Varázspálca díj – 100 csodás pedagógus a diabéteszes gyermekekért – Keressük őket! – Segíts megtalálni! – Lehet, hogy a te gyermeked pedagógusa lesz az idei egyik Varázspálca díjas!

Varázspálca díj - Szurikáta Alapítvány

Varázspálca díj – 100 csodás pedagógus a diabéteszes gyermekekért – Keressük őket! – Segíts megtalálni! – Lehet, hogy a te gyermeked pedagógusa lesz az idei egyik Varázspálca díjas!

Ezúttal azokat a pedagógusokat, gyermekintézményekben dolgozókat keressük, akik példamutatóan fogadták be és látják el a rájuk bízott 1-es típusú diabéteszes gyermeket. Díjat alapítottunk, hogy kifejezzük nagyra becsülésünket kiemelkedő munkájukért. A Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért április 19-ig várja a Varázspálca díjra a jelöléseket. A szülők intézmények, közösségek elismerésére is tehetnek javaslatot.

 

Sokféle módon folytatódhat az 1-es típusú diabéteszes gyermek története a diagnózis felállítása után, hiszen például sokféle családi háttérből érkezhet, sokféle megküzdési stratégiát választhatnak a szülei, ahogyan az is eltérő lehet, mennyi időt vesz igénybe, hogy az új helyzethez alkalmazkodva alakítsák ki mindennapjaikat. Az azonban valamennyiük estében kulcsfontosságú és meghatározó jelenükre és jövőjükre nézve, az intézmény, melybe visszatér a diabéteszes gyermek, vagy melynek éppen először lépi át a kapuját, hogyan fogadja őt.

Hogy az a kapu nyitva áll-e számára, melyen belépve elfogadást, befogadást és támogatást tapasztal-e. Hogy szülei bizalommal fordulhatnak-e az ott dolgozók felé, hogy majd gyermeküket biztonságban tudva bízhassák rájuk őt.

 

Minden gyermeknek joga van szárnyalni

Hallunk szomorú történeteket félelmekről, előítéletekről, félreinformáltságról, és mindezek eredőjeképpen elutasításról, azaz arról, hogy a bölcsőde, óvoda, iskola kapuja zárva marad az 1-es típusú diabéteszes gyermek és családja előtt. Vagy éppen az előbbiek miatt olyan lehetőségektől fosztják meg, melyek segíthetnének felkelteni érdeklődését az életünk legkülönbözőbb, de azt mindenképpen gazdagabbá tevő területei iránt, legyen szó például művészetekről, sportágakról vagy tudományos témákról. Pedig mindehhez joga van a diabétesszel élő gyermeknek is, hogy a választott intézmény és közösség tagja lehessen, hogy kibontakoztathassa tehetségét, hogy szárnyalhasson…

Éppen ezért, mi a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért képviseletében úgy döntöttünk, azokat a jó gyakorlatokat és művelőiket gyűjtjük össze és ismerjük el, lehetőségeinkhez mérten, akik velünk együtt hisznek abban, hogy a diabéteszes gyermekeket ugyanolyan jogok illetik meg, mint társaikat, és ezért nap mint nap tesznek, következetesen, kiemelkedő színvonalú munkát végezve.

 

Amit ismerek, attól nem félek

Alapítványunk régen indult el azon az úton, hogy az érintett szülők és családtagok megsegítése mellett támogassa az 1-es típusú diabéteszes gyermekek beilleszkedését és a velük foglalkozó pedagógusok, nevelők munkáját.

A Szurikáta foglalkozásainkon a gyermekek felé fordulunk, hogy mindig életkorukhoz igazodva érzékenyítsük őket társuk helyzetére. És ahogyan minden érzékenyítés, úgy ezek az alkalmak is mindig egy kicsit többről szólnak, mint a diabéteszes kistársuk elfogadásáról, mert utat nyithatnak annak a szemléletnek, amely a másság elutasítása helyett segít a megismerést és megértést választani. Hiszen foglalkozásainkon megéljük, hogy a gyermekek nyitottak. Nyitottak az új ismeretekre éppúgy, mint annak elfogadására, hogy a különbségek nem távolságot teremtenek közöttünk, hanem lehetőséget a kapcsolódásra egymással és valami újjal.

