Ökomenza a valóságban: így lehet a gyerek egészséges ételt fogyasztó
Hogyan működik egy helyi alapanyagokat felhasználó, egészséges ételeket kínáló ökomenza hazákban? Mi most megmutatjuk a szarvasi példán keresztül!
Néhány szarvasi szakember a saját településén már megvalósította azt a gyermekétkeztetési modellt, amelyben az alapanyagok, így például az idényjellegű gyümölcsök, a hal, a rizs, vagy a sűrítésre használt rizsliszt csaknem fele helyi termelőktől származik. A felhasznált zöldségek 50-60%-a pedig biozöldség, amelyek nem tartalmaz növényvédőszer-maradványokat – írta a budapest.imami.hu.
A megvalósítás érdekében az önkormányzat először létrehozta a Gyermekélelmezési Nonprofit Kft.-t, amely a helyi termelők alapanyagaiból és az önkormányzat saját gazdaságából származó alapanyagokból most 1200 adag ételt szállít ki a szarvasi óvodákba, iskolákba és szociális intézményekbe.
A rendszer kiépítésében és fenntartásában nagyon fontos szerepe van a pedagógusoknak, akik nemcsak a gyermekekkel, hanem a szülőkkel is megismertették az új ételeket.
Szülői értekezleteken tájékoztatták a szülőket az új táplálkozási modellről, és volt rá példa, hogy lehetőséget adtak a szülőknek, hogy egy héten többször is kipróbálják a menzát.
A heti menüt az iskolabejáratánál kifüggesztik, így a felnőttek is elolvashatják, hogy mit esznek a gyerekeik az adott héten. A gyerekekkel pedig beszélgettek az egészséges táplálkozásról, kirándulásokat szerveztek a biogazdaságokba. Emellett tematikus napokat szerveztek annak érdekében, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék az ilyen jellegű étkezés előnyeit.
Az ökomenzán az ételhulladék csökkentésére is törekszenek, a gyerekek maguk szedhetnek az asztalnál, így csak annyit vesznek ki, amennyiről úgy gondolják, hogy meg is tudják enni.