VIGYÁZAT, TÁBOR! Még mindig hiányzik a táborok szakmai minősítése! 2014 május 4.

Hírek, Szabadidő

Vakációtervezés – avagy mit csináljon a gyerek 80 napig?

kép: demotivalo.net

vigyazat_vakacio“A jogilag legálisan működő, azaz nem „feketén” szerveződő táborok esetében nincs előírás sem a felügyelők számával, sem esetleges végzettségükkel kapcsolatban.” Ennek ellenére idén már március elején elindultak a jelentkezések a nyári táborokra, a helyek pedig napról napra kevesebbek. – mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu oldal vezetője. „A nyári boldog vakáció 80 napja azonban igen komoly fejtörést okoz a családoknak, nemcsak azért mert akár heti 50-80 ezer forintra is tehető egy tematikus tábor részvételi díja, hanem a gyermekekre leselkedő veszély miatt. Sajnos a mai napig nem megoldott a táborok minőségbiztosítási rendszere, még pedagógus végzettség sem kell ahhoz, hogy valaki tábort szervezzen. Jelenleg bárki szervezhet tábort, aki rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal vagy adószámmal. Jobb óvatosnak és körültekintőnek lenniük a gyermekeiknek legjobbat akaró szülőknek is. A Felelős Szülők Iskolája május 11-i III. Vakációváró fesztiválján táborexpo keretében mutatja be azokat a sport, nyelvi, drámapedagógia táborokat és családi programokat, melyeket szakmai védjegyével látott el. Az érdeklődők itt személyesen is ismerkedhetnek meg a táborvezetőkkel, a gyerekekkel foglalkozókkal, aki ízelítővel is várják a látogatókat.” – mondta el Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni és körüljárni a nyári szabadidős program kiválasztásakor a családoknak?

„Megbízható és képzett, gyakorlattal rendelkező szakembereknek kellene tábort szervezniük, hiszen általában öt nap áll a rendelkezésükre, hogy a gyerekeket alaposan megismerjék és élményszerű foglalkozásba részesítsék.  ” – mondta el Polus Enikő, a Mentálhigiénés fejlődést-fejlesztést Segítő Központ vezetője. Szerinte elsősorban a balesetmentes mindennapokra kell odafigyelni, de fontos még a helyszín gondos megválasztása és az sem mindegy, hogy hol, mit és mennyit esznek a fiatalok. „Számos hír szól a tábori fertőzésekről, melyek az élelmiszerek nem megfelelő higiéniás tárolása miatt üti fel a fejét. Bár már nem kötelező a három napon belüli orvosi kontroll, ennek ellenére javaslom a Szülőknek, hogy a tábor megkezdése előtt a körzeti orvos vizsgálja át a gyermeket, így a lappangó betegségeket és a fertőzéseket is ki lehetne szűrni” – tette hozzá.

Étkezés, tábori órarend, animátorok és szakemberek száma a gyerek létszámhoz képest, korcsoport összetétele, orvosi ellátás, utazási feltételek és nem utolsó sorban az anyagi ár-érték arányt, amely minden családnak egyéni, ahogy a gyermek pihenés igénye, napérzékenysége…

A legfontosabb talán, hogy amennyire lehet, a gyerekkel együtt döntsünk a választott táborról, ne erőltessük a lovaglást vagy úszást, ha benne félelem, tartózkodás van. Sokat segíthet az oldódásban, ha osztálytársakat, barátokat szervezünk a táboros csoportba, ha ismerős tanárok vezetik a foglalkozást vagy már ismert helyszínen zajlik a program. Ne feszítsük túl a gyerek napi menetrendjét sem, mert nem a vakáció való arra, hogy amit az iskolában nem tanult meg 9 hónap alatt, azt most pótolja – mondja Tibenszky Moni Lisa, a Táborexpo szervezője.

Mire számíthatnak a Táborexpo látogatói? Mi hívta életre az eseményt?

A Táborexpo egy hiánypótló kedzeményezés. Célja, hogy megteremtse azt a személyes, közvetlen platformot ahol a szolgáltatók és az igénybe vevők beszélgethetnek. A tábor bizalmi termék. A Táborexpo egyszeri alkalom az interakcióra, melyre nagyon nagy szükség van, amit a kiállítók és a hálás családos közönség visszajelzéseiből tudhatunk.   A Felelős Szülők Iskolája által harmadik alkalommal megrendezett vasárnapi eseményén kizárólag minősített, szakmailag kifogástalan, hosszú évek óta működő táborok, szabadidős programszolgáltatók jelennek meg a sok színes program mellett. Fontosnak tartjuk, hogy a családok – szülők és gyerekek – a Táborexpon akár együtt, közös benyomás alapján válasszák ki a számukra legszimpatikusabb tanárt, oktatót, aki motiválni, fejleszteni , támogatni tudja a gyerek saját céljait.  – fogalmaz a Tibenszky Moni Lisa.