DiabTanodánk (amelynek tudástára már kiadványunk formájában is elérhető), pedig azoknak a pedagógusoknak nyújt képzést, akiknek már van a csoportjukban, osztályukban, cukorbeteg gyermek, de azoknak a gyermekekkel foglalkozó munkatársaknak szintén segítségére lehet, akik közvetlenül nem tanítanak diabéteszes gyermeket, de szeretnének felkészülni. Képzéseinken az is célunk, hogy ne eltagadjuk a diabéteszes gyermek ellátásával kapcsolatos félelmeket, hanem éppen ellenkezőleg, szakértőink minden kérdésre őszintén válaszolnak, hiszen, amit ismerünk, amiről biztos tudásunk van, attól már nem kell tartanunk.

 

Varázspálca díj - Szurikáta Alapítvány

 

 

Varázspálca a varázslatos pedagógusoknak!

Alapítványunk munkájának egyik legörömtelibb része és fontos megerősítése, hogy rendszeresen kapunk szülőktől visszajelzéseket, tájékoztatást arról, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekük bölcsődei, óvodai, iskolai életében harmóniában telnek a mindennapok, ők maguk pedig a legjobb szívvel bízzák legféltettebb kincsüket az ott dolgozókra, mert tudják kiváló színvonalon látják el a cukorbetegséggel kapcsolatos teendőket.

Így a Szurikáta Alapítvány elérkezettnek látta az időt arra, hogy egy díjat alapítson, mindazoknak a példaértékű erőfeszítéseknek az elismeréseképpen, melyet pedagógusok és intézmények tesznek a diabéteszes gyermekek közösségbe fogadásáért és napi ellátásáért.

A Varázspálca díjat azzal a hagyományteremtő szándékkal osztjuk ki, hogy a jövőben is, évről évre 100 kitüntetettje legyen, akiket diabéteszes gyermekek szüleinek a javaslatára választunk ki, és köszönjük meg kiemelkedő munkájukat.

És már rögtön az első évben, az idei díjkiosztó ünnepségünk alkalmával találkozóra is hívjuk első száz Varázspálca díjasunkat, hogy ismerjük meg egymást, osszuk meg egymással tapasztalatainkat, tanuljunk egymástól. Hiszen valamennyiük tudása, gyakorlata értékes és támasz, segítség, megerősítés lehet, hogy ezt a kiváló munkát folytathassák.

 

Keressük őket!

A szülőkhöz fordulunk most: segítsetek megtalálni idei Varázspálca díjasainkat!

Keressük azt a száz magyarországi tanítót, tanárt, óvodapedagógust, dajkát, pedagógiai asszisztenst, gyógypedagógust, sportedzőt, művészeti tanárt, foglalkozásvezetőt, bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozót, aki példaértékűen végzi a rábízott 1-es diabétesszel élő gyermek gondozását napi feladatainak ellátása mellett. Tehát kedves szülők bárkit jelölhettek – olyan hivatást űző, gyermekekkel foglalkozó dolgozót is, aki nekünk nem jutott eszünkbe az előbbi felsorolásban, hiszen amilyen sokszínű a gyermekek világa, olyan sok területen állhatnak helyt a velük foglalkozó munkatársak –, ha úgy látjátok kiemelkedő színvonalon és lelkiismeretesen dolgoznak a diabéteszes gyermeketekért.

Bizonyára van olyan eset is, amikor egy egész intézmény, oktató vagy gyermekekkel foglalkozó szakmai közösség minden tagja együtt dolgozik és áll a diabéteszes gyermek mellett példamutató munkájával. Így bátran jelöljetek magyarországi bölcsődéket, óvodákat, iskolákat, tantestületeket, intézményeket, szervezeteket, munkaközösségeket, sportegyesületeket, zeneiskolákat is.

