bagetteket formázunk. 20 percet pihentetjük, bevágjuk pengével hosszanti irányban többször és 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
A kovászhoz használat után hozzáadunk 10 dkg lisztet és 2 dl vizet, majd a hűtőbe tesszük, egy jól zárható dobozba. Így bármikor tudunk a kovásszal kenyeret sütni. A kovászt amikor kivesszük a hűtőből, nem tudjuk azonnal felhasználni, meg kell várni míg szobahőmérsékletű lesz.
Bevásárlólista/hozzávalók
- 50 dkg szénhidrátcsökentett liszt
- 3 teáskanál só
- 10 dkg kovász
- 2 dkg élesztő
- 4-5 dl író
- 4 dkg vaj
- a kovászhoz
- 30 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 kévéskanál méz
- 3-3,5 dl langyos víz