Az eseményen számos játszóház, állatsimogató, sport és hobby tábor, ugráló vár, mesejáték és ALMA koncert is lesz, igazi késő tavaszi családos programnak ígérkezik, ahova közel négyezer főt várnak.

Óriási táborkínálat

Egyáltalán nincs könnyű dolga a szülőknek, ugyanis hatalmas a táborkínálat és nem egyszerű megtalálni a programok között sem a megfelelő, pénztárcához passzoló nyári lehetőségeket. A Taborfigyelo.hu 300 tábor turnust gyűjtött össze, de a szülők hasznos tanácsokat, tippeket is találnak az oldalon. Hogy miért ilyen kapósak a helyek az idei táborszezonban, erre Tóth Béla a Táborfigyelő.hu vezetője így válaszolt: „Úgy véljük, a táborszervezők felismerték, hogy nem csupán az árak csökkentése vezethet a gyermekek jelentkezésének növekedéséhez, így a programok minőségével és mennyiségével kezdtek el inkább versenyezni a szülők és a táborozók kegyeiért. Ennek okán kialakult egy még mindig alsóbb árkategóriás, de mégis minőségi üdülési lehetőséget nyújtó kínálat, amely viszont sokkal szűkebb, mint az ilyen irányú kereslet. A táboroztatók eddig is igyekeztek kész programokkal és turnusokkal csábítani a jelentkezőket már adott év március elejétől. Meglátásunk szerint a fő változás, hogy a szülők felismerték: az adott rétegbe eső táborhelyek száma véges, és korábban kezdték felkutatni a vakációs lehetőségeket. Ennek okán gyorsan fogynak a helyek az alacsonyabb árfekvésű kategóriákban.”

A táborok sikeressége valószínűsíthetően annak köszönhető, hogy átlagosan 4-6 gyermekre jut egy pedagógus. Vagyis elmondható, hogy jóval kevesebb gyerekre kell felügyelni egy képzett felvigyázónak, mint akár a bölcsődékben, ahol 12-16 kicsiről vagy az óvodákban, ahol 16-24 gyermekre kell ügyelni.

Viszont felmerül a kérdés, hogyha már ennyire népszerűek a nyári táborok és ilyen hatalmas a kínálatuk, kik azok, akik szervezheti kezeket, illetve van-e a táboroztatásnak valamilyen minőségbiztosítási rendszere Magyarországon.

Nem megoldott a táborok minőségbiztosítása, akár pedagógiai végzettség nélkül is lehet tábort szervezni

„Egy tábor megszervezéséhez, a szálláshely üzemeltetéséhez szükséges engedély iránti kérelmet a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervénél kell/lehet benyújtani. A táboroztatás engedélyezésének és lebonyolításának alapkövetelményeit, a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló 173/2003. (X.28.) Korm. rendelet, a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V.18.) NM rendelet és az egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeletetésének egészségügyi feltételeiről szóló 37/2007. (VII.23.) EüM-SZMM együttes rendelet határozza meg” – mondta Kovács Krisztina, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferense. Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu oldal vezetője erre reagálva kifejtette:  „Igazság szerint a szabályozottság  és annak esetleges ellenőrzése a szektor legnagyobb nehézsége. A jogilag legálisan működő, azaz nem „feketén” szerveződő táborok esetében nincs előírás sem a felügyelők számával, sem esetleges végzettségükkel kapcsolatban. Nem szükségszerű, hogy a felnőttek pedagógus végzettségűek legyenek, vagy legyen köztük valamilyen arányban pedagógus. A táborok esetében nincs „szektorspeciális” minőségbiztosítás, kizárólag a más vállalatok által is használt folyamatsztenderdekkel (például ISO) lehetne mérni ezeket, de erre a táboroztatók nincsen forrásuk , a szülők pedig nem igénylik. Jelenleg bárki szervezhet tábort, aki rendelkezik vállalkozói igazolvánnyal vagy adószámmal. Miután hivatalos előírás nincs, így a szülők felé a javaslatunk az, hogy biztos forrásból válasszanak tábort, mint a Taborfigyelo.hu, vagy ha egyedül keresnek tábort, akkor ellenőrizzék le. Érdemes rákérdezni, hogy honnan rendelik a gyermekek ebédjét, illetve hogy a felügyelők milyen tapasztalatokkal rendelkeznek.”