 

Hála a példaértékű munkáért – ajánlj te is!

Ha ismersz olyan pedagógust, aki kiemelkedően segíti a rábízott 1-es típusú diabéteszes gyermekedet vagy olyan nevelő közösséget, amely példamutatóan fogadja, jelöld őket, hogy mi Varázspálca díjjal ismerhessük el erőfeszítéseiket!

Így elsősorban diabéteszes gyermekek szüleinek a jelöléseit várjuk. De gondoltunk azokra az 1-es típusú cukorbetegséggel élő fiatalokra is, akik már kinőtték az iskolapadot, de jó szívvel javasolnák egykori pedagógusukat, akinek támogatásáért a diabétesz körüli feladatokban ma is hálásak. Az ő jelöléseiket is várjuk.

Egyéni jelölőlap>>> https://forms.gle/f8HGfRQkCrDdLayf6

Ahogyan az is lehetséges például, hogy a már iskolás gyermeked korábbi óvodájának vagy bölcsődéjének dolgozóját vagy nevelő közösségét ajánlanád a díjra: akkor is tölts ki egy ajánló űrlapot! De mindenképpen azt kérjük, igyekezettek, hiszen április 19-én éjfélig fogadjuk a javaslatokat.

Közösségi jelölőlap>>> https://forms.gle/MZRgKAiGgGfFdF9G7

Hogy majd azután 2022. május 21-én a Varázspálca díjak átadásán együtt lehessünk büszkék rájuk, megismerhessük, és ünnepelhessük őket a Magnet Közösségi Házban (Budapest, VI. kerület Andrássy út 98.)

Külön-külön elektronikus ajánló űrlapot készítettünk az egyéni és a közösségi jelölésekhez. Ha pedig több jelöltet is érdemesnek találsz a Varázspálca díjra, mindegyikük adataival tölts ki egy-egy önálló űrlapot.

 

Ünnepeljünk együtt!

Azt szintén kérjük, hogy legkevesebb tíz mondatban (szintén az ajánló űrlapon) fogalmazd meg nekünk, jelölted munkáját miért tartod érdemesnek az elismerése. Személyes történeteket éppúgy várunk, mint példaértékű megoldásokat egy-egy szituációban, vagy éppen arra is felhívhatod a figyelmünket, a szervezésben a mindennapi, biztonságos ellátásért milyen követendő rendszert dolgoztak ki.

És lehetséges, hogy azt szeretnéd megosztani velünk és másoknak példaként állítani, ahogyan fogadta jelölted diabéteszes gyermeked, ahogyan bevezette a közösségbe. Szeretettel várjuk azoknak a nevelő közösségeknek a bemutatását is, melyek összefogással, együttműködéssel kerestek legjobb megoldást a diabéteszes gyermeked gondozásáért.

A lényeg, hogy indokolásod személyes hangú legyen, és minél több konkrét mozzanatot idézzen fel közös történetetekből, hogy azokat mi is megismerhessük és megismertethessük. Hiszen leírásod alapján bírálhatjuk el, hogy jelölted ott legyen-e az idei díjazottjaink között, illetve annak egészét vagy részletét fel is olvassuk a díjkiosztó ünnepségen az elismerésben részesülök méltatásakor.

Az űrlapon, kérjük, pontosan töltsd ki az adatokat, hiszen nekünk fontos, hogy minden díjazottunk és te, javaslattevő szülőként, illetve diabéteszes gyermeked is ott legyetek majd a díjátadó ünnepségen! Hogy együtt ünnepeljünk valamennyien!

Részletes információ és jelölő űrlapok itt érhetőek el>>>

“Varázspálca” díj

 

Kocsisné Gál Csilla

Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője

 

  • Felelős Szülők Iskolája

Felelős Szülők Iskolája

A Felelős Szülők Iskolája 2010 óta működő aktív szakmai és civil közösség, mely keretén belül az ideális gyermeknevelésre, az „elég jól” működő családra és a felelős szülői attitűdre keressük a válaszokat.

Tovább

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.