Ajánlott esemény: GRUND, III. Vakációváró fesztivál és Táborexpo – május 11, Barba Negra Track

esemény: https://www.facebook.com/events/638736269495482/

további info: www.felelosszulokiskolaja.huReneszánszkori várjátékok a nagyvázsonyi Kinizsi várban

július 1. és augusztus 21. között , egész nyáron napi két alkalommal, 11 és 15 órakor

sususLovaggá ütés, apród választás, de talán még asszonyrablás is lesz a közkedvelt nagyvázsonyi várjátékokon.  A kosztümös közel egy órás bemutató a család minden tagja számára élvezetesen és sajátos humorral mutatja be Kinizsi történetét, azon kor jellegzetességeit. A lovas íjászbemutató, fegyverbemutató, a malonkövön, mint tálcán kínált bor és a játékmester  – Kőrösi Csaba Petőfi-díjas színész,r endező – ékes szavai egy szerethető kalandozásra csábítanak a „legerősebb „ magyar várába, Nagyvázsonyba. A várjátékot követően a toronylátogatás, a várnyomda, néprajzi múzeum, de a Történelmünk nagyjai kiállítás is várja az érdeklődőket.

Július elsejétől egész nyáron minden nap két alkalommal is várja a látogatókat a híres nagyvázsonyi Reneszánszkori várjátékok, melynek ceremóniamestere és rendezője a veszprémi Petőfi színház kiváló színművésze, Kőrösi Csaba. Balassi versekkel, a balatoni bor és a szép asszonyok dicséretével stilizált korhű ruhákban való várjátékkal várjuk a látogatókat minden nap 11 és 15 órakor – mondta el Mekler Norbert várkapitány.  „Kinizsi malomkövén tálalt borok, lovas és fegyverbemutató is tartozik a különlegesen összeállított programhoz, melyben irodalom, történelem egyaránt találkozik – foglalja össze a nagyvázsonyi Kinizsi várban 21. évada játszó és rendező Kőrösi Csaba. A várjátékokon talán a legnagyobb sikert Parrag Ákos, a Nemzeti Vágtán is sikeres lovas bemutatója tudhatja magáénak.

„Két hete gyakorlunk már, örömömre az új gárda, hat új lovag a helybeliek közül került kiválasztásra. Ismét nagyvázsonyi és vázsony környéki bajvívóink vannak. Jómagam játékmesterként, ceremóniamesterként adok keretet a közel háromnegyedórás előadásnak. A várjáték tulajdonképpen egy rendhagyó történelem óra, verssel, bajvívással. A tavalyi sikerek alapján a gyerekeknek – sőt a felnőtteknek is – interaktív játékot és az előadás után csatacsillag-dobást, íjászkodást  is  szervezünk. A tavalyi program a vár legendáival, történetével bővült ki.  Jómagam verselek, Balassi Bálint Katona énekét, Tóth Árpád Holdkóros apród történetét adom elő.” – fogalmaz Kőrösi Csaba, rendező.

Bemutatjuk a pallost, azaz a kétkezes kardot, ami Kinizsi sírjában is megtalálható volt. Láthatnak csatacsillagot, hajító bárdot, lándzsát, dárdát, azaz kelevézt és a legutolsóként a szablyát, amit őseink honosították meg hazánkban. A nézők körében a legnépszerűbb természetesen az íjászat, amit bárki kipróbálhat az előadás után. A lovagi tornát a legkisebbek is élvezik, de alapvetően már iskoláskorú gyerekek értik és rajonganak érte igazán. A lovagi tornához hozzátartozik az interaktív játék is.

Az előadást július 1.-augusztus 20. között minden nap megrendezik, előzetes bejelentkezés nem szükséges. Alkalmanként hozzávetőleg 150 fő tudja megtekinteni a várjátékot és az előadás után a gyerekek kipróbálhatják az íjászatot, póni lovaglást, érmeverést, csatacsillag dobást is szülői felügyelettel.

Jegyek ára: múzeum belépő:  1100ft /gyerek,1450Ft/felnőtt  vagy 5100Ft/család (2 felnőtt és 3 gyerek) (A jegy 3 múzeumba jogosít belépésre; vár, postamúzeum és néprajzi múzeum)

Kiegészítő jegy a várjátékra:  600ft/gyerek, 900ft/felnőtt

A várjáték kizárólag a hagyományos belépő és a várjáték jeggyel együtt látogatható.

Azoknak a családoknak, gyerekeknek, akik szeretnének egy pár napra egy szerethető időutazáson részt venni, javasoljuk a július 29-31. között megrendezésre kerülő Kinizsi Napokat, amikor is három napig megelevenedik a reneszánsz kor Nagyvázsonyban, zenével, tánccal, mesterségek utcájával és számtalan gyerekprogrammal együtt.

esemény: https://www.facebook.com/events/1129619223727133/

kedvcsináló film: https://www.youtube.com/watch?v=r-bFkJ72ivM

www.kinizsivar.hu

információ: 06/88/264-786, info@kinizsivar.hu, www.kinizsivar.hu

Kedvenc blogjainkMinden jog fenntartva © 2016 Felelős Szülők Iskolája Kft. • Kapcsolat: info@felelosszulokiskolaja.hu